על טעם ועל ריח: שלושה מתכונים שיעשו רושם נפלא על האושפיזין

סוכות זה לא רק ארבעת המינים, אלא גם חג שכולו על טהרת הכנסת אורחים ופירות חג האסיף. וגם: כמה טיפים משגעים לסידור השולחן

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא
שולחן סוכות
שולחן סוכות | צילום: איריס מוסיוף
5
גלריה

ל החגים שהיהדות התברכה בהם, חג סוכות הוא היחיד שאין מאכלים המזוהים איתו במובהק ועדיין, אם נחפש היטב נמצא כמה מסורות שמאפיינות את החג. מכיוון שסוכות הוא גם חג האסיף, שבו אנו מצווים לשמוח על הטבע ולהודות על היבולים, מאכלי החג כוללים אלמנטים מהירקות ומהפירות של ארץ ישראל, ותפריט ארוחת החג כולל מאכלים שנוח להוציא החוצה, אל המבנה הארעי שהקמנו. למשל, כיסני בצק בשילובים מעניינים או ממולאים כמו עלי גפן, זכר לכרמי יהודה שלפני הגלות, כרוב, עלי חסה, פלפלים וקישואים במליות שונות.

גם תבשילי קדירה של בשר, קטניות, דגנים וירקות, המתבשלים ארוכות ומבשרים על החורף הקרב, יכולים להגיע לסוכה בתוך כלי החרס או הברזל שבו התבשלו וחומם יישמר. ברוח החג בחרתי להציע לכם כמה מנות מרשימות למרות הכנתן הקלה, שיהיה אפשר לשנע אותן בקלות לכל מקום, גם לסוכה.

• ½1 ק"ג סינטה מיושנת או אנטרקוט

• 8 שיני שום קלופות וחצויות

• 1 כף פלפל גרוס

• 1 כפית פלפלת אדומה (חריפה או מתוקה)

• 2 כפות מלאות רוזמרין מיובש

• ¼ כפית צ'ילי גרוס

• 4 כפות שמן זית

• 1 כף דבש או סילאן

אופן ההכנה:

מניחים את נתח הסינטה בקערה רחבה. יוצרים כ־10־8 חתכים קטנים לאורך הנתח ולתוכם דוחסים את שיני השום החצויות.


כדי לקבל את דרגת העשייה הרצויה, אפשר להכין את הנתח בכמה שיטות:

לצלייה איטית: מתחילים בצלייה בחום של 250 מעלות במשך כ־15 דקות, ומנמיכים את החום ל־150 מעלות למשך 45 דקות נוספות.

לאחר הצלייה והצינון אפשר להגיש את פרוסות הבשר כפי שהן או לצפות אותן ברוטב שהכנתם או להגיש עם רוטב צ'טני תפוחים פיקנטי.  במקביל לצליית הבשר כדאי להכין תוספת אפויה למנה, למשל תפוחי אדמה קטנים, בטטה, דלורית או בצלים סגולים.

מנת אורז חגיגית מהמטבח הפרסי שמשולבים בה גזר, צימוקים, שעועית אדומה ושלל תבלינים המבושלים על מצע תפוחי אדמה.

החומרים: (ל־8־6 מנות)

• ½2 כוסות אורז פרסי או יסמין, שהושרה במשך יממה במים עם מעט מלח

• 2 כפיות מיץ לימון

• 150 גרם שעועית אדומה

• 3 גזרים קלופים וחתוכים לרצועות דקות

• ½ כוס צימוקים

• 2 כפות שמן

• ½ כוס שמן

• ½ כפית מלח

• ½ כפית כורכום

• 1 כפית כוסברה טחונה

• ¼ כפית הל

• ¼ כפית קינמון

• 2 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ


מסננים את גרגרי האורז מהנוזלים. מעבירים לסיר עם מים, מוסיפים את מיץ הלימון, מבשלים 8 דקות בדיוק ומסננים.

מכסים את הסיר במכסה עטוף במגבת ומבשלים על להבה נמוכה במשך כ־30־40 דקות. מגישים חם.

תוספת מהירה ועשירה בעשבי תיבול שמתאימה להגשה חגיגית. ניתן להוסיף לה רימונים, פירות מיובשים וכדומה.

החומרים: (ל־6 מנות)

• 3 כפות שמן זית

• 1 בצל סגול גדול, קצוץ דק

• ¾ כוס חמוציות

• 1 כוס בורגול, שהושרה במים שעה וסונן

• ¾ כוס אגוזים גרוסים

• 1 פלפל ירוק קצוץ דק (לא חובה)

• ¾ כוס בצל ירוק קצוץ דק

• ¼ כוס נענע קצוצה

• ½ כוס פטרוזיליה קצוצה

• ¼ כוס בזיליקום קצוץ

• ¼ כוס כוסברה קצוצה

• מלח ופלפל לפי הטעם

מחממים שמן במחבת רחבה ומטגנים את הבצל עד שקיפות. מוסיפים את החמוציות ומאדים תוך כדי ערבוב 4־3 דקות.

מוסיפים את הבורגול, הפלפל והתבלינים, מערבבים ומטגנים יחד 4־3 דקות. מסירים מהאש ומעבירים לקערה.

מוסיפים את הבצל הירוק, האגוזים הגרוסים, עשבי התיבול, המלח והפלפל ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.

• היות ששולחן החג ממוקם בחוץ - בסוכה, במרפסת או בגינה - כדאי לקשט אותו במוטיבים מהטבע כמו צמחים, פירות או ירקות בכמה גוונים.



תגיות:
אוכל
/
סוכות
/
חגים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף