האם הריון אחרי שלוש הפלות נחשב להריון בסיכון? כעת אני אחרי שלוש הפלות, בשבוע ה-10, ואם ההריון שלי נחשב הריון בסיכון, מן הסתם יש דברים שאני צריכה לעשות.

פרופ' לסינג עונה:

הריון ראשון אחרי שלוש הפלות הוא הריון שצריך להתייחס אליו. לתת את הדעת בו לדברים שהמחשבה לא מובילה אליהם בהריון רגיל. השאלה הראשונה שנשאלת היא למה אישה עברה חוויה קשה כזו של שלוש הפלות רצופות. המענה לשאלה הזאת קשור במעשים שייעשו במהלך ההריון המוצלח, ושלא עושים אותם בהריון רגיל.

האם הסיבה להפלה היא מבנה רחם מוזר, איזושהי סטייה מהמבנה הרגיל. אולי ישנו מום רחמי, לפעמים צריך לתפור את צוואר הרחם בסיטואציה מסוימת.האם זה נובע מנטייה לקרישיות יתר בדמה של המטופלת, סיבה שיכולה להביא להפלות חוזרות. הרי בסיטואציה כזו אנחנו ניתן לה מדללי דם. האם בהפלות הקודמות היה צורך להרחיב את צוואר הרחם.

על מנת להגיע אל חלל הרחם כדי לרוקן אותו, צריך להרחיב את צוואר הרחם כדי להכניס את המכשור הרפואי. הרחבת צוואר הרחם יכולה לפעמים לגרום נזק, ובהריון שכזה צריך לעקוב אחרי אורך צוואר הרחם ולראות שמא הוא מתקצר בטרם עת.

אם הוא מתקצר בטרם עת, לפעמים צריך לעשות תפר. זאת אומרת שזה בהחלט הריון שצריך לתת בו את הדעת לנושאים נוספים מעבר לשגרת המעקב הקפדנית שצריכה להיות לכל הריון.


תעקבו אחר תנועות העובר. צילום: ingimage.com/ASAP

אשתי בשבוע ה-36 ועוד חמישה ימים. עד עכשיו ההריון היה תקין. היה משהו קטן בשקיפות העורפית אבל זה התפוגג עם הזמן. בתחילת החודש השמיני היא התחילה לסבול מצירים מוקדמים. היינו כמה פעמים בקופת החולים והפנו אותנו לבית החולים. עד עכשיו לא אשפזו אותנו.

בשבוע האחרון היא התחילה לסבול מצירים נורא כואבים וגם מחוסר תנועות עובר. התייעצנו עם הרופאה, והיא אמרה שאם זה יימשך ככה והיא לא תרגיש את התינוקת, אולי כדאי לעשות זירוז לידה.הייתי שמח לשמוע עוד חוות דעת. 

פרופ' לסינג עונה:

הרופאה שלכם צודקת. אחד הפרמטרים היותר רגישים למצבו של העובר הוא תנועות העובר. העובר זז. לא כל היום. לעובר יש תקופות של ערות ושינה, אבל עובר חיוני ובריא זז. האישה ההרה צריכה להיות ערה לתנועות העובר. אין דבר כזה מספר תנועות פר יחידת זמן, כל אישה צריכה להתרגל למוזיקה של תנועות העובר שלה.

אם יש חריגה ממה שאת רגילה אליו, ישנה האטה בולטת בתנועות העובר או שפרקי הזמן בין התנועות הולכים וגדלים בסוף ההריון, זו החובה שלך. את צריכהלהיות ערנית, לדווח ולהגיע למתקן רפואי כדי שנוכל לעשות אולטרה-סאונד - לראות איך העובר מרגיש, מה כמות המים שבתוכה הוא נמצא, האם כמותמי השפיר תקינה, ולעבור בדיקת מוניטור כדי לבחון את תבנית לב העובר.

בסוף ההריון, כאשר אנחנו מגיעים לשבוע ה-36, יש לזה חשיבות עליונה. אם התלונה הזו קיימת, אני מבקש ממך להגיע לבית החולים. זה לא הזמן לשחקולהסס. יש שינוי, יש הפחתה בתנועות, אנחנו לא שקטים ועל כן רצוי לבוא ולהיבדק.

אני אחרי ניתוח טבעת סיליקון בקיבה. האם זה יכול להשפיע על מהלך הריון תקין?

פרופ' לסינג עונה:

עשית את זה אחרי השמנת יתר, כדי שחייך יהיו טובים יותר, כדי שבריאותך תהיה טובה יותר וכדי שההריון שאת תישאי יהיה קל וטוב יותר. השמנת יתר מהווה בעיה רצינית בהתעברות, בנשיאת ההריון, באקט הלידה אם צריך לנתח בקיסרי. כך שעכשיו, אחרי שתאבדי ממשקלך או כשתגיעי למשקל אופטימלי, ההריון יהיה קל יותר להשגה וקל יהיה לך יותר לשאת אותו. 

בכל מקרה, אנחנו מטפלים בכל משקל שהוא. השאיפה היא כמובן, ולא רק בהקשר של הריון, אלא בכלל בתפיסת העולם שלנו בהבנת הרפואה, להגיע למשקל בתחום האופטימלי, הנכון. אנחנו מתמודדים גם עם סוגיות יותר מורכבות. אבל אם את מתכננת הריון ואת יכולה לשלוט בזה, אז אנא נסי להגיעלמשקל נמוך יותר. 

* פרופ' יוסי לסינג הוא מנהל בית החולים ליס. תוכניתו "תשעה חודשים" משודרת בכל יום שישי (12:00-13:00) ברדיו אקו 99FM.