פעלה ב-11 שפות: נחשפה רשת איראנית שהפיצה מידע מזויף ברשתות החברתיות

תחקיר של סוכנות הידיעות רויטרס שנערך בשיתוף חברת אבטחת מידע ישראלית, חשף את הקלות שבה ניתן לייצר אמינות לידיעה חדשותית. הרשת מובילה לארגון איראני המצהיר כי פועל "נגד הציונות"

סתיו נמר צילום: צילום פרטי
פייסבוק
פייסבוק | צילום: רויטרס

תחקיר של סוכנות הידיעות רויטרס, שפורסם הלילה (רביעי) חושף רשת של משתמשים איראנים מזוייפים ברשתות החברתיות אשר מפיצים מידע שמקורו בסוכנויות הידיעות האירניות דרך אתרים מזוייפים שנועדו לשוות למידע מעמד אותנטי. הניתוח חשף כי מדובר בתופעה רחבה, המקיפה מספר אתרי אינטרנט וחשבונות ברשתות חברתיות שונות, ב-11 שפות. חברת האבטחה האמריקאית fireeye וחברת האבטחה הישראלית clearsky, אשר היו שותפות למחקר, חשפו את הקלות שבה ניתן לייצר אמינות לידיעה חדשותית. הרשת שנחשפה מובילה לארגון הנקרא "האיחוד הבינלאומי של מדיה וירטואלית", המצהיר כי אחת ממטרותיו היא "להתעמת עם הפעולות של הציונות על מנת לתקן את ההטייה של אנשים בעולם".

הארגון דוחף תכנים של הטלוויזיה האיראנית ושל ערוצי תקשורת נוספים, התומכים בממשל בטהרן ברחבי האינטרנט, ולעיתים קרובות מטשטשים את המקור של המידע - אתרים כמו PressTV, סוכנות הידיעות האיראנית FARS ורשת הטלוויזיה אל מנאר, המקושרת לחיזבאללה התומכים באיראן. הרשת החברה חשפה עד כמה קשה לרשתות החברתיות להישמר מפני התערבות פוליטית שונה.

"האיחוד הבינלאומי של מדיה חברתית" פועל במספר פלטפורמות, בהן ערוץ יוטיוב (אשר נסגר בעקבות פניית רויטרס) ואפליקציה לטלפון הנייד המציגה מסרים רבים נגד ישראל ונגד יריבה נוספת של איראן - סעודיה. הם משכפלים ומעתיקים מידע, המתחזה לאתרים מערביים, כמו "ליברטי פרונט פרס". הפעילות שלהם התרחשה במספר שפות: אנגלית, צרפתית, ערבית, פרסית, אורדו, פשטו, רוסית, הינדית, אזרבייג'נית, טורקית וספרדית.

התחקיר מתפרסם אחרי שבשבוע שעבר, פייסבוק איתרה קמפיין משולב של גורמים מאיראן ורוסיה, שמטרתו הייתה לנסות ולהשפיע על בחירות אמצע הקדנציה. מנכ"ל החברה מארק צוקברג הסביר: "אחד ממוקדי האחריות הגדולים ביותר שלנו כחברה, הוא לוודא שאנשים בטוחים בעת השימוש בשירותים שלנו, ולמנוע מצב שבו הם מנוצלים לרעה. מערכות האבטחה שלנו תמיד התמקדו בלמנוע איומי סייבר ופרצות אבטחה שונות". הוא הוסיף בפתח דבריו במסיבת עיתונאים כי "החל משנת 2016 זיהינו סוג נוסף של איומים - רשתות של חשבונות מזויפים, המפיצים מידע שגוי שמטרתו לפלג".

תגיות:
איראן
/
פייסבוק
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף