שר המשפטים והאוצר לשעבר, פרופ' יעקב נאמן, הלך הערב לעולמו (ראשון) בגיל 77 לאחר מחלה קשה. נאמן היה עורך דין בכיר, שותף במשרד הגדול הרצוג, פוקס, נאמן ושות', אותו ייסד עם הנשיא לשעבר חיים הרצוג ועם עורך הדין מיכאל פוקס זכרם לברכה. הוא הותיר אחריו אישה, הדסה, ושישה ילדים. הלווייתו של פרופ' נאמן תתקיים מחר בצהריים. מסע הלווייה יצא מהיכל שלמה בירושלים לבית העלמין בהר הזיתים.



נאמן נולד בתל אביב למנחם ומלכה, בן בכור מבין ארבעה בנים. אביו, מנחם, היה בן דוד מדרגה רביעית של בנימין זאב הרצל. בתיכון למד שנה בישיבת היישוב החדש, לאחריה שנה בבית הספר התיכון של ישיבה יוניברסיטי, ושנתיים במדרשיית נעם. עם סיום לימודים אלה, באוגוסט 1958, התגייס לצה"ל, לחטיבת גולני, ולאחר פציעה הועבר לגדנ"ע. את שירותו הסדיר סיים בדרגת סגן, ובמילואים עלה לדרגת סרן.



לאחר שירותו הצבאי פנה ללימודי משפטים באוניברסיטה העברית, תחילה בשלוחה התל אביבית ובהמשך בירושלים, וסיים את התואר הראשון בהצטיינות (1964). במהלך לימודיו היה, בין השאר, מזכיר הוועדה לבדיקת שיטת המסים ברשויות המקומיות, בראשות שופט בית המשפט העליון ד"ר אלפרד ויתקון (נאמן כיהן כחבר בוועדה בשנים 1974-1972).



לקראת התואר השני פנה ללימודים באוניברסיטת ניו יורק, שם סיים תואר שני בשנת 1965. הוא חזר לישראל כדי להשלים התמחות כעורך דין, ולאחר מכן חזר לאוניברסיטת ניו יורק, ממנה קיבל בשנת 1968 תואר דוקטור למשפטים.



בתחילת שנות ה-70 החל לפעול כעורך דין עצמאי, וביולי 1972 נמנה עם מקימי משרד עורכי הדין הרצוג, פוקס, נאמן ושות', בו שימש כשותף בכיר בתקופות שונות, בהן לא כיהן בתפקיד שר. בשנת 1997, כאשר מונה לתפקיד שר האוצר, מכר נאמן את חלקו במשרד לידי שותפיו, ושמר לעצמו את האופציה לשוב למשרד כשותף בכיר. עם התפטרותו מתפקיד שר האוצר, בדצמבר 1998, שב לשותפות במשרד. 



עם הקמת ממשלת נתניהו הראשונה, ב-1996, מונה נאמן לשר המשפטים, אולם נאלץ להתפטר מהתפקיד בשל כתב אישום שהוגש נגדו בגין הגשת תצהיר כוזב לבית המשפט העליון (כתשובה לעתירה) ומסירת עדות שקר בחקירתו במשטרה. הוא זוכה בשני הסעיפים לאחר שנקבע כי פעל בתום לב. חודשיים לאחר זיכויו, ביולי 1997, מונה נאמן לתפקיד שר האוצר.



ב-2009, עם שובו של בנימין נתניהו לתפקיד ראש הממשלה, סגר נאמן מעגל ומונה שוב לתפקיד שר המשפטים, ממנו, כאמור, נאלץ להתפטר עשר שנים קודם לכן. הוא כיהן בתפקיד ארבע שנים, עד בחירות 2013. 



"שותף נפלא לעשייה הציבורית"

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, אמר על נאמן כי "הלך מאיתנו חבר ואיש הגות רב מעשה. יעקב היה משפטן מובהק אך גם מחוץ לכתליו של בית המשפט עסק בצרכי ציבור ללא הרף ושלא על מנת לקבל תמורה. רק לפני שבוע שוחחנו. 'אני זקוק לעצה הטובה שלך', אמרתי. גם ממיטת חוליו הבטיח יעקב שנפגש שוב מיד כשיתחזק".



"יעקב, חברי לספסל בית הכנסת, גם אלה אשר חלקו על עמדותייך, על החלטותיך, ראו בך תמיד בר פלוגתא ראוי ומעמיק. לכתך מאיתנו מותיר חלל עצום בעולמנו", הוסיף נשיא המדינה.


ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בתגובה להיוודע דבר מותו של יעקב נאמן: "אני מבכה את פטירתו של יקירנו ויקיר עם ישראל, יעקב נאמן ז"ל. יעקב נאמן היה מבכירי המשפטנים במדינה, חריף שכל ובעל לב יהודי חם. הוא היה בעל עמדות לאומיות מוצקות, ועם זאת תמיד חיפש את דרך הפשרה וההידברות, כפי שעשה כשהוביל את ועדת נאמן שטיפלה ברגישות ובחכמה בנושא הגיור".

