ויווה קובה: האוכל הכי מנחם, שמחזיר רבים אל זיכרונות הילדות

היא המאכל הלאומי בעיראק, אבל נפוצה בכל רחבי המזרח התיכון. היא עשויה לרוב מבורגול, אבל גם מסולת, קמח או תפוחי אדמה. מבשלים אותה במרק, אבל היא נפלאה גם בטיגון. קובה - עיגולים לדמותה

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא
מרק סלק (שוואנדר/שונד'ר)
מרק סלק (שוואנדר/שונד'ר) | צילום: פסקל פרץ רובין
5
גלריה

לפני  25 שנה, במהלך המחקר והתיעוד שערכתי לכתיבת הספר "מטעמי עיראק", נתקלתי בקובה: כופתאות עגולות או אובליות שממולאות בבשר.


רשימת המרקים ארוכה להפליא: נמצא בה למשל את הקובה מטפוניה, מרק הקרפלך העיראקי שצבעו אדום וטעמו חריף ונפלא; קובה שוואנדר, כופתאות בשר ששוחות במרק נפלא של סלק; קובה בקרע אחמר - שמו של מרק קובה דלעת; קובה נענעיי–תום, מרק שמבוסס על נענע ושום; קובה במיה; קובה נמוסיה, שצדו היחצוני מורכב מבורגול; קובה חלב, שהמעטפת שלו עשויה מאורז לבן, וקובה פטטה, שבו מלית הבשר עטופה במעטפת המבוססת על תפוחי אדמה.

לשם כך הזמנתי אלי לבוקר של בישול את חגית יצחקוב מרעננה, בת לעדה העיראקית שמבשלת מהלב. היא למדה היטב את מלאכת גלגול הקובות מסבתה מלכה ז"ל. עיניה של יצחקוב נוצצות ובורקות מהתרגשות כשהיא מתארת בערגה את הילדה הקטנה שהייתה יושבת במטבח הקטנטן של סבתה, מהופנטת למראה עבודת כפות הידיים החזקות, שלשו ועיצבו בנחישות ובאהבה את הקובות לכל המשפחה.

בחלוף השנים עזבה יצחקוב את מקצועה בתחום הקוסמטיקה לטובת הקובות וזיכרונות הילדות. כיום היא מגלגלת קובות בעבור כל דורש, בכל צורה ובכל מלית, ואל הכופתאות היא מצוותת את המרק המתאים. יצחקוב הסבירה שכדי להגיע לתוצאות טובות יש צורך בהקפדה על עיצוב הבצק שעוטף את הבשר, כך שיהיה עדין מספיק ולא עבה מדי, שהמלית תשתלב בצורה אחידה עם מעטפת הבצק ולא תתנתק מדופנות המעטפת ותיצור כיס אוויר.

החומרים (ל-30 קובות עגולות):

לבצק:

למלית:

אופן ההכנה:

מערבבים בקערה רחבה את כל חומרי הבצק עד לקבלת עיסה אחידה. מניחים לרבע שעה.

מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל הקצוץ עד לשקיפות. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים במשך 2– 3 דקות.

מסירים מהאש ומוסיפים את התבלינים והסלרי הקצוץ. מערבבים היטב וצרים מהמלית כ– 30 כדורי בשר.

החומרים:


אופן ההכנה:

מטגנים בסיר רחב את הבצל בשמן עד לשקיפות. מוסיפים את הסלקים המגוררים והחתוכים ואת העגבנייה הקצוצה והשום הכתוש. מערבבים ויוצקים את המים. בוחשים ומוסיפים את רסק העגבניות, מיץ הלימון והתבלינים. מביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 10 דקות. מוסיפים את הקובות ומבשלים 20 – 25 דקות על להבה נמוכה.

החומרים:

אופן ההכנה:


החומרים:


תגיות:
מתכונים
/
אוכל
/
קובה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף