המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה ורשות הגבלים עסקיים הודיעו היום (שני) ל-14 חשודים, בהם ארבע חברות העוסקות בארגון משלחות לפולין, כי נשקלת העמדתם לדין, בכפוף לשימוע, בגין הפעלת קרטל לכאורה בתחום משלחות בני נוער לפולין. החשדות המיוחסים להם הנם בתחום ההגבלים העסקיים וכוללים עבירות מרמה והלבנת הון - כל אחד לפי חלקו. בין הקורבנות לכאורה של הקרטל גם "יד ושם", שירות בתי הסוהר וקופת החולים מכבי.



החשודים הם פנחס גינזבורג וצבי סער מחברת י. הלל ושות' בע"מ, נחמן קידר ואיילת יונגסטר מחברת טיולי הגשר לעולם בע"מ, שמעון רגב ואהרון טורוביץ' מחברת אקדמי טרוול בע"מ, משה הרטמן ואייל סלוק מחברת דיזנהאוז בע"מ, וכן אחישי גל ואסתר גוילי, כמו גם החברות עצמן.



החשד המרכזי בפרשה נוגע לחלוקת שוק של משלחות הנוער שיצאו לפולין בין השנים 2010 עד 2016, בהתאם למכרזים של משרד החינוך. על פי החשד, החברות החשודות סיכמו ביניהן מראש כי לא יתחרו האחת על הוצאת משלחות בתי הספר של רעותה. החברות פעלו על פי הסיכום על מנת לוודא שהזוכה בכל אחד מבתי הספר תהיה החברה שהוציאה את המשלחת לפולין של בית הספר בעבר.



על פי החשד, במסגרת חלוקת בתי הספר ומשלחות הנוער ביניהם, הציגו החשודים מצגים כוזבים בפני הגורמים הקשורים בהוצאת המשלחות, כאילו מתקיימת תחרות ביניהם על הוצאתן, כאשר בפועל החשודים סיכמו ביניהם מראש שלא להתחרות זה על לקוחותיו של זה. בנוסף, החקירה העלתה חשדות לכך שתואמו הצעות מחיר להוצאת משלחות לפולין גם עבור גופים נוספים - "יד ושם", שירות בתי הסוהר וקופת החולים מכבי. ההיקף הכספי המצטבר של עלות הוצאת המשלחות במכרזים שחולקו בין החשודים מגיע לכאורה למאות מיליוני שקלים.



למרבית החשודים מיוחסות עבירות של עשיית הסדר כובל בניגוד לחוק ההגבלים העסקיים וקבלת דבר במרמה. לחלקם מיוחסות גם עבירות על חוק איסור הלבנת הון. פרשת קרטל המשלחות לפולין נחקרה על-ידי מחלקת החקירות של רשות הגבלים עסקיים יחד עם היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) במשטרה. החקירה הגלויה התחילה בינואר 2016, ובמסגרתה נגבו הודעות מלמעלה מ-100 עדים.



עם סיום החקירה, הועבר חומר החקירה למחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה ולמחלקה המשפטית של רשות הגבלים עסקיים, עם המלצה לכתבי אישום נגד החשודים. בתום הליך השימוע, שייערך למי מהחשודים שיחפוץ בכך, יוחלט סופית האם ונגד מי להגיש כתב אישום.