אני לא מצליחה להבין את ההפתעה שאוחזת בנו כל פעם מחדש מהחורף. הרי זה מתחיל בסימנים קטנים: שעון החורף כבר כאן והימים מתקצרים, פה ושם יורדים עלינו ממטרים פזורים ובחוץ קצת אפור.




אבל אז, כשכבר הבנו שהחורף כאן, פתאום שוב מציצה השמש והיא חמימה ומנחמת, כאילו מודיעה לנו שלא הלכה לשום מקום. בהתאם להכרזתה אנו מוותרים מיד על הסוודר לטובת חולצה קצרה ואוורירית ומאפסנים את המטריות.




רק כשנדמה לנו שאנו שולטים שוב במצב, הוא חוזר לחיינו בלי הכנה מוקדמת. ברעש גדול שמלווה ברוחות, ברקים ורעמים, וגשם חזק שנוחת עלינו בבת אחת. כך זה קורה, נכון? אחרת איך תסבירו את ההצפות, הפקקים ושיבושי התנועה?




ההתפרצות העונתית הזאת באה לידי ביטוי גם במטבח. אנו מגישים מטעמים שהכנתם מהירה וקלילה, אולי מוסיפים גם עוגת קרם עשירה וקרה, אבל מיד מזיזים אותם הצדה ומתחילים בחיפוש אחר מנות חמות, עשירות ומנחמות שעושות לנו טוב בבטן ובנשמה. 




כשהגשם מכה על החלון וברדיו הודעות על שיבושי תנועה, אני מוצאת את עצמי מהרהרת בקול על הכנת קדירות סמיכות שעשירות בדגנים, בקטניות ובבשר. תבשילים כאלו שישבו על הכיריים ויתבשלו אט-אט על להבה נמוכה. הכל מתרחש בסיר אחד: חומרים שהוכנסו לתוכו בהדרגה מתחילים להתרכך, להסמיך, להשתזף ולקבל גוון ענברי כתמתם. הקדירה מתעבה והופכת לשלמה, והטעמים משתלבים זה בזה.



בישול ממושך מאפשר את הזמן לחשוב למי אני משדכת את כל הטוב הזה: לגרגירי קוסקוס או לגרגירי אורז. אולי בכלל לפתיתים? המבחר רחב ומתאים לכל סוגי הקדירות המנחמות. וכשאנחנו מחליטים שהפעם לא נכין תבשיל קדירה, מיד עולה באוויר ניחוח המרקים, שהרי אף הם אמונים על החימום והפינוק ביום גשום. וכשחושבים על השילובים המתאימים לעונה הזאת, אני מבחינה שלרוב המנות החורפיות מתלווה איזה גוון כתום זהבהב, כאילו בהכנתם אנו מבקשים שוב את השמש.


הפעם בחרתי להביא לפניכם את השילוב הכתום שלי לחורף: קדירת בשר, קטניות ודלעת כתומה שהושחמה. גם מרק כתום עשיר שמכיל את ירקות העונה ועוגת תפוזים כתומה-זהובה.


הגשם מעורר בנו חשק לתה חם שיוגש עם פרוסת עוגה, ואני לא יכולתי לוותר על עוגת התפוזים הנפלאה, שתמיד טוב שהיא נמצאת על השיש. השימוש בתפוז הכתום וההכנה המהירה משתלבים נהדר עם האווירה החורפית, והניחוחות שיוצאים מהתנור פשוט ממכרים. 


מרק שלושת הכתומים 



למרק זה גרסאות לרוב: כשמדובר על ארוחה חלבית מוסיפים שמנת, ובהתאמה לארוחה בשרית יש שיטות שונות ושלל מתכונים. זה אחד המוצלחים ביותר.


החומרים (ל-8-6 מנות):
  • 500 גרם דלעת (או דלורית) חתוכה גס
  • 1 בטטה גדולה במיוחד, חתוכה גס
  • 2 גזרים גדולים, חתוכים גס
  • 1 תפוח אדמה גדול, חצוי
  • 10 כוסות מים
  • 8 שיני שום כתושות
  • 1 כפית מלח
  • ½  כפית פלפל שחור
  • 1 כפית כמון
  • ½ כפית גרגירי כוסברה טחונים
  • 2 כפיות קמח מנופה
  • 2 כפות תערובת מוכנה לפלאפל (אם אין, אפשר להגדיל מעט את כמות התבלינים)
  • ½ כוס מים
  • כוסברה טרייה קצוצה


מרק כתום עשיר. צילום: דרור כץ (מהספר "המטבח הקל של פסקל")אופן ההכנה:


מניחים בסיר רחב את הירקות, יוצקים מעל מים ומביאים לרתיחה על להבה בינונית. מבשלים כ-20 דקות, עד שהירקות רכים. מוסיפים שום, מלח, פלפל, כמון וכוסברה. בוחשים ומביאים לרתיחה. מבשלים כ-15 דקות.


מוציאים את הירקות ומועכים למחית חלקה במעבד מזון או במרסק ידני. מחזירים לסיר ומבשלים על להבה נמוכה. מערבבים בקערית את הקמח ותערובת הפלאפל. מוסיפים מים ומערבבים לבלילה חלקה, ללא גושים (אם צריך מוסיפים מים). מוסיפים את הבלילה למרק ובוחשים במהירות. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה במשך כ-30 דקות. 


לקראת ההגשה מקשטים בכוסברה טרייה או מיובשת ובמעט פלפל שאטה קצוץ. 


