העונה הבוערת: הצצה לחייהם של האנשים שהחורף הוא התקופה העמוסה אצלם

איש הקרמבו, בעל המרקייה, מחדש שמיכות הפוך, מארגן חופשות הסקי ומתקן הדוד החשמלי. לרגל החורף, האנשים שמתפרנסים מהעונה הקרה מספרים על המקצועות יוצאי הדופן שלהם

אילנה שטוטלנד צילום: פרטי
מיזם WeSki
מיזם WeSki | צילום: יח"צ
5
גלריה

כמו לקיץ, גם לחורף יש מקצועות ייחודיים משלו, שבעליהם מוצאים את הפרנסה בעיקר בעונה הקרה. הקרמבו-מן, בעל מרקייה יצרן שמיכות הפוך, משווק חופשות הסקי ומתקין דודי השמש מספקים הצצה לתקופה העמוסה של השנה אצלם.

"זה ממתק הילדות האהוב עלי בעולם", אומר שי גולן (37), קונדיטור וקרמבו־מן, שהקים לפני כשנתיים את הדוכן "הקרמבו של שי גולן" בקניון עזריאלי בתל אביב. הוא גם עושה משלוחים של הקרמבו שהוא מייצר, וגם מספק אותם לאירועים. "היה לי זיכרון טוב ממנו, ומאוד הופתעתי שאף אחד לא לקח את הקרמבו שלב אחד קדימה, והוא נשאר במשך שנים רק בשני הטעמים הקלאסיים: וניל ומוקה. אצל רוב הישראלים קרמבו מתקשר לחורף, אבל אני מנסה לחנך אותם שאפשר לאכול קרמבו לאורך כל השנה".

גולן החליט להפתיע, ובשנתיים האחרונות הוא הספיק להכין כבר יותר מ־100 טעמים, חלקם אפילו קצת "משוגעים", למשל קרמבו "גולדן" (המורכב משלושה סוגי לימונים ממקומות שונים בעולם); קרמבו "סניקרס" למבוגרים - קרמבו קפה קלאסי היושב על ביסקוויט שממולא גנאש שוקולד ובוטנים מלוחים; וקרמבו "קסיס־ליים" - קרמבו שמזולף חצי־חצי ובכל ביס אוכלים גם ליים וגם קסיס ביחד.

שי גולן וקרמבו. צילום: דניאל לילה
שי גולן וקרמבו. צילום: דניאל לילה | שי גולן וקרמבו. צילום: דניאל לילה

כיום, בכל יום אפשר למצוא בדוכן שלו 16 טעמי קרמבו מתחלפים. "הקהל שלי שונה בחורף ובקיץ", מספר גולן, "בחורף אלה אנשים שאוכלים קרמבו כי זה חורף, ובקיץ אלה אנשים שמתגעגעים אליו".

כדי להצליח לחדור ללבם וקיבתם של הלקוחות גם בקיץ, מכין גולן בעונה החמה מהדורות מיוחדות של קרמבו קר. "הלקוח בוחר איזה קרמבו הוא רוצה, אני מקפיא אותו במקום על ידי חנקן נוזלי, וזה יוצא כמו סוג של גלידה", הוא מסביר.

"עונת החורף בעצם מחזיקה את העסק שלי", מספר נועם פרנקפורטר (38), הבעלים של "המרקייה" ברחוב כורש בירושלים. זוהי מסעדה שמושתתת רוב־רובה על מרקים, ומציעה כל יום שישה־שבעה סוגי מרקים משתנים, למשל מרק כתום, מרק עדשים, מרק ארטישוק ירושלמי, מרק שעועית ועוד. כל המרקים צמחוניים וטבעוניים.

"המקום קיים קרוב ל־20 שנה. הוא הוקם על ידי שתי נשים בשם עלמה ואורית, ואני רכשתי אותו בשנת 2002", הוא ממשיך. "מלכתחילה זו הייתה מרקייה ואני שמרתי על הקונספט הזה. אני חושב שמרק זה משהו שאנשים מחפשים בערב ירושלמי קר וגשום. זה משהו חם להתחמם איתו, ומובן שגם אני באופן אישי אוהב מרקים".

נועם פרנקפורטר. צילום: נילי מרקוביץ'
נועם פרנקפורטר. צילום: נילי מרקוביץ' | נועם פרנקפורטר. צילום: נילי מרקוביץ'

פרנקפורטר מודה ש"התקופה החזקה שלנו היא לגמרי בעונות החורף. עדיין לא הצלחנו לפענח איך להביא את אותו מספר לקוחות גם בקיץ, למרות שהוספנו לתפריט גם מנות כמו חומוס וסלטים. בישראל אנשים לא רגילים לאכול מרק בקיץ, למרות שבירושלים גם בקיץ יש ערבים קרים, וכן, יש אנשים משוגעים לדבר שמגיעים אלינו".

