טקס פרסי אופיר, שבו מוענקים פרסים לסרטים הישראליים המצטיינים, יתקיים הערב, ובאירוע תבלוט בהיעדרה שרת התרבות מירי רגב. זו הפעם הראשונה בתולדות הטקס ששר התרבות לא יכבד אותו בנוכחותו. השנה עורר הטקס עניין רב בעקבות הודעתה של האקדמיה לקולנוע כי היא לא מתכוונת להזמין את רגב.

“מתוך אחריות לקיומו התקין והראוי של הטקס ומתוך כבוד ליוצרים וליצירה, נחושה הנהלת האקדמיה לעשות כל שביכולתה כדי למנוע חזרה על אירועים מצערים מסוג זה שהיה בטקס בשנה שעברה, ועל כן החליטה שלא להזמין פוליטיקאים לטקס חלוקת פרסי ההצטיינות ובכך להתאים עצמה לנהוג בעולם", נאמר אז בהודעה.
 
ההכרזה חסרת התקדים באה בעקבות הסערה שעוררה עזיבתה הדרמטית של השרה את הטקס הקודם, בעקבות הקראת שיר של המשורר הפלסטיני מחמוד דרוויש. "יש לי סבלנות להרבה דעות", אמרה בטקס, "אבל אין לי סבלנות למחמוד דרוויש ולכל מי שרוצה לחסל את עם ישראל".

פוקסטרוט". צילום: גיורא ביח, יח"צ"
פוקסטרוט". צילום: גיורא ביח, יח"צ"

 
נוסף לכך, בחודש שעבר תקפה רגב בחריפות את הסרט "פוקסטרוט" המועמד לפרס, ושהפרמיירה שלו נערכה אמש. בהודעה נכתב כי "'פוקסטרוט' הוא ממש לא הריקוד שלנו! זוהי בושה וחרפה שמשרד התרבות יתמוך בסרטים כאלה, המוציאים את דיבת הארץ רעה". דבריה של רגב גררו תגובות נזעמות והגבירו את החשש מנאום פוליטי נוסף, מה שהוביל לבסוף להודעת האקדמיה.
 

לאחר פרסום ההודעה כי רגב לא תוזמן לטקס, הוציאה השרה הודעה חריפה שבה אמרה: “זוהי החלטה פחדנית ולא דמוקרטית, ההחלטה האומללה הזו של האקדמיה לא תמנע ממני להשמיע את דברי. אשמיע את נאומי בשידור חי ללא צנזורה בעמוד הפייסבוק שלי במקביל לטקס פרס אופיר". 
 
בעקבות אי־הזמנתה הודיעו האחים משה וליאון אדרי, מבכירי תעשיית הקולנוע בארץ, כי יחרימו את הטקס לאות הזדהות עם רגב. “כפי שיוצרים מבקשים לקבל חופש ביטוי, כך הם גם צריכים להיות קשובים לדעות שונות משלהם", כתבו השניים. "איננו מתכוונים לתת יד להתנהגות זו ולקחת חלק באירוע מפלג הפועל בדרך של חרמות”.
 

המועמדים המובילים לזכייה הם "געגוע" של הבמאי שבי גביזון, המועמד ל־13 פרסים, ו"פוקסטרוט" של שמוליק מעוז, גם הוא עם 13 מועמדויות. הסרט הזוכה יתמודד על הזכות לייצג את ישראל בקטגוריית "הסרט הזר" בטקס האוסקר.