שרי החוץ של 28 המדינות החברות באיחוד האירופי הודיעו הערב (שלישי) כי חברות אירופיות שיפסיקו לקיים עסקים עם איראן, בגלל הסנקציות האמריקאיות - ייענשו ידי הארגון. יועצת לאיחוד הגדירה את הדבר כ"ניסיון להגן על חברות אירופיות". היועצת, נטלי טוצ'י, הסבירה ב-BBC Radio 4 כי "המהלך נחוץ כדי לאותת, דיפלומטית, לאיראנים שהאירופאים רציניים בניסיונות השונים להצלת הסכם הגרעין".



עוד נמסר בהודעה כי האיחוד פיתח מנגנון המאפשר לעסקים אירופי שנפגעו - לתבוע את הממשל האמריקאי. עם זאת, הם מזהירים כי חברות שממשיכות לעשות עסקים עם איראן, ממשיכות להימצא בסכנה. 


כזכור, הבוקר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר כי הסנקציות שנכנסו לתוקף הלילה על איראן הן "החמורות שאי פעם הוטלו, ובנובמבר הן אף יוחמרו לדרגה גבוהה עוד יותר". לדבריו, "כל מי שעושה עסקים עם איראן לא יעשה עסקים עם ארה"ב. אני מבקש שלום עולמי, לא פחות מזה".

בהודעה שפרסם טראמפ עם הטלת הסנקציות, הוא טען שמטרתן היא להפעיל "לחץ כלכלי מקסימלי", וכי הוא עדיין מוכן לפגוש ההנהגה האיראנית בכל עת שתבחר. "יש להבהיר למשטר האיראני שיש לו בחירה: או לשנות את האיומים ואת ההתנהגות המערערת ולהשתלב בכלכלה העולמית – או להמשיך בדרך של בידוד כלכלי", אמר הנשיא האמריקאי.
הסנקציות שנכנסו לתוקף הן איסור על מכירה או החזקה של שטרות אמריקאיים בידי ממשלת איראן, איסור על מסחר במתכות שונות ועל ביצוע עסקאות במטבע האיראני וסנקציות נוספות. מדובר בסנקציות שהושעו במסגרת הסכם הגרעין שנחתם ב־2015. האמריקאים צפויים לחדש בנובמבר הקרוב שורה של סנקציות שעשויות גם לפגוע בתעשיית הנפט האיראנית.
שרי החוץ של מדינות האיחוד האירופי החתומות על הסכם הגרעין עם איראן הודיעו בהצהרה משותפת כי הם מתנגדים להטלת הסנקציות מחדש. בהודעתם של שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, ושל שרי החוץ של צרפת, גרמניה ובריטניה, נכתב: “הסרת הסנקציות הקשורות בגרעין היא חלק מרכזי בהסכם. מטרתה ליצור השפעה חיובית לא רק על קשרי המסחר והכלכלה עם איראן, אלא חשוב מכך - על חייהם של בני העם האיראני. אנחנו נחושים להגן על בעלי עסקים אירופים שקשורים בעסקים לגיטימיים מול איראן”.
נשיא איראן רוחאני הגיב אמש לסנקציות ואמר כי "לא ניתן לנהל מו"מ עם וושינגטון בצל הסנקציות. טראמפ, שנתן גב למשא ומתן, הוא אותו אדם שפרש באופן חד צדדי ממספר הסכמים בינלאומיים. איראן מאמינה בפתרונות בדרכים דיפלומטיות, אולם אי אפשר לסמוך על ארצות הברית".