'עובדה' סגרה את העונה ה-24 שלה ביום חמישי האחרון ברעש גדול, עם הראיון שקיימה אילנה דיין עם ראש המוסד לשעבר, תמיר פרדו, בו נחשף כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש לבצע האזנות לבכירים, ביניהם פרדו וגנץ. אילה חסון שוחחה הבוקר (ראשון) בתוכניתה ב-103FM עם בכיר המוסד לשעבר, חיים תומר, שאמר כי "לא לגיטימי לשים אמצעי האזנה לראשי מערכת הביטחון". בתוך כך, גם ראש השב"כ לשעבר יעקב פרי התייחס לנושא בראיון בכאן ב', ואמר כי "אף ראש שב"כ לא היה מסכים להצעה כזו". 



"אני מכיר את שתי ההדלפות", סיפר תומר. "אחת הייתה בשנת 2009 ונחשפה בעיתון 'מעריב', אשר פרסם כי ישראל מתאמנת בלילות לקראת תקיפה באיראן. השנייה הייתה של דגן. לאחר הדלפות אלו יצאה בקשה לגיטימית לצייר מעטפת ביטחונית מיוחדת לשמירה על המידע. את הבקשה שפורסמה ב'עובדה', לפיה ראש הממשלה ביקש להאזין לטלפונים של בכירים במערכת, לא הכרתי עד הפרסום בתוכנית והיא מעוררת שאלות של אמון".



לדבריו, "תמיר פרדו אמר לי פעם כראש מוסד שאם הוא צריך לשים האזנה על ראשי האגפים שלו הוא היה מתפטר ומפטר את ראשי האגפים. כל ראשי האגפים עוברים בדיקות פוליגרף באופן שיטתי, והן הרבה יותר אינפורמטיביות".



כשנשאל מה המשמעות של שימוש באמצעים מיוחדים, השיב: "אני לא איש שב"כ, אך לגיטימי בעיניי לבצע חקירות ספציפיות של אדם כזה או אחר דרך החתמה על טפסים כהרתעה פנימית, והעלאת המודעות לחשיבות המידע. מנגד, לא לגיטימי לשים האזנה לבכירי המערכת. אם חושבים שבכירי המערכת מספיק טובים לנהל מבצעים מסוכנים של חיי אדם, אך לא יכולים להאמין ליושרתם ואמינותם בשמירה על סוד, אנחנו בצרות".



 


בהתייחס לפגישה הצפויה בין נשיאי ארה"ב וקריאה הצפונית, אמר הבכיר לשעבר כי "הדמוקרטים הם סיפור בפני עצמו. טראמפ יחד עם פומפאו עובדים להגיע להישג בפסגה הצפויה. המכתב שטראמפ שלח למנהיג הצפון קוריאני מבטא איזשהו לחץ על המנהיג על מנת להגיע עם הסכמות מראש לפגישה. מהניסיון שלי, הפסגה תגמר בהישג, אינני יודע אם המדינה תתפרק באופן מוחלט מנשק גרעיני אך ייתכן שתהיה תוכנית תמורה כלשהי עבור פירוק הדרגתי".

הוא הסביר כי "יש קשרים ארוכי שנים בין קוריאה הצפונית לאיראן. אם פיוניאנג תוגבל בייצוא הטילים שלה, זה ישפיע באופן עקיף גם על איראן וגם על ישראל. אמנם תעשיית הטילים האיראנית עומדת על רגליה בזכות עצמה, אך אם טראמפ יצליח במקום אחד אין ספק שיהיה לו תיאבון להצליח במקום אחר. איראן נמצאת בסימן של חולשה כלכלית ומדינית ולכן הישג של טראמפ בנושא הזה, יהיה טוב גם לנו".

נושא נוסף שאליו התייחס תומר, הוא ההתחממות בדרום. "אני חושב שיש אכזבה בעזה מהתוצאות של הפסקת האש. מערכת הביטחון טוענת כבר יותר משנה שאם בעזה לא יופחת הלחץ האזרחי, המוטיבציה של הארגונים ליצור התלקחות תלך ותגבר. אנחנו נכנסים לקיץ שעלול להוביל אותנו לחילופי אש. לישראל יש הרבה כוח צבאי ואנחנו מפעילים שיקול דעת, ולהערכתי מנהיגי החמאס לא היו רוצים לראות שוב את עזה נהרסת כי אין להם כמעט שותפים בעולם הערבי כיום. לכן המשחק הוא ניהול המשבר ולא פתרון המשבר. אני מכיר את גזרת עזה עוד כשהייתי חייל במילואים.  האמירות של הפוליטיקאים שיש להיכנס לעזה הן ילדותיות, פופוליסטיות ומעלות שאלות על אלו שאומרים אותן".

עריכה מטעם 103FM: איתמר זיגלמן

יעקב פרי: "לא מאמין שנתניהו ביקש להאזין לפרדו"

הח"כ וראש השב"כ לשעבר יעקב פרי התייחס אף הוא, בראיון בכאן ב', לפרסום ב"עובדה" ביחס להאזנות נגד בכירי מערכת הביטחון. "קשה לי להעלות על הדעת שראש ממשלה, כל ראש ממשלה, יבקש להטיל האזנות על ראשי מערכת הביטחון", אמר פרי, שהוסיף: "רה"מ מבין שעל ידי זה הוא מנסר או שובר את הענף שעליו הוא יושב. יש חוק האזנות סתר במדינת ישראל ויש פיקוח של משרד המשפטים על הנושא"

לדבריו, "הרקע לשיחה על הידוק הפיקוח היה כנראה תקופה טראומטית לראש הממשלה בהתנגדות של ראש המוסד דגן והרמטכ"ל אשכנזי בנושא התקיפה באיראן".

בתוך כך, הוא טען כי "אם הייתי מקבל הצעה כזו הייתי מסרב. קשה לי להעלות על הדעת שדבר כזה קורה, אבל אני לא רואה אף ראש שב"כ שמסכים להצעה כזו".