הוועדה המיוחדת לפרשת היעלמותם של ילדי תימן, מזרח והבלקן המשיכה היום (חמישי) לדון בהכנת הצעת חוק פתיחת קבר של קטין יוצא תימן, המזרח או הבלקן לצורך ביצוע בדיקה גנטית לקשרי משפחה לקריאה ראשונה. בדיון, שבו אושרה ההצעה פה אחד, השתתפו יו"ר הוועדה ח"כ נורית קורן, ח"כ אורי מקלב, ח"כ יעל גרמן, נציגי משרד המשפטים, הבריאות, האוצר הדתות ומרשם האוכלוסין. עוד השתתפו נציגי המשפחות ומומחים באיתור נעדרי צה"ל.



יו"ר הוועדה ח"כ נורית קורן אמרה בפתח הדיון כי היא מצרה על הסערה שפרצה בשבוע האחרון. ח"כ קורן ביקשה להדגיש כי היא גדלה בבית דתי, למדה ב"בית יעקב" עד כיתה ה'. כבר מהרגע הראשון היה ברור שלמרות שיש פסקי הלכה ישנים יש צורך בפסקה מעודכנת. בהתאם לכך התבקשו ונתנו הרב רצון ערוסי והרב דוד לאו פסקי הלכה חדשים הנתונים אישור עקרוני.



יו"ר הוועדה אמרה כי בשבוע האחרון היא שוחחה עם הרב דוד לאו והגיעו להבנות. וסוכם כי במקרים הפשוטים של פתיחת קבר לא יהיה צורך בפסק הלכה נקודתי, אלא הפתיחה תהיה בהסתמך על פסק ההלכה העקרוני. במקרים המיוחדים כגון כאשר יש קברי אחים, חשש לנפטרים נוספים באותו הקבר או כאשר יש צורך בפתיחת קברים סמוכים יינתן פסק הלכה שייקח בחשבון את הנסיבות המיוחדות של המקרה.



ח"כ אורי מקלב פתח והדגיש כי ל"יהדות התורה" יש הרבה שיתופי פעולה בפעילות הוועדה כגון הקמת הוועדה, הקמת המאגר הגנטי ועוד. אנחנו נמשיך ונתמוך בפעילות הוועדה כדי להגיע לחקר האמת. מה שעשיתי זה רק מתוך אחריות ובוודאי לא תוך השמצות.



ח"כ גרמן. "החוק נכון וטוב, נעביר אותו בקרוב". צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
ח"כ גרמן. "החוק נכון וטוב, נעביר אותו בקרוב". צילום: יונתן זינדל, פלאש 90



בני המשפחות התפרצו והביעו כעס בעקבות דבריו של ח"כ אורי מקלב כאשר לדבריהם מדובר על הצבת קשיים הלכתיים מיותרים, כאשר ד"ר הלל שמריהו שאל: "למה קולכם לא נשמע על חשש איסורי נישואין בתוך המשפחה? למה קולכם לא נשמע?. יגאל יוסף הוסיף: "חברה קדישא לא קברה על פי ההלכה, איפה הייתה ההלכה? איפה הייתה הקפדה על דיני אבלות? איפה הייתה הקפדה על דיני הקבורה?".



ח"כ יעל גרמן אמרה כי החוק הוא "נכון וטוב, ונעביר אותו בקרוב". היא הוסיפה כי היא מוחה על ההתקפה על ח"כ מקלב המדבר מתוך אמונה. "אי אפשר לתקוף אדם הפועל מתוך אמונתו. אנחנו נחושות להעביר את החוק אך נעשה זאת תוך שאנחנו מכבדות את ערכיו של האחר.



היועצת המשפטית אמרה כי היא "שמחה שנפלה בחלקה הזכות לסיים את העבודה בכנסת בפרשה הזו. כל אדם שייחשף לפרשה לא יוכל לא להרגיש את המחויבות והמעורבות האישית לפתרון של הפרשה. בחובה שלנו להביא להכרה ולרפא את הפצעים, אפילו רוחניים של האומה, ולעזור ככל הניתן למשפחות".



יו"ר הוועדה ח"כ נורית קורן סכמה את הדיון ואמרה כי היא "שמחה על ההבנות אליהם הגיעה עם נציגיו של הרב הראשי ועל שיתוף הפעולה של ח"כ מקלב


וכל המעורבים. הצעת החוק היא החובה שלנו למשפחות שיוכלו לסגור את הפרשה, לשבת שבעה ולהקים מצבה, וזאת תוך שמירה על כבוד המת בהתאם להנחיות הרבנות הראשית וללא יצירת תהליכים בירוקרטים נוספים במקום שאין בכך צורך".