אחרי שהכנתי כמות נכבדה של אוזני המן לכבוד החג ומשלוחי המנות, נשארתי עם לא מעט פרג. היות שגרגירי הפרג בשיאם רק כשהם טריים, או אז טעמם מרוכז, החלטתי להכין עוד כמה מנות מתוקות עם גרגירי הפלא האלו. נכון, לא כולם אוהבים את טעמו של הפרג, אך יש אנשים - כמוני למשל - שמכורים להם ואוהבים כל גרגיר וגרגיר. אנחנו לא מסתכלים על צורתם החיצונית ואוהבים את טעמם.



את הפרג אפשר לשלב במאפים, בעוגות ובמליות מתוקות ומלוחות. כאשר מנסים להסתיר אותם בתוך עוגות בחושות, הגרגירים מקנים להן מראה מנוקד, מעניין ומיוחד. כשהם בתוך מליות המראה שלהם כהה ודחוס יותר. כך או אחרת, הטעם פשוט נפלא.



פרג טחון מאבד מאיכותו אם לא משתמשים בו מיד לאחר הטחינה. הוא מתקלקל מהר וטעמו הופך מריר. לכן כדאי לקנות גרגרי פרג שלמים ולטחון את הכמות הנדרשת לפני השימוש. אם בכל זאת אתם רוכשים פרג טחון, יש להקפיד לבדוק את תאריך התפוגה שלו ולאחסן אותו במקום קריר ויבש כדי לשמור על איכותו, הכי טוב במקרר או במקפיא.



גלילת בצק פריך במלית פרג


החומרים (ל־1־2 גלילות):


לבצק:



• ½1 כוסות קמח מנופה


• ¼ כוס סוכר


• 100 גרם חמאה


• 3–2 כפות שמנת חמוצה


• 1 כפית שטוחה אבקת אפייה


• 1 חלמון ביצה


למלית:


• ¾ כוס פרג טרי טחון דק


• ¾–½ כוס פירורי עוגות ועוגיות


• 3 כפות צימוקים


• 3 כפות אגוזי מלך גרוסים


• 1 כפית תמצית וניל


• 1 כפית רום (או ברנדי)


• 50 גרם חמאה מומסת


• 3–2 כפות אבקת סוכר



גלילת בצק. צילום: פסקל פרץ רובין
גלילת בצק. צילום: פסקל פרץ רובין



לבזיקה:

• ½ כוס אבקת סוכר



אופן ההכנה:

לשים יחד את כל חומרי הבצק עד שהוא ניתק בקלות מדופנות הקערה (אם צריך מוסיפים עוד קמח). מניחים את הבצק במקרר במשך חצי שעה.


מערבבים את כל חומרי המלית לתערובת אחידה.



מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעלה מלבני בעובי ½ ס"מ. מניחים את המלית לאורך הבצק בצד הקרוב אליכם, ומגלגלים לגלילה סגורה. מעבירים לתבנית אפייה משומנת.



יוצרים לאורך הגלילה חתכים אלכסוניים בעזרת סכין, לא עד הסוף. אופים בתנור שחומם מראש ל–180 מעלות במשך 25 דקות, עד הזהבה.


לאחר שהגלילה התקררה מעט (אך עדיין חמימה), בוזקים מעל אבקת סוכר. מצננים ופורסים.



טיפסקל 



משאריות הבצק והמלית אפשר ליצור מעין שבלולים. אף על פי שהם לא כל כך יפים, כי הוכנו מהשאריות ו"התלכלכו" מעט מהמלית, עדיין זו דרך טובה לניצול מרבי של החומרים.



שבלולים. צילום: פסקל פרץ רובין
שבלולים. צילום: פסקל פרץ רובין



סהרוני שמרים במלית פרג


החומרים (ל־40־35 יחידות, תלוי בגודל הכיסן או הסהרון):

לבצק:



• ½3 כוסות קמח מנופה


• 25 גרם שמרים


• ½ כוס סוכר


• 1 כפית תמצית וניל


• 200 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות


• 1 ביצה


• ¼ כפית מלח


• ½ כוס חלב



למלית:



• 2 כוסות גרגירי פרג טחונים


• 50 גרם חמאה


• ½ כוס חלב


• 3 כפות סילאן


• 1 כפית קליפת לימון מגוררת


• ¾ כוס ממרח תמרים


• ½ כוס אגוזי מלך או פקאן קצוצים


• ½ כפית קינמון



להברשה:



• 1 ביצה טרופה עם 2 טיפות שמן



לבזיקה:



• אבקת סוכר



אופן ההכנה:

מניחים את הקמח בקערת מערבל ומפזרים מעליו את השמרים, הסוכר, תמצית הווניל והחמאה. מערבלים בוו הלישה ומוסיפים תוך כדי ערבול את הביצה, המלח והחלב. ממשיכים לערבל עד קבלת בצק אחיד וחלק.