"יעקב התגייס לשירות הציבורי כמנכ"ל משרד האוצר, כשר האוצר וכשר המשפטים. מצאתי בו שותף נפלא לעשייה הציבורית. כשר האוצר הוא הוביל ותמך ברפורמות חשובות, ובראשן פתיחת שוק מטבע החוץ שעשתה מהפכה כבירה בכלכלת ישראל. רעייתי ואני שולחים לרעייתו הדסה, לילדיו ולנכדיו את תנחומינו הנשלחים מעומק ליבנו".

שרת המשפטים איילת שקד אמרה כי "משרד המשפטים כולו מרכין את ראשו למשמע הבשורה המרה על פטירתו של פרופסור יעקב נאמן, אדם משכמו ומעלה, שהשכיל לשלב תורה ועשייה, ותמיד היה מוכן לפעול למען המדינה. נאמן, שהיה ממקימי אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, לא נח על זרי הדפנה ולא הסתפק בהצלחתו בשוק הפרטי, ובחר פעם אחר פעם לתרום למדינה בשלל תפקידים חשובים, ממנכ"ל משרד האוצר ועד שר האוצר ושר המשפטים".

"הוא סימן בדרכו השקטה את היעילות והמקצוענות בשרות הציבורי. פרופ' נאמן היה משפטן מבריק, שמרן בהשקפתו והניח יסודות להרבה יוזמות שאנחנו זוכים לקדם היום במשרד. יהי זכרו ברוך", הוסיפה השרה שקד.

ראש האופוזיציה ויו"ר המחנה הציוני, יצחק (בוז'י) הרצוג, שכאמור, אביו ייסד יחד עם נאמן את משאד עורכי הדין שלהם, ולאחר מכן היה שותפו של נאמן במשרד, אמר: "פרופסור יעקב נאמן, שר המשפטים ושר האוצר לשעבר, היה מורה וחבר קרוב במשך עשרות בשנים. איש רחב לב, רחב אופקים, אדם נדיב שתמך בשירות בצה״ל, בחיבור בין קבוצות בחברה הישראלית, משפטן מובהק ובעל עשייה ציבורית ומשפטית גדולה וחשובה למדינת ישראל ואזרחיה".

"הייתה לי הזכות לצפות בפועלו עשרות שנים, תחילה כשותפו של אבי חיים הרצוג ז״ל ולאחר מכן כתלמידו ושותפו, לפני שפרשתי לטובת השליחות הציבורית בעידודו של יעקב, ולצידו בממשלת ישראל. במהלך אותן שנים, תמיד ראה בראש ובראשונה את טובת המדינה ואחדות העם כמטרה עליונה ולשם כך פעל. תנחומי מעומק הלב לרעייתו האהובה הדסה לילדיו ונכדיו היקרים ולמוקיריו הרבים", אמר הרצוג.

היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, אמר: "אנו מרכינים היום את ראשנו, עם לכתו של פרופ׳ יעקב נאמן, אשר כיהן כשר המשפטים בשנים 2013-2009. פרופ׳ נאמן שילב בעשייתו רבת השנים בין פרקטיקה, אקדמיה ועשייה ציבורית עניפה, ובכולן היה מופת לחתירה מתמדת למצוינות".

מנדלבליט הוסיף: "תרומתו הרבה לחברה הישראלית ולמערכת המשפט בישראל, והשילוב הייחודי שהביא בכל עשייתו בין ממלכתיות, פשרה והידברות, הם מורשתו, אשר תלווה אותנו עוד שנים רבות. יהי זכרו ברוך".

"תלמיד חכם שידע לחבר בין אנשים"

יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין ספד לנאמן: "יעקב נאמן היה דמות מיוחדת בנוף הציבורי שלנו. ברוך כישרונות ונעים הליכות, נאמן ברמ"ח אבריו למורשתו ולעמו. לא בכדי גויס פעם אחר פעם לשירות הציבורי על המחיר הכרוך בכך. קולו הייחודי, הישרות והנאמנות שלו יחסרו לנו. אני שולח חיבוק חם למשפחתו ולמוקיריו הרבים. יהי זכרו של איש יקר זה ברוך".

חברת הכנסת ציפי לבני (המחנה הציוני), שהחליפה את נאמן כשרת המשפטים, אמרה כי "מצער מאוד לשמוע על מותו של יעקב נאמן, תלמיד חכם שידע לחבר בין אנשים, לפשר בין עמדות ולתת עצה טובה ונבונה בכל עת. אזכור לטובה את הימים שבהם עבדנו יחד בעת, כשכיהן כשר אוצר ושר משפטים. יהי זכרו ברוך".

ממשרד עורכי הדין הרצוג, פוקס, נאמן ושות' נמסר בעקבות מותו של מייסד המשרד, כי "אבל כבד נפל על כולנו עם מותו של אחרון השותפים המייסדים פרופ' יעקב נאמן. יעקב, יחד עם חיים הרצוג ז"ל ומיכאל פוקס ז"ל, ייסד ב-1972 את המשרד שהפך להיות לאחד המפוארים בישראל. יעקב, יחד עם השותפים המייסדים, קבע את יסודות הפירמה והביא לפרסומה בארץ ובעולם .מקצועיות ללא פשרות, דבקות במטרה, שירותיות ומעל הכל אנושיות היו נר לרגליו. אף שיעקב עסק עם שועי עולם תמיד נשאר מענטש, אדם שדואג דווקא לחלש ולמי שלא שפר עליו גורלו. איש חסד גדול היה".