למרות אווירת הבחירות ששוטפת בימים האחרונים את המערכת הפוליטית, על רקע הסערות סביב החוקים החדשים אותם מנסה להעביר הקואליציה וחקירות ראש הממשלה, נראה כי רה"מ בנימין נתניהו עצמו, ושר האוצר משה כחלון דווקא מתעקשים לשדר עסקים כרגיל, או לפחות מנסים. היום (ראשון) העבירו השניים מסר לראשי הקואליציה לפיו תקציב 2019 יתנהל על בסיס 'טייס אוטומטי", כלומר, מלבד הצורך בהעלאת התקציב עקב הגידול הטבעי לא יהיו תוספות משמעותיות לתקציב בדמות תכניות חדשות.



שר האוצר וראש הממשלה אף הביעו את רצונם לאשר את התקציב בממשלה כבר בתחילת חודש ינואר כדי שהשלמת חקיקתו תתבצע לקראת סוף מושב החורף של הכנסת בחודש מארס.



חשוב לציין כי מדי שנה האוצר מבקש לסיים את עבודת הכנת התקציב מוקדם ככל האפשר אך עקב דרישות החברות הקואליציונית הדבר לרוב נדחה עד לחודשים האחרונים של השנה. גורם המאורע בפרטים אמר ל"מעריב-אונליין" כי מדובר בהצהרת כוונות והתאריכים הם לרוב גמישים.



שר האוצר משה כחלון. צילום: אבשלום ששוני
שר האוצר משה כחלון. צילום: אבשלום ששוני



כזכור, בחודש שעבר הפתיע שר האוצר כחלון והודיע כי הוא פועל להעביר את תקציב המדינה לשנת 2019 כבר במושב הכנסת הקרוב, יותר משנה לפני המועד האחרון בו אפשר להעבירו. העברת התקציב כה מוקדם תאפשר לממשלה לפעול בשקט עד מועד הבחירות, בנובמבר 2019. 
תקציב המדינה מועבר בדרך כלל לקראת סוף השנה הקלנדרית, אולם כחלון ככל הנראה רוצה להקדים את המהלך כדי להיות מוכן לקראת אפשרות של הקדמת הבחירות מסיבה כזו או אחרת. 
לפני כחודשיים קבע בג"ץ כי הממשלה והכנסת לא יוכלו לקבוע תקציב דו-שנתי למדינה. ההחלטה התקבלה בעתירת המרכז האקדמי למשפט ועסקים ובית המשפט בהרכב שבעה שופטים קבע, פה אחד, כי יש לקבוע "התראת בטלות", כך שהגם שאין פוגעים בחוק יסוד הוראת השעה הקיים, ככל שיתבקש לחזור עליו או על שכמותו בעתיד, צפויה "הוראת שעה" נוספת להתבטל.
העתירה כוונה נגד תקפותו של חוק יסוד: תקציב המדינה לשנים 2017 ו-2018, בו נתבקש לשנות, באופן זמני, את חוק יסוד: משק המדינה. החוק הנתקף קובע, כי תקציב המדינה לשנים הללו יאושר על ידי הכנסת יחד כתקציב דו-שנתי, חלף ההוראה הקבועה בחוק יסוד: משק המדינה, המחייבת אישור התקציב מדי שנה בנפרד. כינונו של תקציב דו-שנתי, על דרך הוראת שעה בחוק יסוד נעשה זו הפעם החמישית.