שני סטודנטים ממכללת אפקה להנדסה בתל אביב פיתחו לאחרונה אלגוריתם שחושף את מפת הקשרים בכנסת על סמך ניתוח של אלפי הצעות חוק פרטיות. לדבריהם, כעת המטרה המרכזית שלהם היא לגלות, הודות לאלגוריתם שפיתחו, מהם סיכויי ההצלחה של חברי הכנסת השונים להעביר הצעת חוק פרטית.



עומר אלגרבלי ובר ענבר, סטודנטים בשנה הרביעית להנדסת תוכנה, בחנו מאגר של כ-3,600 הצעות חוק פרטיות שהוגשו בכנסת הנוכחית, כאשר עבור כל הצעה שהוגשה הם בדקו את מעורבותו של כל ח"כ - האם הוא היוזם הראשי או מצטרף להצעה. בכך הם בחנו את שיתופי הפעולה בהגשת החוקים השונים וגילו אם יש קשרים או חברויות שבאים לידי ביטוי דרך הגשת החוקים, החוצים את הסיעות בין הקואליציה לאופוזיציה.



אלגרבלי הסביר ל”מעריב־השבוע” כי הפרויקט הוא חלק מקורס רשתות חברתיות, שמלמד כלים טכנולוגיים, כמו איך אפשר להפיק מידע מקשרים שנוצרים ברשתות חברתיות, ולחשוף את הנסתר מהגלוי. לדבריו, הוא וענבר השתמשו בכלים מדעיים – תוכנות ומערכות שמשתמשים בהן ברשתות חברתיות כמו פייסבוק, נוסף לעולם המודיעין: “קראנו שיש בארץ המון הצעות חוק פרטיות ביחס למדינות אחרות בעולם וניסינו להבין מה אפשר להפיק מהנתונים הלאה והאם אפשר ללמוד משהו על היחסים בין חברי הכנסת, דברים שלא רואים ביומיום”.



אלגרבלי וענבר בדקו ח”כים מרכזיים, על סמך מעורבותם בהצעות חוק פרטיות ואחוזי הצלחתם, וגילו כי ח”כ דב חנין (הרשימה המשותפת) היה מעורב בלא פחות מ־974 הצעות חוק, עם 21% הצלחה. במקום השני, בהפרש גדול, נמצא ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), עם 458 הצעות חוק ו־32% הצלחה. אחריו ברשימה שניים מחבריו לסיעה: איתן כבל עם 383 הצעות חוק ו־26% הצלחה, ומרב מיכאלי עם 325 הצעות ו־31% הצלחה. ח”כ משה גפני (יהדות התורה) סוגר את החמישייה שנבדקה, עם 297 הצעות ו־75% הצלחה.



שני הסטודנטים גילו בין היתר כי יש גם שיתופי פעולה שלכאורה לא ממש מתחברים, כמו למשל ח”כ זהבה גלאון, יו”ר מפלגת מרצ, שחוברת פעמים רבות לח”כ גפני מהצד החרדי. השניים, כך מתברר, העבירו יחדיו שמונה חוקים משותפים. שיתוף פעולה מפתיע נוסף נרשם בין ח”כ מיכאלי מהמחנה הציוני ליו”ר הקואליציה מהליכוד ח”כ דוד ביטן. השניים היו מעורבים ביחד ב־13 הצעות חוק. ח”כ מיכאלי, אגב, הגישה 100 הצעות חוק לבדה, ואחריה נמצאים ברשימה ח”כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני), שהגיש 81 הצעות לבדו, וח”כ אורלי לוי־אבקסיס עם 63 הצעות חוק.



“בצורה הזו ניתן לראות מיהם חברי הכנסת שעובדים קשה לעומת חברי כנסת שלא מעורבים בעולם הצעות החוק הפרטיות. זה משהו שהציבור לא יודע ביומיום אלא רק שומע מי צועק חזק יותר”, מוסיף אלגרבלי ומדגיש כי זו רק ההתחלה: “אנחנו בוחנים מודל מחקרי שבו נסתכל על הצעות החוק הפרטיות, נבחן אותן וננסה לחזות מיהם חברי הכנסת שאם תחבור אליהם רוב הסיכויים שהצעת החוק תעבור”.