אני בת 30, יש לי שלושה ילדים ואחרי הלידה השלישית שמתי התקן מסוג מירנה ואני מאוד נהנית ממנו. רציתי לשאול על הסיכונים בשימוש לעומת התקן לא הורמונלי וגלולות?

פרופ' לסינג עונה: קודם כל יש לך התקן נפלא. ישנם שני מינים של התקנים תוך רחמיים. יש התקן תוך רחמי שעשוי מפלסטיק ועליו מלופפת נחושת בכמותקטנה. זה התקן אדיש מבחינה הורמונלית. מחדירים אותו לחלל הרחם. כמרבית ההתקנים, תוחלת חייו היא כחמש שנים והוא לא מתערב במחזור הווסת, והווסת מופיעה אחת לחודש. הוא המקובל והנפוץ. 

בשנים האחרונות נכנס לשימוש התקן חדש שנקרא מירנה וצורתו כצורת האות T. הזרוע הארוכה של ה-T היא למעשה מיכל שמפריש את הורמון הפרוגסטרון במינון קבוע על פני חמש שנים. ההורמון המופרש משפיע על רירית הרחם שהופכת להיות דקיקה ולכן גם לא נושרת. בקרב חלק לא מבוטל מהנשים שבוחרות במירנה, הווסת נעלמת לחמש שנים. אצל חלק היא מופיעה במועד, אבל לפרק זמן קצר יותר.

ההתקן פותח בתחילה כדי לטפל בנשים שסובלות מדימום רב בזמן המחזור. היום ההתקן צובר פופולריות בגלל העובדה שהוא מעלים את הווסת. גופך חווה מחזור וסת חודש בחודשו. גלולות למניעת הריון הן פתרון פנטסטי למניעת הריון כי יש להן גם יתרונות רבים. יש היום גלולות שנלקחות שלושה-ארבעה חודשים רצופים ואז האישה חווה וסת שלוש או ארבע פעמים בשנה.

אני בהריון שני, בשבוע ה-24. הבנתי מאחות "טיפת חלב" שאני אמורה לקבל חיסון החל מהשבוע ה-26 נגד שעלת. האם זה נכון? ושאלה נוספת: יש לי ילד בן שנה ותשעה חודשים שעומד לצאת לראשונה למסגרת. האם אין שום סכנה שזה יעבור אליו?

פרופ' לסינג עונה: זה נכון. ישנה המלצה במסגרת החיסונים לתת לנשים הרות מהשבוע ה-27 חיסון נגד שעלת. גם כדי לגונן עליהן וגם משום שהחיסון הזהשיוצר נוגדנים בדמך, עובר אל העובר ובהיוולדו הוא נושא כמות של נוגדנים שמצמצמת את התחלואה שלו, והסיכוי שהוא יחלה ושאחיו יחלו הולך ומצטמצם. זו בפירוש המלצה שמצטרפת לאותה המלצה של מניעת מחלות. 

זה לא מסוכן לחלוטין ומומלץ על ידי משרד הבריאות, וכשאנחנו, הרופאים, פוגשים אישה הרה, אנו מתבקשים להמליץ החל מהשבוע ה-27 לקחת את החיסון. לגבי בנך בן השנה ותשעה חודשים: אם משהו עבר אליו, אלה נוגדנים שיצמצמו את סיכוייו להידבק. ילדך יהיה מוגן יותר. הבעיה היא עם אותם ילדים שההורים לא נותנים להם את החיסונים והם יכולים להדביק את האחרים. אז אנא חסני את עצמך ואת ילדייך, והם יהיו חולים פחות.


חיסון נגד שעלת? החל משבוע 24. צילום אילוסטרציה: ingimage/ASAP

אני בת 39, בשבוע השביעי להריון ראשון טבעי. נקלטתי אחרי ארבעה חודשים של ניסיון. אחרי האופוריה גילינו שהערכים של ה-HCG מתפתחים בצורה איטית מדי. בהתחלה היה חשש להריון מחוץ לרחם, לא ראו שק הריון ובשבוע שעבר ראו שק הריון ריק. 

המליצו לנו לחכות עוד שבוע ובינתיים נתנו לי פרוגסטרון. אני חוששת שאולי מדובר בהריון לא תקין שסופו להסתיים או שזה משהו שמתפתח לאט מאוד. בשבוע החמישי הערך היה 236, כעבור שבוע זה היה 900 ולפני שבוע זה עמד על 9,600 כאשר זה היה אמור לעמוד על עשרות אלפים בשלב הזה. אז השאלה שלי מה לעשות. לסיים או להמתין?

פרופ' לסינג עונה: קודם כל נכנסת להריון יחסית מהר, וזה סימן טוב מאוד. הורמון ההריון HCG הוא כלי שמשרת אותנו בתקופה שבה אנחנו לא רואים את ההריון. הוא כלי יעיל בתחילת ההריון כאשר אנחנו רוצים לראות איך הוא מתפתח. ברגע שאפשר להיעזר באולטרה-סאונד, תפקידו של ה-HCG מצטמצם. 

הרי כשיש אולטרה-סאונד אני רואה שק הריון, שק חלמון, אחרי זמן אני רואה את הקוטב העוברי ואחרי עוד מספר ימים אני רואה עובר עם דופק ומבין, למשל, אם אנחנו עוסקים בהריון שאת יודעת את מועד תחילתו ואז יש לנו הורמון הריון חיובי שמעיד על לפחות ארבעה שבועות של הריון. אם על פי התארוךהזה אנחנו עוסקים בשבעה שבועות של הריון ויש שק הריון ריק, לצערי זה הריון שאינו תקין.

מה שאני הייתי מציע, אם אנחנו משוכנעים בתארוך ההריון והתמונה של האולטרה-סאונד היא כל כך ברורה, לסלק את ההריון משום שזה הריון מקולקל. זה קורה בתדירות של 20% אצל נשים בגילך. זה מצער, אבל לא להתאבל עליו כי הוא מראש מקולקל. איך לעשות את זה, בשאיבה או בכדורים? את זה את והרופא שלך תחליטו. 

פרופ' יוסי לסינג הוא מנהל בית החולים ליס. תוכניתו "תשעה חודשים" משודרת ברדיו אקו 99FM בכל יום שישי (12:00-13:00).