אין כמו עוגה בתנור כדי למלא את הבית בחום ובניחוח מזמין, שמושך את כל בני המשפחה כבמטה קסם אל לב לבו של הבית - המטבח – שם מתרחש הקסם.
אפייה היא פלא. ממוצרים בסיסיים אנו יוצרים תערובות מתוקות שנכנסות לתנור, והופ - הפלא מתרחש ממש לנגד עינינו. מספיק שתציצו דרך דלת התנור, ותוכלו לראות איך הקסם מתרחש. פתאום העיסה שלנו מקבלת חיים משלה וצורה חדשה, וכל בני הבית מוצאים סיבה להיכנס למטבח כדי לראות מה מתרחש, ומתמודדים מול הקושי האמיתי – להתאפק ולחכות עד שהעוגה תצטנן.
האפייה היא אומנם חלק בלתי נפרד מההתנהלות במטבח, אולם במהלך הקיץ ובחופש הגדול האפייה בבית מורידה הילוך והתנור כאילו יוצא לחופשה, ועיקר המתוקים, שאותם אנו נוהגים להכין ולהציע לבני המשפחה, הם בדרך כלל צוננים. גלידות, עוגות גלידה, עוגות מוס קרות ועוגות עשירות בקרמים ובציפויים מיוחדים, שהופכות לחגיגת טעמים עם כל נגיסה.
אולם עכשיו, רגע לפני החזרה לבית הספר, זה בדיוק הזמן הנכון לחזור ולהפעיל את התנור במלוא העוצמה. הימים הללו, שלפני תחילת הלימודים, הם ימים של התארגנות ושל רכישות אחרונות: ספרים, ילקוטים וכלי כתיבה. הילדים, שלא ממש ששים לסיים את החופש ולחזור לספסל הלימודים, שרויים במצב רוח עגום ואולי רק הקטנטנים שעולים לכיתה א' מתרגשים, כי זו להם הפעם הראשונה.
אז רגע לפני שכולם חוזרים לשגרה, חשבתי שיהיה נחמד לשלב את הילדים בהכנת עוגות מלאות בהמון שוקולד ופינוקים לכבוד חזרתם ללימודים. עוגה עם שוקולד וקרם, עוגת שוקולד קלאסית בניחוח תפוז, שניתן להגיש בגביע פלסטיק, ולבסוף בעוגה בחושה עם לימונים, שקולעת יותר לטעם הבוגרים. משהו מעניין, טעים ולא מורכב להכנה, ליד הקפה של אחר הצהריים, כשהזאטוטים חוזרים מבית הספר.
מניסיוני, מוכרחים שיהיה בבית מתכון לעוגת שוקולד קלה ומהירה שמתאימה לכל אירוע. זוהי בדיוק העוגה שלפניכם. אל תוותרו על הסוכריות הצבעוניות, הן משמחות את כולם.
החומרים: (לתבנית קפיצית בקוטר 26 ס״מ)
לציפוי:
לעיטור:
אופן ההכנה:
מקציפים את החלמונים במהירות גבוהה ומוסיפים בהדרגה חצי מכמות הסוכר עד לקבלת תערובת בהירה ותפוחה. מוסיפים את הווניל והשמן וממשיכים בערבול במהירות נמוכה.
מוסיפים בהדרגה את הקמח, אבקת הקקאו, הסודה לשתייה, אבקת האפייה והמים עד לקבלת תערובת חלקה. מעבירים לקערה.
בקערה נקייה של מערבל חשמלי מקציפים את החלבונים במהירות גבוהה. ברגע שנוצר קצף מוסיפים באיטיות ובהדרגה את הסוכר הנותר. מקציפים עד לקבלת קצף יציב. מוסיפים את הקצף בהדרגה ובתנועות קיפול אל תערובת הבצק.
מעבירים את התערובת לתבנית משומנת ואופים במשך 30־35 דקות בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות), עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי ויבש.
להכנת הציפוי: שמים בסיר קטן את כל החומרים ומחממים על אש בינונית, תוך בחישה רצופה, עד לקבלת תערובת אחידה.
יוצקים את הציפוי על העוגה בעודה חמה. מצננים מעט ומפזרים מעל סוכריות צבעוניות.
מתכון קל, פשוט ומהיר הכנה, שאינו דורש חומרים מיוחדים. אם אין ברשותכם הדרים מסוכרים אפשר להחליפם בצימוקים ואגוזים.
החומרים: (לתבנית מרובעת בגודל 20 ס״מ)
להגשה:
אופן ההכנה:
מקציפים במערבל חשמלי את החמאה והסוכר, עד שהת־ ערובת הופכת תפוחה ובהירה. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו ומקציפים היטב. מקפ־
לים לתוך התערובת את הקמח, קליפת הלימון, הקליפות המסוכרות, השמנת החמוצה ומיץ הלימון.
מעבירים את תערובת הבצק אל התבנית. אופים בתנור שחומם לחום בינוני (180 מעלות) במשך 40 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי ויבש.
פורסים את העוגה לפרוסות ומגישים אותה חמה, עם כף או שתיים של שמנת מתוקה מוקצפת.
שוקולד ותפוזים הם שילוב נפלא. זוהי עוגת שוקולד שטעמה עשיר, ניחוחה ניחוח הדרים והיא מתאימה מאוד לאירוח ולפינוק בסוף השבוע.
החומרים: (לתבנית קפיצית בקוטר 26 ס״מ)
• קליפה מגוררת מתפוז אחד
לציפוי:
אופן ההכנה:
ממיסים את השוקולד והחמאה במיקרוגל או בסיר קטן על אש נמוכה ובוחשים עד לקבלת קרם אחיד וחלק.
מקציפים במערבל חשמלי את החלמונים תוך כדי הוספת הסוכר עד לקבלת תערובת בהירה ותפוחה.
מוסיפים תוך ערבול ובזרם דק את השוקולד המומס, מיץ התפוזים והליקר. מעבירים לקערה נפרדת ושוטפים היטב את קערת המערבל.
מקציפים במערבל את החלבונים לקבלת קצף יציב וחזק. מקפלים מחצית מהקצף אל תוך תערובת השוקולד ומבליעים אותו היטב. מוסיפים את השקדים, האגוזים, קליפת התפוז ואת שארית הקצף ומקפלים אל תוך הבלילה.
מעבירים את בלילת הבצק לתבנית משומנת ומשטחים אותה. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני נמוך (170 מעלות) כ־50 דקות, או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש. מוציאים מן התנור ומצננים על רשת צינון.
להכנת הציפוי: ממיסים במיקרוגל או בסיר קטן על אש נמוכה את שני סוגי השוקולד והחמאה ומערבבים לקרם חלק. מוסיפים בהדרגה את השמנת, כף אחר כף תוך בחישה נמרצת, ובוחשים יחד עם מיץ התפוזים וליקר התפוזים.