פרסום ראשון: קבוצה של פרופסורים בכירים ממספר אוניברסיטאות מחקר שלחה מכתב באמצעות עו"ד הרן רייכמן ליועץ המשפטי לממשלה וליו"ר המל"ג, שר החינוך נפתלי בנט, טרם הגשת עתירה לבג"צ כנגד החלטת יו"ר המל"ג להמשיך ולהפעיל את המועצה להשכלה גבוהה לאחר פרישת שישה חברים ממנה לפני כ-10 ימים. במכתב טוענים הפונים כי המשך פעילות המועצה נוגדת את הדין בהיותה "ועדה מקוטעת". 


"אנו נטען בפנייה זו כי במצב הדברים כיום ועד למינוי כלל חברי המועצה בהתאם לחוק המועצה להשכלה גבוהה, תשי"ח-1958 (להלן: חוק המועצה להשכלה גבוהה/ החוק) ולהחלטת הממשלה 4312 מיום 26.2.12 (להלן: החלטת הממשלה) חל איסור מוחלט על המועצה להשכלה גבוהה והוועדות המכהנות מכוחה להתכנס באשר מדובר ב"וועדה מקוטעת", נטען במכתב שהגיע לידי "מעריב אונליין".
 
עוד נטען, כי לאחר לאחר מינוי המל"ג עזבו חברים מטעמים שונים והיו מספר מינויים. החל מסוף שנת  2014 נותרו במל"ג כ-23 חברים ומאז סוף שנת 2015 נותרו 22 חברים במל"ג. אף על פי כן, לא מונו תחתם חברים כנדרש בהחלטת הממשלה.  במכתב טוענים הפרופסורים כי  במהלך התקופה הנ"ל ניתן היה לזהות במחסור באנשי אקדמיה מובילים במכלול חברי המועצה כך שהמל"ג עדכן את סדרי הנוהל כך שיתאפשר מינוי כחברים בוועדות המשנה התחומיות גם בעלי מעמד בהשכלה הגבוהה מחוץ לשורות המל"ג, ששרתו בעבר כחברי מועצה.

לדבריהם, כיום מונה המועצה רק 16 חברים ולא 25 בהתאם להחלטת הממשלה שקבעה את הרכב המל"ג, כאשר גם הממשלה אינה יכולה לאשר הרכב הנמוך מ16 חברים. הפונים אף הצביעו כי ההרכב הקיים כיום אינו יכול לבצע את תפקידי המועצה החשובים בהעדר מומחים מספקים. כמו כן נאמר כי לאחר פרישת החברים אין ייצוג הולם לכלל המוסדות להשכלה גבוהה. במכתב אף מבקשים הפונים להורות על נוהל בו קריטריונים ברורים ושוויוניים למינוי חברי המועצה אשר יבטיח את מעמד המועצה ועצמאותה.

כזכור, לפני למעלה משבוע, שישה מחברי המל"ג הודיעו על התפטרותם מהמועצה, זאת בעקבות החלטתו של שר החינוך נפתלי בנט, המשמש גם כיו"ר המל"ג, לפטר את סגניתו, פרופסור חגית מסר-ירון, ולמנות במקומה דוקטור רבקה ודמני שאומן. ההתפטרות של ששת החברים משתקת למעשה את פעילות המל"ג הזקוקה למספר מינימלי של 19 חברים כדי להתכנס.

במכתב שפרסמו השישה, נכתב כי פיטוריה של מסר-ירון פוגעים במטרות המועצה להשכלה גבוהה, בעצמאותה וברוח פעולתה. הם קוראים לפזר את המועצה ולמנות חברים חדשים שיעמדו בדרישות סף.  לדבריהם, הציפייה כרגע משר החינוך היא להפסיק לפגוע בעצמאות ההשכלה הגבוהה, לשנות את המדיניות הכוחנית והבלתי-מובנת שלו ולשקם את מל"ג באמצעות מינוי מושכל של חברים בעלי עמדה בכירה, ניסיון מוכח ומוניטין בניהול ועיצוב מדיניות השכלה גבוהה וכאלו שנהנים מאמון חברי הקהילה האקדמית בארץ. 

בין המתפטרים, פרופסור מסר-ירון עצמה, פרופסור משה מאור, ופרופסור יהודית גל עזר, שאמרה למעריב אונליין: "התפטרנו בגלל שני מהלכים שקרו: האחת פיטוריה של פרופסור מסר-ירון שלא מצאנו מדוע הדיחו אותה מתפקידה בשנה שמכינים את תוכנית החומש לשנה הבאה. הצעד השני היה מינוי ד"ר רבקה ודמני, מרצה בכירה, אך לא פרופסור מן המניין, אלה שני דברים עיקריים, שלא מאפשרים להתנהלות ראוייה של המל"ג".

"הרגשנו שנוצר מצב בלתי אפשרי להתנהלות השוטפת של המל"ג", הוסיפה פרופ' גל עזר. "סגן יו"ר המועצה צריך להיות בעל מעמד מקצועי בתחום, שיכול להוביל את הגוף החשוב הזה. פרופ' מסר-ירון היא אישיות בעלת מעמד בארץ ובעולם. היא הצליחה להוביל את המל"ג בעבודה מול המוסדות להשכלה גבוהה".