מכסים ומשהים במקום חמים להתפחה כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו. אם ממהרים, אפשר לעטוף בניילון נצמד ולאחסן להתפחה במקרר מספר שעות. מחלקים את הבצק ל–3 חלקים שווים.



הכנת המלית: שמים בסיר קטן את הפרג, החמאה, החלב, הסילאן, קליפת הלימון וממרח התמרים, ומבשלים על אש נמוכה תוך בחישה 4–3 דקות. מוסיפים את האגוזים והקינמון ומערבבים היטב. מחלקים את המלית ל–3 חלקים שווים.



מרדדים את הבצק על משטח עבודה מקומח לעלה בעובי 3 מ"מ. קורצים עיגולים בכוס. מניחים במרכז כל עיגול 2–1 כפות מהמלית וסוגרים לכיסן או מגלגלים ליצירת סהרון.



מרפדים תבנית בנייר אפייה ומסדרים את הכיסנים/הסהרונים ברווחים שווים. מברישים את הגלילות בביצה טרופה ומשהים במקום חמים ל–20 דקות. אופים בתנור שחומם מראש ל–180 מעלות במשך 25–20 דקות. מצננים ובוזקים מעל אבקת סוכר.



סהרוני שמרים במלית פרג. צילום: פסקל פרץ רובין
סהרוני שמרים במלית פרג. צילום: פסקל פרץ רובין



עוגת פרג קלילה


החומרים (לתבנית כיכר):


• ¾ כוס קמח כוסמין דק


• 1 שקית אבקת אפייה


• ½ כוס גרגרי פרג טחונים או שלמים (לפי טעמכם)


• ¼ כוס קוקוס


• ¼ כוס שקדים מולבנים גרוסים דק


• ½ כוס שוקולד צ'יפס או שוקולד גרוס


• 2 ביצים


• ½ כוס סוכר דמררה


• ½ כוס שמן קנולה


• 1 שקית סוכר וניל


• מיץ מתפוז וחצי (בערך ¾ כוס)


• 1 כפית ליקר תפוזים או ברנדי


• 2 כפות ריבה אדומה



לעיטור:

• מעט אבקת סוכר



אופן ההכנה:


מערבבים בקערה בינונית את הקמח, אבקת האפייה, הפרג, הקוקוס, השקדים והשוקולד. מערבבים בקערה נפרדת את יתר החומרים ומוסיפים בהדרגה את תערובת החומרים היבשים.



מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. משמנים תבנית כיכר ויוצקים לתוכה את עיסת הבצק ומשטחים. מערבבים היטב בקערית את הריבה ובכפית דוחסים מעט ממנה במקומות שונים לאורך הבצק. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות, במשך 30–25 דקות, או עד אשר קיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש ונקי. מוציאים מהתנור, מצננים ומעטרים באבקת סוכר.



עוגת פרג קלילה. צילום: פסקל פרץ רובין
עוגת פרג קלילה. צילום: פסקל פרץ רובין



עוגת פרג אישית

החומרים (לתבנית שקעים):

לבצק:



• 4 תפוחי עץ בינוניים חמצמצים קלופים, מנוקים מליבות וחתוכים לקוביות


• 3 כפות סוכר


• 6 ביצים מופרדות לחלבונים ולחלמונים


• ½1 כוסות סוכר


• 200 גרם גרגירי פרג טחונים


• 100 גרם חמאה מרוככת או "מחמאה" או מרגרינה


• 2 כפות קורנפלור (עמילן תירס)


• 1 כפית תמצית וניל


• ½ כוס קמח תופח מנופה (אפשר גם קמח נטול גלוטן)


• תרסיס שמן או חמאה מומסת לשימון התבנית


לעיטור והגשה:


• ½ כוס שקדים מולבנים פרוסים


• אבקת סוכר


• ½ כוס דבש או סילאן



עוגת פרג אישית. צילום: פסקל פרץ רובין
עוגת פרג אישית. צילום: פסקל פרץ רובין



אופן ההכנה:

מניחים בסיר את קוביות התפוחים ו–3 כפות סוכר. מוסיפים מים כדי כיסוי ומביאים לרתיחה. מבשלים 10 דקות, מסננים ומועכים את התפוחים.


מקציפים את החלבונים במערבל במהירות גבוהה, תוך הוספה הדרגתית של הסוכר, עד קבלת קצף גמיש ויציב. מערבבים את התפוחים המעוכים עם החלמונים, הפרג, החמאה, הקורנפלור והווניל.



מקפלים את הקצף לתערובת, ולאחר מכן את הקמח לקבלת עיסה אחידה. משמנים תבנית שקעים (או תבניות קאפקייקס). יוצקים את תערובת הבצק לתוך השקעים בתבנית, משטחים, ומפזרים מעל את השקדים הפרוסים. אופים כ־60־50 דקות בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות, ומצננים. בוזקים מעל כל עוגה אישית אבקת סוכר או מזלפים מעליהן כף דבש או סילאן.