משה בוגי יעלון, שר הביטחון לשעבר, שוחח הערב (רביעי) עם בן כספית ואריה אלדד והתייחס לצעדים שיש לנקוט לאחר הפסקת האש בסוריה ולפגישת נתניהו-פוטין: "במקרה הזה ראש הממשלה נוהג נכון. יש מימוש של איום מול עינינו. החשש שייווצר חיבור בין איראן לים התיכון הולך ומתממש. שמעתי על זה עוד בנפילתו של סדאם חוסיין. כרגע זה מתממש בעקבות הסכם פוטין-טראמפ. טוב שיש לנו גישה לשניהם וטוב שראש הממשלה נסע לפגוש את פוטין ולבצע דיון שכזה עם האמריקאים. זהו איום על האינטרסים שלנו באזור". 
על שיחת נתניהו פוטין סיפר יעלון: "צריך להביע את דאגתנו בנוגע להתפתחויות ולומר שלא נוכל לעבור לסדר היום אם האינטרסים שלנו יפגעו. איראן כבר ניסתה בעבר לפגע בנו דרך רמת הגולן. במשך שנה וחצי סבלנו פיגועים מגורמים שהם שלחו. במשך שנה וחצי ביצעו בנו 12 פיגועים, האחרון היה באוגוסט 2015. ברגע שמגיעים להסדרה שמאפשרת למליציות שיעיות להישאר בסוריה ומי שמוביל אותם אלו משמרות המהפכה, מבחינתו זה חשש לחזית נוספת מול ישראל ויש להבהיר זאת לפוטין וטראמפ". 
 
נתניהו ופוטין. צילום: רויטרס
נתניהו ופוטין. צילום: רויטרס

 

יעלון הוסיף: "אני בהחלט מודאג משינוי שמסתמן במדיניות האמריקאית. היה כאן ואקום שנוצר במזרח התיכון שבזכות דאעש אפשר לאיראן לחזור לאזור ולצבור כוח. זה נובע מהחולשה של הממשל האמריקאי הקודם. ההתייצבות של האמריקאים בצד הסוני גרם לנו להבין שיש כאן שינוי. אם ההסכם בין טראמפ לפוטין יגרום לארה"ב לצאת מהאזור ולהשאיר את האיראנים עם חיזבאללה בסוריה בתמיכה רוסית, אז זהו שינוי שנכון להגיד לפוטין וטראמפ שמבחינת ישראל הוא לא יעבור על סדר היום. ישראל צריכה להגן על האינטרסים שלה". 

"לאיראנים אין אינטרס להפר את הסכם הגרעין" 
בן כספית התייחס לדברים וטען: "הם מתסכלים על איראן אחרת מאיתנו ורואים בה גורם מאחד ומייצב. יש תחושה שאנחנו 'מדברים לקיר'". "זה ממש לא כך", השיב לו בוגי יעלון. "אני בטוח שפוטין לא נותן אמון רב באיראנים. אני אומר זאת מהיכרותי אותו בעבר. מה שרוסיה אומרת לגבי איראן זה כשאפילו שסיפקה לאיראן יכולות בנוגע לגרעין, זה כי אם היא לא תיתן את המידע אז גורם אחר ייתן לה אותו. לכן היא צריכה להשאיר את הנושא במגרש שלה כדי שתוכל לפקח עליהם. גם רוסיה לא רוצה את איראן גרעינית. גם טראמפ חידש סנקציות וזו עמדתו כלפי סוריה. חלק מהדברים צרכים להיות מיושבים בין רוסיה לסוריה אך חשוב שראש הממשלה יציב לשני הצדדים את עמדת ישראל בנושא ותבהיר את האינטרס הישראלי".

"לאיראנים אין אינטרס להפר את ההסכם הגרעיני הרע שנחתם עם המעצמות". הוסיף שר הביטחון לשעבר: "זה הסכם שהוא מצוין מבחינתם. היום אנחנו יודעים מדוע. ההסכם אפשר לאיראן להשאיר את יכולות הייצור בתחום האורניום. השגנו בהסכם זה דחייה. בכל רגע נתון הם יכולים לרוץ אל הפצצה. מדינת ישראל תמיד נקטה במדיניות לפיה לאיראן לא תהיה יכולת גרעינית צבאית וטוב שארצות הברית חזרה לסנקציות על איראן. צריך להביא את המשטר האיראני לדילמה האם כדאי לו להמשיך בפעילות השלילית, לא רק בנושא הגרעין אלא גם במזרח התיכון. אם הוא יגיע לדילמה הזו הוא יבחר בהישרדות כפי שעשה זאת בפעם הקודמת".
על אסטרטגיית ממשל טראמפ אמר יעלון: "איש אינו יודע את המדיניות של הממשל האמריקאי. זהו ממשל שנמצא בתחילת דרכו עם המון בעיות פנימיות. הוא התחיל טוב מבחינת ישראל במזרח התיכון וטוב שיש לנו ערוצים פתוחים אליו וטוב שאנחנו לא במלחמה הקרה ויש לנו את הקשר עם רוסיה. היחסים הדיפלומטיים חשובים מאד כרגע". 

עריכה: איתמר זיגלמן