קיץ, חום, בגדים קצרים, ים. הסכנות לחשיפה לשמש כמעט תמיד הולכות יחד, והנושא נלמד כבר בגן הילדים. אנחנו זוכים לרענן את ההנחיות בזכות קמפיינים של גורמי בריאות שונים, שמעבירים שוב את המסר שחובה להיזהר מחשיפה מוגזמת לשמש.
מדע התזונה המתפתח כל העת מפתיע ומפליא לגלות את הקשר בין התפריט שלנו, המזונות שאנו בוחרים לאכול, ובין מניעת מחלות. ההשפעה של תזונה נכונה על הפחתת הסיכון למחלות הוכחה באמצעות מחקרים. מדובר בעיקר במחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם וסוגי סרטן במערכת העיכול.
קיימות מחלות נוספות הנחקרות בארץ ובעולם מתוך הנחה כי לתזונה יש יכולת לצמצם את הסיבוכים הנלווים כמו דמנציה לסוגיה, מחלות הקשורות למערכת החיסון וגם סרטן העור.
העור הוא למעשה האיבר הגדול ביותר בגוף האדם. הוא משמש שכבת הגנה חיצונית מפני פגיעה פיזית, זיהומים ומצבי חום או קור קיצוניים. הוא מווסת את נוזלי הגוף ומאזן את הטמפרטורה שלו. השפעות חיצוניות ופנימיות יכולות לפגוע בתפקוד תקין של העור ואף לגרום למחלות עור כמו סרטן.
קיימים יותר מ־200 סוגי סרטן שונים. סרטן העור הוא השכיח ביותר. סוגי סרטני העור מתחלקים למלנומה ולכאלה שאינם מלנומה. הנפוץ ביותר הוא קרצינומה של תאי הבסיס. לרוב סרטן זה אינו קטלני בזכות תגובה טובה לטיפול. אחריו נפוץ סרטן המתפתח בשכבת האפיתל של העור או ברקמות הריריות השונות של הגוף, קרצינומה של תאי הקשקש. הסרטן השכיח פחות אך הקטלני ביותר, בייחוד אם הגילוי מאוחר, הוא מלנומה הנגרמת על ידי פגיעה בתאים האחראים על ייצור הפיגמנטים (מלנוציטים) הנותנים לעור את צבעו.
ישראל היא אחת המדינות בעלות שיעור הלוקים במלנומה (הסוג הנפוץ פחות, אך הקטלני יותר) מהגבוהים בעולם. בארה״ב סרטן העור הוא הסרטן השכיח ביותר, ופוגע באחד מתוך חמישה אנשים בקירוב.
נמצא כי בהירי עור, שבעורם קיים פחות מלנין (פיגמנט צבע) - המשמש שכבת מגן מפני קרינת UV (אולטרה סגול), הם בעלי סיכוי גבוה יותר לחלות בסרטן העור, כמו גם כאלה שהמחלה פגעה במשפחתם, אנשים הנוטים לפתח כוויות שמש ואוכלוסיות המתגוררות באזורים שטופי שמש.
אפשר להעשיר את התפריט בתוספי מזון אבל עדיף לעשות זאת עם אוכל, פירות וירקות. יש עדיין הרבה מאוד רכיבים תזונתיים שהמבנה הכימי שלהם אינו מזוהה, והם אינם נמצאים בתוספי המזון.
צריכה של ירקות מבושלים יותר מחמש פעמים בשבוע; ירקות ממשפחת המצליבים לפחות שלוש פעמים בשבוע; עלים ירוקים (חסה, תרד) שלוש פעמים בשבוע; לפחות מנת פרי ביום; ולפחות חמישה פירות הדר בשבוע נקשרה באופן מובהק עם ירידת הסיכון לחלות במלנומה.
לכן מומלץ להמעיט בבשר מעובד, להגביל את הצריכה של חלקי בשר שמנים, להפחית אכילת גבינות שמנות ובכלל, להעדיף שמן מן הצומח על פני שומן רווי.
מחקרים מצביעים על קשר בין צריכת אומגה 3 להפחתת הסיכון לחלות בסרטן. אומגה 3 יש בדגי ים כמו סלמון ומקרל. ההמלצה היא לצרוך שתי מנות דג בשבוע.