הסוגיה המתוחה של העברת השגרירות האמריקאית לירושלים מגיעה הלילה לרגע מכריע, כאשר הנשיא דונלד טראמפ אמור לקבוע אם לממש את הבטחת הבחירות שלו או לדחות את ההחלטה בשישה חודשים נוספים. רשת CNN ציטטה אמש גורמי ממשל בכירים שמסרו כי טראמפ אמור לחתום על דחייה נוספת ביישום חוק העברת השגרירות, וכי המסמכים כבר הוצגו בפניו.



גורם ממשל בכיר הסביר כי על אף שהנשיא עדיין תומך במהלך, הוא סבור שאין טעם להרגיז כעת את הפלסטינים כדי לא לסכל את האפשרות לקידום הסכם שלום עם ישראל. "אם הוא יחתום על צו עיכוב הביצוע השבוע, זה לא יעיד על כוונתו לשנות את דעתו, כי זו רק שאלה של תזמון", אמר הבכיר. "השאלה היא מתי, לא אם".



בהתאם לחוק שחוקק הקונגרס בשנת 1995, השגרירות האמריקאית חייבת לעבור מתל אביב לירושלים, אולם הנשיא יכול לחתום על כתב ויתור שדוחה את היישום בשישה חודשים. עד כה מימשו כל הנשיאים שכיהנו ב־22 השנים האחרונות – ביל קלינטון, ג'ורג' בוש וברק אובמה – את זכותם לעכב את ביצוע החוק, והצו שעליו חתם אובמה פג היום, כלומר ב־1 ביוני.



עד אמש לא היה ברור אם גם טראמפ יחתום על צו שדוחה את היישום, ייתכן שיחד עם הצהרה על כוונה עתידית להעביר את השגרירות לירושלים, או שיקבל את ההחלטה לבצע את ההעברה באופן מיידי. בתדרוך לעיתונאים ביום שלישי בערב הודה דובר הבית הלבן שון ספייסר כי הנשיא עדיין לא קיבל החלטה סופית.



במהלך קמפיין הבחירות הצהיר טראמפ שוב ושוב כי הוא מתכוון להורות על העברת השגרירות מתל אביב לירושלים מיד עם כניסתו לבית הלבן. ואולם, ההצהרות ההחלטיות התמתנו אחרי שהוא קיים שיחות טלפון ומפגשים עם מנהיגי מדינות ערב, ובראשם מלך ירדן עבדאללה ונשיא מצרים עבד אל־פתאח א־סיסי, שהפצירו בו להימנע מהצעד שעלול להגביר את העוינות כלפי ארה"ב. גם בכירים בממשל הזהירו כי העברת השגרירות עלולה לפגוע במאמצים לחדש את שיחות השלום ולסכל שיתוף פעולה אזורי מול איראן ודאע"ש.



טראמפ ונתניהו בירושלים. צילום: מרק ישראל סלם



בחודש שעבר, לקראת ביקורו של טראמפ במזרח התיכון, ציין מזכיר המדינה רקס טילרסון כי הנשיא עדיין שוקל אם להעביר את השגרירות מתל אביב בשל ההשלכות האפשריות על תהליך השלום, והדגיש כי "הנשיא זהיר מאוד כדי להבין מה תהיה ההשפעה על התהליך". מנגד, השגרירה באו"ם ניקי היילי הבהירה כי "השגרירות צריכה לעבור לירושלים כי אפשר לראות שכל משרדי הממשלה שלהם בירושלים".



על אף שבחוגי הימין הישראלי הביעו תקווה כי טראמפ ינצל את ביקורו בישראל, ערב יום השנה ה־50 לשחרור העיר ואיחודה, כדי להכריז רשמית על העברת השגרירות, בפועל לא התייחס לכך הנשיא במהלך ביקורו. יו"ר שדולת ארץ ישראל בכנסת ח"כ יואב קיש (הליכוד) קרא אמש לטראמפ שלא לחתום על צו הדחייה, שכן תהיה בכך כהגדרתו "הפרת הבטחה של טראמפ לבוחריו. הוא צריך להסתכל לא רק בעיניים של הישראלים אלא גם בעיניים של בוחריו. אני הייתי רוצה לראות את השגרירות האמריקאית עוברת לירושלים, ואחריה שגרירויות רבות אחרות", הוסיף קיש.



גם בארה"ב גברו בימים האחרונים הקריאות שמפצירות בטראמפ להעביר את הנציגות לירושלים. "השגרירות האמריקאית שייכת לבירה היהודית של ירושלים", אמר ציר בית הנבחרים הדמוקרטי אליוט אנגל, אחד מיושבי הראש של קבוצת תומכי ישראל בקונגרס שכוללת חברים משתי המפלגות. הכומר ג'ון האגי, יו"ר הארגון "נוצרים מאוחדים למען ישראל", הוסיף כי "למדינה היהודית יש זכות לקבוע את בירתה, והיא בחרה בירושלים. החלטתה של הקהילה הבינלאומית להתכופף בפני אויבי ישראל ולשמור על השגרירויות בתל אביב היא בושה".