פרס הנובל לשלום הוכתם: הוועדה המיוחדת של האו"ם, שבחנה את הדיווחים על פשעי מלחמה שבוצעו במיאנמר נגד בני המיעוט הרוהינגי במדינה, הגישה היום (שני) את מסקנותיה הקשות והאשימה בכירים במדינה בפשעי מלחמה. על פי מחברי הדוח, קצינים בצבא מיאנמר, יחד עם אזרחים ובכירי שלטון ניהלו מערכה של אונס וטבח, כדי להביא לרצח עם. הוועדה אף המליצה להעמיד לדין את מפקד צבא מיאנמר וחמישה גנרלים נוספים בפשעים נגד האנושות.

בנוסף לכך, הוועדה ביקרה במילים חריפות את התנהלות ממשלת מיאנמר, ואת העומדת בראשה, כלת פרס הנובל לשלום אונג סן סו צ'י, בכך שעזרו לטבח בעזרת הפצת שיח שנאה והשמדת מסמכים רלוונטיים, שתרמו לפשעים ולזוועות.

פליטי רוהינגה במיאנמר. צילום: רויטרס


מפרס נובל לפשעי מלחמה. אנג סן סו צ'י, צילום: רויטרס
מפרס נובל לפשעי מלחמה. אנג סן סו צ'י, צילום: רויטרס
כזכור, לפני כשנה החלו להישמע דיווחים על פעולות של צבא מיאנמר באזורים שבהם גרים המיעוט המוסלמי במדינה הבודהיסטית. בין השאר נטען כי הצבא שרף כפרים, ביצע מעשי טבח ואונס המוניים, וזאת במטרה לגרום לאוכלוסיה האזרחית להימלט ממיאנמר לבנגלדש השכנה. במיאנמר עצמה טענו כי הצבא פועל נגד מטרות טרור לאחר שמספר חמושים תקפו עמדות צבא והרגו 12 חיילים.

בתוך כך, הוועדה של האו"ם אמרה כי המפקד העליון של מיאנמר צריך להתפטר מתפקידו, זאת כאמור עקב ההחלטה להעמידו לדין בחשד ל"כוונת רצח עם". "הדרך היחידה להתקדם היא להחליט על התפטרות מידית", אמר יו"ר המשלחת הבין-לאומית לחקר העובדות של מיאנמר מארזוקי דרוסמן. ממשלת מיאנמר, אשר קיבלה עותק של הדו"ח של האו"ם, לא הגיבה עד כה. דובר הצבא של מיאנמר, גנרל טון טון אמר כי הוא אינו יכול להגיב מיד לדו"ח.