לא יעבור למישור הפלילי? השופט בדימוס אליעזר ריבלין, נציב תלונות הציבור על שופטים, הגיש היום (שלישי) לשרת המשפטים איילת שקד ולנשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות את המסקנות שלו מפרשת המסרונים שנחשפו בין השופטת פוזננסקי כץ לחוקר מהרשות לניירות ערך. לפי הדוח, אין מקום לפתוח בהליך פלילי נגד השופטת פוזננסקי-כץ, וריבלין ממליץ להתנהל מולה בהליך משמעתי. 



בדוח נחשפו התכתבויות נוספות בין השופטת לשחם-שביט מהחודשים יוני, יולי ודצמבר 2017 ובפברואר 2018. "פנה אליה מספר פעמים ישירות, לשופטת, בענייני הדיונים הקבועים בפניה במעמדו. כך למשל הוא מודיע לה על המועד בו יגיעו אליה נציגי הרשות, מוסר לה מראש מידע על עמדות נציגי הרשות כפי שתובאנה בפניה בבית המשפט ופונה בשאלות לוגיסטיות אחרות".



הנציב ריבלין ציין בדוח המפורט כי השופטת עברה על כללי האתיקה כשקיימה קשר ישיר עם התובע ובקבלת מידע ממנו אך הוא לא מצא חשש למעשה פלילי. בדבריו, ציין ריבלין כי "קרבת היתר בינה לבין נציג התביעה הניבה ביזוי. המסרונים שהוחלפו מוטב היה שלא באו לעולם משבאו, ולא באים היו לעולם אלמלא התירה השופטת קרבת יתר זו לנציג הרשות לניירות ערך ואלמלא התירה לו לפנות ישירות אליה. הקשר הישיר שנוצר בין השניים לא היה צריך להתקיים".




"אכן, כך ניתן להסיק מן הבירור, "סודות" אלה ממילא היו אומרים להיות מובאים בפניה על ידי התביעה במועד מאוחר יותר. בשום פנים לא הייתה כאן הטיית משפט או קנוניה בין התביעה לבין בית המשפט", הוסיף.

עו״ד עודד סבוראי, פרקליטו של עו״ד ערן שחם-שביט, התייחס לדוח של ריבלין ואמר כי "הוא כולל בתוכו מסקנות חשובות והוא מצייר תמונה ברורה שהתנאים והנורמות הקיימים בבית משפט השלום בת״א לא נתנו בידי עו״ד שחם-שביט ברירה אלא לנהל עם השופטת פוזננסקי-כץ התכתבות באמצעות מסרונים בכל הנוגע לענייני הלוגיסטיקה של דיוני המעצרים בתיק בזק ותיק 4000".

סבוראי הוסיף: "לאחר שהובהרו ההקשר והתוכן של חליפת המסרונים בין עו"ד שחם-שביט והשופטת, ברור כעת כי הפרשנות הראשונה שניתנה היתה מוטעית ומוטה. בכוונת עו"ד שחם-שביט להמשיך במימוש ייעודו כעובד ציבור ומשפטן מקצועי, מצפוני, הגון וערכי, ולחזור ליטול חלק בחקירות סבוכות, באותה נחישות ובאותה הקפדה גם על זכויות חשודים, כפי שאלה באו לכדי ביטוי בתכתובת שעלתה לכותרות ביומיים האחרונים".
אסם הכי עדכני לחודש פברואר
 שרת המשפטים שקד אמרה היום שהיא מייחסת משקל רב לדוח של נציב התלונות על השופטים, השופט ריבלין, בנוגע לפרשה. "אני מאוד סומכת על השופט ריבלין. הוא אדם דקדקן ולא סתם ביקשנו ממנו לברר את הסיפור. הוא השתמש גם בחקירה של ערן שחם בנציבות. הוא לא תשאל רק את השופטת, הוא תשאל גם את נציגי להב 433", אמרה שקד בוועידה הלאומית לאנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה בתל אביב.  

