"בסופו של דבר מקעקעים כאן חלק מכל התיאוריות ומדע הדיפלומטיה לגבי יחסי גומלין בין המערב למשטרים משוגעים", כך טען הבוקר (שני) פרופסור עוזי רבי, מאוניברסיטת תל אביב, אשר התראיין הבוקר ב-103FM על הוועידה ההיסטורית בין נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, למנהיג קוריאה הצפונית, קים ג'ונג און.



"טראמפ הופך את השולחן. אין צל של ספק שטראמפ מציע דרך אחרת, בגלל תפיסתו לגבי ריפיון המשטרים המערביים. טראמפ יצטרך להראות קבל עם ועולם, כעדות, איך עושים הסכם עם משטר בעייתי, בניגוד למה שעשה אובמה. יש לטראמפ את התמונה של 2015, ההסכם עם איראן, הסכם שהיה מלא חורים, והיום אנחנו מבינים שהוא מאוד בעייתי". 

"לטראמפ, שיש לו רצון להראות שהוא לא אובמה. ההסכם של איראן הוא הפוך לחלוטין. יש קשר ישיר לאוזניים איראניות. הוא מחייב אותנו בזהירות מצד אחד, וביכולת להגיד שנפל כאן דבר. הראש האיראני הוא מתוחכם וחכם. בסופו של דבר, ראש בונה את עצמו על סמך היכרות מעמיקה עם הראשים שאיתם אתה מתמודד. הראש המערבי, בהקשר האיראני, היה הראש הכי קל לפיצוח. יש ראש ליברלי, צודק, שקוף, והוא כספר פתוח. איראן בנתה על זה קריירה".

 
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס

 
"מה קרה עכשיו? על אותה משבצת מתיישב אדם שנראה מערבי, אבל הראש שלו מדלג במונחים מזרח תיכוניים. יש כאן הפרעות קצב, יש פה משהו שקשה לקרוא. האיראנים לא מבינים בסופו של יום מה עלול להיות כאן, והכי גרוע, שטראמפ יושב עכשיו עם צפון קוריאה, שהיתה המסך אליו האיראנים הסתכלו, וממנו הם שאבו השראה, הם למדו מקים איך לנהוג.

"לחשוב שעכשיו איראן יבואו על ארבע וישר יילכו לצד השני? לא הייתי משתמש בביטויים האלו. צריך לזכור שגם קים מציג את זה כניצחון לבני עמו. לגבי איראן, זה הרבה יותר משמעותי. בסופו של דבר היא מחוככת בינה לבין עצמה, יש חיכוכים טקטיים בין משמרות המהפכה לרוחאני, מחאות כלכליות שלא שוככות לרגע, וברור לנו כשמש שההנהגה האיראנית שומעת מטראמפ: 'שדרגו את ההסכם, או שכל האופציות על השולחן', אז באמת כל האופציות על השולחן". 
שורה תחתונה - אלו בשורות מאוד טובות
"אלה בשורות מסובכות לכל מי שמסתכל נכוחה. יש כאן תפיסות מאוד מעוותות וריאליות. טראמפ שם לנו מראה מול הפנים. אין לו אסטרטגיה שלמה, אבל יש אצלו משהו שחורג מהתיאוריה, ועובר למעשי. הוא מגיע למשחק בבוטות ובישירות".