המשבר בין טורקיה לאירופה לא נרגע: הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן תקף הערב (ראשון) שוב את מדינת הולנד, טען כי מדובר ב"רפובליקת בננות" וקרא לארגונים בינלאומיים להשית עליה סנקציות. ארדואן נשא דברים סמוך לאיסטנבול והביע זעם על האופן בו הולנד מנעה כניסה של שרים טורקיים לשטחה, כשהוא טוען שהדבר מחייב תגובה וגינוי משאר מדינות אירופה. ראש ממשלת הולנד מארק רוטה הגיב זמן קצר אחר כך ואמר כי: "טורקיה צריכה להתנצל על כך שהשוותה את ההולנדים לנאצים". 

כזכור, בימים האחרונים נרשמת מתיחות גדולה בין אירופה לטורקיה על רקע רצונו של ארדואן לשכנע אזרחים טורקים השוהים במדינות האיחוד להצביע בעד שינויים בחוקה הטורקית שתחזק את כוחו הפוליטי. אתמול הולנד מנעה משר החוץ הטורקי לנחות במדינה כדי לקיים כנס תמיכה בקרב חברי הקהילה הטורקית במדינה. הולנד גם גירשה כמה שעות לאחר מכן שרה טורקיה אחרת שהגיעה למדינה ברכב - והכריחה אותה לשוב אל גרמניה. 

דגל טורקיה מונף מעל שגרירות הולנד באיסטנבול. צילום: רויטרס

 
בתקרית באיסטנבול היום מפגין טורקי אחד לפחות פרץ לקונסוליה ההולנדית שבמקום, עלה לגג המבנה, הוריד ממנו את הדגל של הולנד והחליף אותו בזה של טורקיה. התגובות למשבר המדיני באו לידי ביטוי גם בהולנד: מאות בני אדם התפרעו במהלך הלילה בהפגנה שהתקיימה מחוץ לקונסוליה הטורקית שברוטרדם. לפי סוכנות הידיעות רויטרס, כוחות המשטרה ההולנדית השתמשו בכלבים ובאמצעים לפיזור הפגנות כמו צינורות מים ואלות על מנת להרחיק את המפגינים, תומכי ארדואן שחלקם יידו בקבוקים ואבנים לעבר השוטרים. 

רק אתמול כינה הנשיא הטורקי את הממשלה ההולנדית "נאצית ופשיסטית" אחרי שהרשויות מנעו את נחיתת שר החוץ. צ'אבושלו היה אמור להגיע לרוטרדם כדי לקיים במקום עצרת בפני תומכי ארדואן לקראת המשאל ב־16 באפריל, וזאת כחלק מהמאמץ של השלטון באנקרה לגייס את תמיכתם של מיליוני הגולים הטורקים באירופה שיכולים להשתתף בהצבעה. אולם ביום שישי הודיע ראש העיר המוסלמי, אחמד אבו טאלב, כי הוא אוסר את קיום הכנס ברוטרדם, אך הדגיש כי לשר הטורקי "יש חסינות דיפלומטית ונתייחס אליו בכבוד". 

אולם מיד לאחר מכן הצהירה הממשלה ההולנדית כי הדיפלומט הטורקי הבכיר לא יקבל אישור נחיתה במדינה בשל "סיכון לסדר הציבורי ולביטחון". אתמול הגיעה תגובה מילולית בוטה מכיוון טורקיה, כאשר ארדואן איים לנקוט צעדים נגד הממשלה ההולנדית, בהם איסור על פוליטיקאים הולנדים להיכנס למדינה. "הם שרידי הנאצים, הם פשיסטים", אמר בעצרת באיסטנבול. "תאסרו על שר החוץ שלנו לטוס כמה שאתם רוצים, אבל מעתה ואילך תראו איך הטיסות שלכם נוחתות בטורקיה". הוא גם הכריז כי "תהיה תגובת נגד, ואין ספק שנגיב אחרי ה־16 באפריל. יש לנו סבלנות ומי שיש לו סבלנות יגיע לניצחון".

ראש ממשלת הולנד מארק רוטה, שניצב בעצמו בפני בחירות קריטיות ביום רביעי הקרוב, גינה את הדברים בחריפות. "זו התבטאות מטורפת, כמובן", אמר לעיתונאים במהלך כינוס בחירות שקיים אתמול. "אני מבין שהם כועסים, אבל זה עובר כל גבול". כאמר, שעות לאחר מכן דווח בתקשורת ההולנדית כי שרת המשפחה הטורקית פטמה בטול סיאן קאיה, שעשתה את דרכה במכונית מגרמניה לעיר רוטרדם שבהולנד, נחסמה על ידי המשטרה הגרמנית לפני שהצליחה להגיע לקונוסוליה הטורקית בעיר. בתגובה הודיע משרד החוץ הטורקי כי השגריר ההולנדי, שנמצא כעת בחופשה, אינו רצוי עוד בגבולות המדינה.