השופטת פוזננסקי ועורך דינה ציון אמיר. צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90
השופטת פוזננסקי ועורך דינה ציון אמיר. צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90
"כשפורסמו כל העובדות התמונה השתנתה קצת", הודתה השרה שקד. "אני רוצה קודם כל ללמוד את העובדות, להכיר את הפרטים, ואחר כך הכול פתוח. מה שצריך לעשות נעשה. מאז התקרית דיברתי עם כמה שופטים בהווה ובדימוס ופרקליטים. כל השופטים שאני דיברתי איתם אמרו לי שבוודאי שמסתמסים על מנת לתאם, גם השופטת הזו וגם אחרים שאין להם עוזרים והם עושים בעצמם את התיאומים. אבל לדבר על מספר ימי המעצר זה דבר שלא צריך לעשות".  

כזכור, במסרונים, שנחשפו שלשום בערוץ 10, תיאמו מראש השופטת והחוקר את משך הזמן שבו יוחזקו החשודים במעצר עוד לפני תחילת הדיון בעניינם. המסרונים מתייחסים לאיריס ולאור אלוביץ', רעייתו ובנו של שאול אלוביץ', בעל השליטה בבזק, לסטלה הנדלר, מנכ"לית החברה, ולעמיקם שורר, מהמנהלים הבכירים בחברה. במסרונים כתב נציג הרשות לני"ע לשופטת: "סבבה, לפחות הבשורות הנחמדות שאור ועמיקם ישוחררו מחר בתנאים. תיראי מופתעת".
 
השופטת השיבה: "אני מתחילה לעבוד על הבעה הולמת של הפתעה מוחלטת". החוקר כתב: "סטלה ואיריס - נבקש מחר ימים ספורים. יבקשו שלושה, את בהחלט, אבל בהחלט, יכולה לתת יומיים". השופטת: "אתה ממשיך לגלות לי הכל ואני אאלץ להיראות ממש ממש מופתעת. אז המתווה שחשבנו עליו אינו כה רחוק מהמציאות". החוקר: "זה עלה לי בדם, כמעט הרביצו לי או עצרו אותי בלהב".
 
אך עם חשיפתה אתמול של התכתובת המלאה בין השופטת לחוקר, הצטיירה תמונה קצת שונה מהרושם שנוצר שלשום. מהתכתובת עולה בעיקר שהשניים, בניגוד לרושם שנוצר, ניסו לפעול לטובת העצורים (מול המשטרה שרצתה מעצרים ממושכים יותר), ושה”מתווה” שעליו דיברו הוצג בבת המשפט בפני כל הצדדים. השופטת עצמה התבטאה בנושא וטענה שפעולותיה אינן פליליות. “אף שהתנהגותי הייתה שגויה, היא לא מגרדת את הרף התחתון של האתיקה”, אמרה. 
 
גורם המקורב לשופטת פוזננסקי־כץ תקף אתמול את מערכת בתי המשפט, הגן על השופטת וציין כי היא פועלת בתנאים לא ראויים. “זו מערכת תובענית שלא נותנת לשופטיה תנאים מינימליים”, סיפר. “אין לשופטת מזכירה, אין לה עוזר משפטי וכשביקשה קלדנית צעקו עליה”.
 
המקורב יצא נגד הביקורת הציבורית שהושמעה נגד השופטת. “מאתמול יש התנפלות עליה”, אמר המקורב. “מזמינים אותה מהרגע להרגע לנציב תלונות השופטים בלי זמן להתלונן ודורשים ממנו החלטה היום. במקביל שרת המשפטים איילת שקד מודיעה שתתחיל בתהליך הדחה והודיעה שתכנס את הוועדה למינוי שופטים”.
 
“מתנפלים עם סכינים שלופות על עובדת מצטיינת ומוערכת”, סיכם המקורב הבכיר. עניינה של השופטת נמצא בטיפול נציב תלונות הציבור על שופטים. שרת המשפטים צפויה לקבל את הממצאים ולפרסם אותם עד שעות הצהריים. חוקר הרשות לניירות ערך, עורך הדין ערן שחם־שביט, נחקר אתמול במשך עשר שעות בנציבות שירות המדינה והציג את התכתובות שלו עם השופטת. עורך הדין, המיוצג על ידי עורך הדין עודד סבוראי, הציג תכתובות ישנות יותר - במטרה להראות שהדיונים בינו לבין פוזננסקי־כץ נגעו לעניינים טכניים ולוגיסטיים כגון צווי איסור פרסום.