“שני גורמים מרכזיים הביאו לעליית מחירי הדיור בשנה האחרונה: סביבת הריבית הנמוכה והמחסור בכמות של דירות זמינות. סביבת הריבית הנמוכה גורמת להיעדר חלופות השקעה ולכן אפיק הנדל"ן למגורים הפך להשקעה נושאת תשואה. מכיוון שעל הריבית אנחנו לא יכולים להשפיע, ההתמקדות שלנו היא בעיקר בהגדלת היצע הדירות".
“כמו כן סוכם על הגדלת כוח האדם בתחום הבנייה. להערכתנו יבוא העובדים מסין יתרום להפחתה של 50 אלף שקל לכל דירה. גם יצרנו תקציב ייעודי שמטרתו שחרור חסמים, בעיקר בתחום התשתיות, המונעים פיתוח שכונות מגורים".
“נוסף לכך השלמנו בהצלחה את תיקון 104, המעביר את סמכויות מינהל התכנון למשרד האוצר. כמו כן הוגדל מספרן של ועדות הערר כדי שמשך הזמן שאנשים מחכים לאישורים יתקצר. חוקים נוספים הם חוק המארגנים (החתמת דיירים בידי מאעכרים) או חוק דייר סרבן (שימנע בעתיד מדיירים סרבנים אפשרות לסחטנות). בתוכניות פינוי־בינוי לא היה אפשרי עד היום לאלץ את הדייר להסכים לפינוי, ואנחנו בוועדה הולכים לפתור את הבעיה".
“אבל אנחנו לא מזניחים את הציבור. קהל היעד העיקרי, שהם זוגות צעירים, יזכו כבר בקרוב בהנחות במחירים למשתכן. זה יהיה באוקטובר הקרוב לאחר, שהמכרזים יצאו לדרך".
“שנית, צריך לאפשר בנייה בעלויות זולות יחסית באמצעות הכנסת גורמי ייצור שיאפשרו בנייה מהירה. אני מדבר בין השאר על לאפשר לקבלנים להוריד את המחירים, שהגיעו לרמות מטורפות. אבל קיימים עדיין גורמים מקרו כלכליים, כמו הריבית והשקעות חלופיות, ועל זה קשה מאוד להשפיע כי זה חלק מהמגמות בעולם. מסיבה זו עלו מחירי הדיור בכל העולם".
לדוגמה, המגמות העולמיות של הריבית האפסית משפיעות משמעותית על המחירים בישראל, וזה לא משהו שאפשר להשפיע עליו.
“ואולם בכל הקשור למה שהממשלה יכולה להשפיע - היא עושה. אני מכיר היטב את שוק הנדל"ן ויכול לומר כי מעולם לא נעשה מאמץ כל כך ממוקד להורדת מחירים. בסופו של דבר זה ייתן את אותותיו, אבל כאמור, אני לא מסוגל להעריך מתי יירדו המחירים".
“לאחרונה הוחלט על יבוא 20 אלף עובדים מסין. אם הדבר יקרה זה פותר בעיה אמיתית, שמנעה עד כה את המעבר של רף 50 אלף התחלות הבנייה. גם בסיפור הקרקע ניכר שהמדינה יודעת לטפל דרך הסכמי הגג ומחיר מטרה, בעיקר באזורי הפריפריה.
“אנחנו מרגישים שהמדינה באמת מתאמצת להוריד את מחיר הקרקע והפיתוח לזכאים. הבעיה שקיימת עדיין לטעמי זו הביורוקרטיה, ושם בהחלט יש מה לעשות. השבוע סיפר לי יזם מלונדון שתוך שלושה־ארבעה חודשים לכל היותר הוא מקבל היתר בנייה. בישראל זה נמשך שנים.
“כל עוד לא תיפתר הבעיה הזאת תישאר בעיית מחירי הדיור ללא פתרון, גם אם יהיה פתרון לבעיית הקרקע והעובדים. זה יגרום לכך שלא נוכל לשחרר דירות ולענות על עודפי הביקוש בענף. נכון שמדברים על הקמת כל מיני ועדות, אבל אני שומע עדיין מהקבלנים שהביורוקרטיה היא גורם המעכב משמעותית את התחלות הבנייה".
“אני חייב לומר שבניגוד לשנים קודמות היום אני קצת יותר אופטימי ביחס להצלחת מהלכי הממשלה. אנחנו מזהים צעדים בוני אמון שאולי יצליחו לייצר מלאי דירות מספק במחירים הוגנים, לא באזור תל אביב אלא במעגל השני והשלישי שבפריפריה.
“בטווחים הקצרים אולי יהיה עדיין לחץ לעליית מחירים, אבל כבר יש המתנה מסוימת לירידת מחירים. יש זוגות שכבר מחכים שצעדי הממשלה יניבו פרי. אם הממשלה תהיה עקבית ייתכן שהמחירים יירדו בתוך שנתיים".
“בשורה התחתונה המחירים לא יירדו, אבל אני גם לא חושב שהמחירים יעלו באותם שיעורים שראינו עד היום".