"אנשים באים אלינו עם שמיכת הפוך הישנה שלהם, אנחנו פורמים את השמיכה, מכבסים את הפוך במים וסבון, מייבשים, שמים בד חדש, מוסיפים קצת פוך ויש להם שמיכה חדשה לגמרי", מספר שלום הירש, הבעלים של "אולגה - מוצרי פוך טבעי".

הירש (65), הוא דור שני לעסק שהקימה אמו, אולגה ז"ל, בפתח תקווה בשנת 1970. "אמא עלתה ארצה מרומניה בשנת 1961, ועוד ברומניה היא תפרה שמיכות פוך בבית", הוא מספר, "כיום עיקר העסק שלנו הוא מוצרי פוך טבעי: חידוש שמיכות פוך ישנות וקניית מוצרי פוך".

הירש מסביר שתהליך חידוש שמיכת הפוך נעשה בנוכחות הלקוח, "ולוקח בסביבות שעה וחצי לשמיכה. העלות היא כ־350־500 שקלים, תלוי כמה פוך שמים בפנים. "זה בעצם חצי מהעלות של שמיכה חדשה שקונים, ואנשים מקבלים שמיכה חדשה במחיר נמוך".

שמיכות אולגה. צילום פרטי
שמיכות אולגה. צילום פרטי | שמיכות אולגה. צילום פרטי

"אנחנו מנסים למצוא פתרונות גם לחופשות בחודשי הקיץ, כי בטווח הארוך אי אפשר להתפרנס רק מהחורף", אומר יותם עידן (31), ממייסדי המיזם התיירותי־טכנולוגי WeSki (עם דוד בן זימרה, בן לנג ורועי צין). "יש צוות של עובדים שאתה בונה אותו לחורף. חלק מהצוות נהיה פשוט לא רלוונטי לקיץ, ואז צריך למצוא פתרונות אחרים, גם כדי לשמר את הצוות ולא לאבד אותו".

המיזם, המתעתד לעשות מהפכה בשוק חופשות הסקי בארץ ובעולם, הושק באוקטובר האחרון, והוא מאפשר לחובבי סקי אפשרויות של חופשות מותאמות אישית. מדובר בעצם בחופשות Tailor Made ייחודיות עבור משתמש או קבוצה, הנבנות באמצעות אלגוריתם מיוחד וכוללות טיסות, העברות, לינה וסקי פס (כרטיס למעליות הסקי). כמו כן, כל אחד מחברי הקבוצה יכול גם לבחור אם להביא ציוד מהבית או להשכירו במקום, או להחליט אם לקחת שיעורי סקי עם מדריך, או לגלוש באופן חופשי במתחם ללא שיעורים. בהתאם לבחירה, מחיר החופשה מתעדכן לכל אחד מחברי הקבוצה בנפרד.

"החודשים דצמבר־אפריל הם העונה שבה מתבצעות חופשות הסקי בפועל", מספר עידן. "כבר באוגוסט רואים טפטופי הזמנות, אבל המסה הקריטית של אנשים מזמינה את חופשות הסקי החל מאוקטובר ועד ינואר".

"בחורף ישנה עלייה בתיקונים ובהחלפות דודים וקולטים כתוצאה משימוש מוגבר, מפני שמדליקים המון את הדוד באמצעות חשמל, וגם כתוצאה מכך שמאוד קר", מספר ליאור דדון (32), הבעלים של "עוצמה - דודי שמש ומערכות סולריות". "שינויי הטמפרטורה מחלישים את המוצר וגורמים לו או להתפוצץ או לנזול, או שקורה בלאי כזה או אחר. לכל עונה יש תיקונים משלה, והדברים הנפוצים ביותר בחורף הם החלפה של גופי חימום, החלפה של מאיץ חימום מהיר וניקוי והסרת אבנית מתוך הדוד".

דדון מעיד שהתקופה הנוכחית עמוסה במיוחד: "אנשים נמצאים בפאניקה לקראת החורף. הם לחוצים, רוצים 'כאן ועכשיו', חייבים שיהיו להם מים חמים להתקלח".

ליאור דדון. צילום: פרטי
ליאור דדון. צילום: פרטי | ליאור דדון. צילום: פרטי
תגיות:
חורף
/
קרמבו
/
סקי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף