"אל נבקש הכל לדעת/ אל נסתקרן לגבי המחר/ יש לפעמים שסיבה לא נודעת/ יש לפעמים שנסתר הדבר/ יש דברים נסתרים/ לא נבין לא נדע/ נעשה גם דברים/ שנראים בלי סיבה/ לא צריך כל דבר/ לחקור ולשאול/ לפעמים גם מותר/ לא לדעת הכל...”
את נגר, כיום בן 71, מי שחתום גם על “מה לך ילדה”, להיט ענק נוסף, אנחנו מאתרים כשהוא חי בתנאי מצוקה בקרוון שכור בעיבורו של מושב סמוך ללוד. במרחק לא רב ממנו מתגוררת תמי לוי, הנחבאת מאחורי השיר של חייה. כ־30 שנה לא התראו. “אני ממש לא יודע איפה היא”, אומר נגר ומסביר בגרסה מעורפלת כיצד מסרה לו דודתה, אז עובדת קול ישראל בירושלים, את מילות השיר, שאותו הלחין תוך שבוע.
נגר נדהם לשמוע ממני את גרסתה של לוי ולפיה, היא, ילדה שהתעניינה בנסתר ובמופלא ו”קראתי הרבה במקרא, בעיקר את ספרי משלי וקהלת”, כתבה את השיר בגיל 12 בלבד. “לא ייתכן שילדה כתבה שיר עם עומק כזה”, הוא סבור.
“הייתה זאת דודתי המנוחה, מזל מזרחי, אשר עבדה ברדיו, ששכנעה אותי למסור את השיר להלחנה”, היא מספרת.
“היינו אז בשלב מתקדם של הקלטת ‘הדרך הברוכה’, האלבום האחרון של זוהר”, מעיד נגר, שהלחין כמחצית משירי אותו אלבום. “אין ולא הייתה רותי בן־יהודה, המצוינת כמחברת המילים של שירים אלה, הרחוקים ברמתם מ’אל נבקש’. כשהבנתי, שעם שמה, רותי אקוקה, לא נגיע רחוק, הצעתי לאמץ את שמו של מחיה השפה העברית. אגב, בעניין של שמות, הלך לי פחות עם זוהר. כשעלה הרעיון לשנות מעורקבי לשם עברי, הצעתי ללכת על הר־גוב, אבל זוהר וברכה, אשתו, התעקשו על ארגוב. לא עזר לי שאמרתי שכבר היה מלחין כזה. הם ניצחו”.
בחזרה ל”אל נבקש”: “הקלטנו את השיר ב־87’, באולפני ‘קיסר’”, משחזר נגר. “זוהר היה במצב רוחני מאוד ירוד והיה לי קשה להביא אותו לרמפה הרצויה. במצב דאז היו בשירה שלו המון התחננות וכאב. הקלטנו שורה־שורה, כשכל פעם הוא חזר אחריי, לאחר שהגיע לאולפן מבלי שהכיר בשיר מילה. זאת, אגב, לאחר שהקלטנו סקיצה ראשונית אצלי בבית. כדי לעודד אותו, קנינו לו פיצוחים”.
“למעשה, לא הספקנו להקליט את השיר כמו שצריך”, מציין מעבד האלבום (עם חיים חדד), אריה ברקוביץ’. “הקלטנו את זוהר על הקונסולה בחדר הבקרה, בתור ‘גייד’ (הקלטת ביניים), במחשבה שבשלב יותר מאוחר נקליט אותו מול המיקרופון בתוך האולפן. לזה לא הגענו. זוהר מת”.
“למרות המגבלות של ההקלטה, מכל הביצועים של ‘אל נבקש’, הביצוע המקורי של זוהר הוא הכי טוב”, משוכנעת לוי. “באחרונה, כשעברתי בשוק, בדיוק השמיעו את השיר בבית קפה, וראיתי איך שאנשים מגילים שונים עצרו כדי להקשיב. ריגש אותי איך שהשיר מדבר לכל אחד”.
מבחינת לוי, ההצלחה הנדירה של ‘אל נבקש’ הייתה חד־פעמית. “תמי הביאה עוד שירים, אבל אף אחד לא התקרב לרמה של השיר”, אומר נגר.