תבשיל בשר, חומוס ודלעת מהיר הכנה

ביום קר וגשום אין יותר טוב מהכנת תבשילי קדירה המוגשים על מצע של גרגירי קוסקוס/אורז. מי שהזמן מצוי ברשותו מוזמן להכין את גרגירי הקוסקוס בדרך הישנה והטובה. בהכנת תבשילי קדירה כמו זה, הטעם העשיר מתקבל מבישול איטי וממושך שמסמיך ומרכז את טעם המרכיבים ומפיץ ניחוח עדין של קינמון ברחבי הבית.


החומרים (ל-8-6 מנות):
  • 4 כפות שמן קנולה
  • 1 בצל גדול, קצוץ 
  • 600 גרם בשר בקר כתף, חתוך לקוביות בינוניות
  • 2 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
  • 1 עגבנייה גדולה, חתוכה לקוביות
  • 6-5 כפות רסק עגבניות
  • 5 שיני שום כתושות
  • 1 מקל קינמון
  • 1 כף פפריקה מתוקה
  • ½ כפית פפריקה חריפה
  • 1 כפית כמון
  • 1 כף אבקת מרק עוף
  • מלח ופלפל, לפי הטעם
  • 4 כוסות מים
  • 1 כוס גרגירי חומוס, שהושרו במים למשך לילה וסוננו (או גרגירי חומוס קפואים הנמכרים בשקיות במרכולים)
  • 300 גרם דלעת חתוכה לקוביות
  • 6 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות (או 8 תפוחי אדמה קטנים שלמים וקלופים)
אין דבר יותר טוב 
ביום קר וגשום. תבשיל בשר, חומוס ודלעת. דרור כץ (מהספר "המטבח הקל של פסקל")


אופן ההכנה
:


מחממים שמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל עד שקיפות. מוסיפים את הבשר ומטגנים יחד תוך ערבוב, עד שהבשר משנה את צבעו לאפרפר. מוסיפים את הגזר ומטגנים כ-3 דקות. מוסיפים את העגבנייה, רסק העגבניות, השום, מקל הקינמון, התבלינים והמים ומערבבים. מכסים ומבשלים במשך כ-30 דקות.


מוסיפים את החומוס ומבשלים כ-25 דקות נוספות. מוסיפים את הדלעת ותפוחי האדמה, ומבשלים על להבה נמוכה במשך כ-45-35 דקות, או עד שהבשר והירקות רכים והנוזלים מסמיכים מעט. טועמים ומתקנים תיבול.


טיפסקל: 
ממהרים? ניתן לקצר את זמן ההכנה ולהשתמש בשקיות קוסקוס מהיר הכנה. אפשר גם להשתמש בגרגירי חומוס משומרים או קפואים


עוגת תפוזים של סבתא אסתר


עוגת תפוזים מהירה, אוורירית וטעימה מאוד. לעוגה הזאת מגוון של גרסאות הכנה: יש שמצפים את העוגה בציפוי סירופ עם פרוסות תפוזים, או בציפוי אבקת סוכר וסירופ. אני מעדיפה אותה כמו שהיא, ללא תוספות, אפילו ללא אבקת סוכר. זו עוגה מלאת טעם, שעשויה ממעט מאוד חומרים שנוכחותם עזה. הכנתה קלה ופשוטה, וברגע שתכינו אותה פעם אחת תמשיכו להכינה שוב ושוב היות שהניחוחות שיוצאים מהתנור פשוט ממכרים. 

החומרים (לתבנית מסולסלת בקוטר 26 ס"מ, או סיר פלא, או 2 תבניות כיכר משומנות ומקומחות):
  • 4 ביצים
  • ½1 כוסות סוכר
  • ½1  כוסות קמח מנופה
  • ½ כוס שקדים מולבנים, טחונים דק מאוד
  • ½ כוס שמן
  • ½ כוס מיץ תפוזים
  • 1 כף קליפת לימון מגוררת
  • 1 כף קליפת תפוז מגוררת
  • 1 כף קוניאק
  • ½ כפית תמצית וניל
  • ½ כפית תמצית רום או ליקר תפוזים
  • 1 שקית אבקת אפייה

אופן ההכנה:

מקציפים במערבל חשמלי את הביצים. ברגע שנוצר קצף מוסיפים להן באיטיות ובהדרגה את הסוכר. מקציפים כ-8 דקות עד לקבלת קצף בהיר ותפוח. מקפלים את הקמח וקמח השקדים אל הקצף בשתיים-שלוש פעמים. מוסיפים את השמן, מיץ התפוזים והקליפות המגוררות.


מוסיפים את יתר החומרים ומבליעים לקבלת תערובת אחידה. מעבירים את הבצק אל התבנית שבחרתם. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני )180
מעלות( במשך כ-40-35 דקות, עד שהעוגה מקבלת גוון חום זהוב, והיא קפיצית למגע. אפשר גם לבדוק בקיסם. מצננים ומגישים.



מהירה, אוורירית וטעימה. עוגת התפוזים של סבתא אסתר. צילום: אנטולי מיכאלו (מהספר "העוגות של פסקל")


טיפסקל לגרסה המושלמת:
  • הגרסה שלפניכם לעוגת תפוזים היא האהובה עלי. רוצים להרשים במיוחד? אתם יכולים להגדיל מעט את הכמות ולהכינה בסיר פלא גדול וגבוה יותר.
  • חשוב להבין שבכל הגרסאות לעוגת התפוזים השינוי נובע ממשחק היחסים בין נוזלי התפוז, הביצים, השמן או החמאה והקמח, והוא הקובע אם העוגה תהיה אוורירית, דחוסה, רטובה או נמוכה.
  • לגיוון אפשר להוסיף רסק תפוז שלם ללא הקליפה או שקדים קצוצים. אפשר להכין סירופ תפוז ולהרטיב בו את העוגה, או לבזוק עליה אבקת סוכר.

www.pascalpr.co.il