בשנים האחרונות עלתה קרנם של גרגירי השומשום כשנחשף ערכם התזונתי הרב, או אז הם הפכו לחומר גלם חשוב במטבח. מהגרעינים - עם הקליפה או בלעדיה - מכינים טחינה גולמית וחלווה, שמככבות במטבח הישראלי. מהזרעים מכינים גם שמן שומשום, שנחשב לאחד השמנים הכי טובים למאכל, אחרי שמן הזית. גרגירי שומשום ללא קליפה משמשים לתיבול סלטים, לבזיקה על מאפים, להכנת ממתקים וכתבלין.
השבוע בחרתי להציג שלושה מתכונים מפנקים ממטבחים שונים שעושים שימוש בשומשום: כעכים מהמטבח הטריפוליטאי, שומשומיות צפופות ומתפצחות מהמטבח המרוקאי וגלילת תמרים מצופה בשפע גרגירי שומשום מהמטבח האלג'יראי.
אפשר ליצור את העוגיות בצורת כעכים או כמקלות, והכי כדאי לאפשר לילדים לעצב את צורתן. אומנם הצורות לא יהיו הכי מדויקות, אך השמחה שתעניקו לילדיכם שווה את זה.
החומרים: (ל־30 יחידות)
# ½ ק"ג קמח מנופה
# 1 שקית אבקת אפייה
# 1 כוס זרעי שומשום
# 1 כף מלח
# 200 גרם מחמאה או מרגרינה
# 3 כפות שמן
# 1 ביצה
# 2 כפות חומץ
# 1 כף כמון
# ¼ כפית פלפל לבן (לא הכרחי)
# ½ כוס מים חמים
לציפוי:
# 1 ביצה טרופה (או שתיים, תלוי בדרך הציפוי שלכם. לטעמי מספיקה אחת)
# ½ כוס זרעי שומשום
נוטלים מעט מהבצק, יוצרים רצועות באורך 8–10 ס"מ וסוגרים לכעך. או משאירים אותם כמקלות באורך 14–12 ס"מ. מברישים בביצה הטרופה ובוזקים זרעי שומשום. בדרך זו מכינים את כל הבצק.
מסדרים את הכעכים ברווחים על תבניות אפייה משומנות. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני–גבוה (190 מעלות) כ–20 דקות או עד להשחמה יפה.
עוגיות שזף סוכר מהמטבח המרוקאי. אפשר להוסיף לשומשום בוטנים או שקדים.
החומרים: (ל־15־20 עוגיות)
# 200 גרם שומשום
# 2 כפות בוטנים קלויים קלופים או שקדים (לא הכרחי)
לקרמל:
# 1 כוס סוכר
# 1 כפית מיץ לימון
# 1 כף מים
# מעט שמן לשימון
בוררים היטב את השומשום וקולים אותו בתנור בחום בינוני של 180 מעלות, תוך בחישה, כשבע–עשר דקות.
בעזרת סכין חמה חותכים לצורת מעוינים: רצועות לאורך ברוחב של כשלושה ס"מ, אחר כך חוצים אותן באלכסונים ברוחב של כחמישה ס"מ.
חשוב לשמור את הגלילות במקפיא ולשחרר אותן מספר דקות קודם להגשה. כך תמיד יהיה לכם ממתק בבית במקרה שבאים אורחים לא צפויים.
החומרים: (לשתי גלילות)
# 500 גרם תמרים מגולענים ומעוכים
# 3 כפות דבש
# ½ כוס סוכר
# 2 כפות מים או מיץ תפוזים
# מיץ מ–½ לימון
# ½ כפית זנגביל טחון
# ¼ כפית ציפורן טחון
# 1 כפית קינמון טחון
# 1 כוס שומשום קלוי
# ½ כוס אגוזי מלך שלמים, קלויים
# ½ כוס אגוזי לוז קלויים
# שמן למריחה
# ½–¾ כוס שומשום קלוי
אופן ההכנה:
להכנת כדורי אנרגיה: מניחים את השומשום בצלחת. נוטלים מעט מעיסת התמרים ויוצרים כדורים קטנים בקוטר של שניים־שלושה ס"מ. מגלגלים את הכדורים בשומשום ושומרים בכלי במקפיא.