לעיתים רחוקות אני חורגת ממנהגי. זה קרה השבוע, אחרי שהצטברו אצלי במקרר שאריות של מוצרי חלב מחג השבועות. הפעם בחרתי להכין קציצות טבעוניות בשילוב עדשים ובורגול עבור אחד מיילדי, שרק לא מזמן הפך טבעוני. לצדם הגשתי קונכיות פסטה ממולאות במלית גבינות ומבחר של סלטי ירקות. לקינוח הכנתי את עוגת הבבקה/ קוגלהוף, עוגת שמרים קלאסיות במלית נוגט מרציפן נפלא.
ניחוח מאפה השמרים והחלות נישא אל גרם המדרגות, יוצר ריחות של בית שקידמו את פניהם של ילדיי ואמרו להם, עוד לפני החיבוק החם של אמא – כמה טוב שבאתם הביתה.
(ל-14-16 קציצות)
1 כוס עדשים ירוקות, מבושלות
1/2 כוס קינואה או בורגול, מבושלים
1 כוס אגוזי מלך, גרוסים
2 בצלים בינוניים, קצוצים דק
1/2 כוס כוסברה, קצוצה
3/4 כוס פטרוזיליה, קצוצה
1/2 כוס נענע, קצוצה
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
1 כפית כמון
1/2 כפית פלפלת אדומה חריפה (לא הכרחי)
1 כף זרעי צ'יה או פשתן גרוס
2-3 כפות טחינה
לציפוי:
1 כוס זרעי שומשום לבנים ושחורים
לרפידת הירקות בתבנית:
2 כפות שמן זית
1 בצל, חתוך לרצועות או טבעות
3 שיני שום, כתושות או חצויות
1 פלפל ירוק טרי חריף, קצוץ
1 גמבה, חתוכה לרצועות או קוביות
חופן זיתים, מגולענים וחצויים
1 כף הריסה
מלח ופלפל, לפי הטעם
3/4 כוס מים
מניחים את כל החומרים בקערה. מוסיפים את הטחינה כף אחר כף, תוך כדי לישה, עד לקבלת עיסה אחידה. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם.
מסירים את רדיד האלומיניום וממשיכים לאפות ולהשחים את הקציצות והירקות במשך 10-5 דקות נוספות. במידת הצורך אפשר להוסיף כף שמן זית ומעט מים.
אפשר להחליף את הקינואה באורז מלא מבושל, או חיטה מבושלת. ניתן להוסיף חמוציות או צימוקים.
קיבלתי מארז מעניין של קונכיות פסטה ענקיות בשלל גוונים. בתחילה לא ידעתי מה לעשות איתן, עד שהחלטתי שהדרך היפה ביותר להגישן, היא למלא אותן. היות ונותרו לי במקרר סוגים שונים של גבינות משבועות, בחרתי להכין מלית גבינות.
אם אין לכם סלסלות/קונכיות כאלו, אפשר להשתמש בדפי פסטה כמו אלו שמיועדים ללזניה.
(לתבנית בגודל 23X30 ס"מ)
למלית:
2 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קצוץ ומטוגן לגוון זהבהב
כ-400 גרם גבינות שונות (כמו: ריקוטה, מוצרלה, פרמזן ועוד...)
1 ביצה, טרופה
עלים מ-4 גבעולי בזיליקום, קצוצים דק
עלים מ-2 גבעולי נענע, קצוצים דק
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
500-400 גרם קונכיות (סלסלות) פסטה
לרוטב:
2 כפות שמן זית
1 בצל, קצוץ דק
3 כפות רסק עגבניות
1 כוס עגבניות מרוסקות
4 שיני שום, כתושות
1/2 1-1 כוסות מים
1/4 כפית סוכר
3 עלי בזיליקום, קצוצים דק
1/2 כפית פלפל אדום חריף
1 כף פלפלת מתוקה
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
לריפוד התבנית
1 עגבנייה גדולה, חתוכה לפרוסות
מעט עלי בזיליקום
לעיטור:
בקערה רחבה מערבבים את כל חומרי המלית. בעזרת כפית, או שקית זילוף, ממלאים את קונכיות הפסטה במלית הגבינה ומניחים על מגש.
מכסים ברדיד אלומיניום ואופים בתנור חם, שחומם מראש לחום בינוני 180 מעלות, במשך כ-30 דקות עד להשחמה, ריכוך והקרמה של המאפה. מגישים חם.
טיפסקל
לריפוד תחתית התבנית אפשר להחליף את העגבנייה בתרד או בפרוסות קישואים דקות.
עונג שבת
בבקה (קוגלהוף) בנוגט שקדים
עוגת השבת שלי היא עוגת שמרים קלאסית, שכמעט בכל בית יש גרסה כזו או אחרת שלה. הפעם בחרתי להכין גרסת נוגט מרציפן טעימה מאוד. אתם יכולים לדבוק במתכון או לשנות את נותני הטעמים בבצק ולהשתמש בקליפות הדרים, וניל, קינמון ועוד.
החומרים:
(לתבנית בבקה/קוגלהוף בקוטר 24 ס"מ, משומנת ומקומחת)
1/2 ק"ג קמח, מנופה
25 גרם שמרים
3/4 כוס סוכר
3 ביצים
130 גרם חמאה, רכה
1/4 כפית מלח
1/2 1 כוסות חלב
למלית:
100 גרם ממרח נוגט, או תמרים
1/2 כוס ריבת תפוזים או אחרת, דלילה
1 כוס אגוזי מלך, קצוצים גס
1/2 כוס צימוקים בהירים
קליפת תפוז, מגוררת
1/2 כוס שקדים מולבנים, פרוסים
200 גרם מרציפן מוכן, חתוך לחתיכות
לעיטור:
1/2 כוס אבקת סוכר
סוגרים את שני קצוות הגלילה לטבעת ומהדקים היטב. מניחים בתבנית, מכסים בניילון נצמד ומשהים להתפחה במקום חמים, שעה וחצי לפחות.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני נמוך (170-180 מעלות) כ-35 דקות. מצננים ובוזקים אבקת סוכר.