מתוקים שלי: החג של יהדות טוניס הופך לתירוץ נפלא להכין ממתקים

חג הבנים, שיצוין בעדה התוניסאית, הוא הזדמנות טובה להיכנס למטבח ולהכין שלל ממתקים מיוחדים לילדים

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא
סוכריות על מקל לחג הבנים
סוכריות על מקל לחג הבנים | צילום: פסקל פרץ רובין
5
גלריה

שני חלקים היו לארוחה החגיגית: בראשון הוגשו מאכלים מתוקים ובחלק השני הונחו על השולחן מאכלים בשריים, ובין לבין נשמעו קטעי שירה ומזמורים. הסעודה נפתחה כשעל השולחן נפרשה מפה לבנה ומגשים עמוסים בדברי מתיקה למיניהם הונחו מעליה: פירות מיובשים, חלווה, נוגט ובובות סוכר מעוצבות. לאלה היו מוסיפים שלל עוגות ועוגיות מסורתיות: יו־יו, מקרוד, דבלה, הרישה וגיזטה.  אחרי אתנחתה קצרה התחיל החלק השני של הארוחה, וזה הכיל פול, מעקוד, פשטידת גזר ופשטידת בשר, עופיונים קטנים ממולאים, מלוחיה ומרק זך.

סוכר, מתוק ושמן. יו יו מקושטים. צילום: פסקל רובין פרץ
סוכר, מתוק ושמן. יו יו מקושטים. צילום: פסקל רובין פרץ | סוכר, מתוק ושמן. יו יו מקושטים. צילום: פסקל רובין פרץ

בתום יום עבודה ארוך ומיוחד הרגשתי שאני חוזרת לימי ילדותי, ולא הייתה מאושרת ממני. בעצם הייתה - איילת.

- 400 גרם סוכר

- 20 גרם פקטין (ניתן לרכוש בחנויות המתמחות באפייה)

- 90 גרם גלוקוזה (ניתן לרכוש בחנויות המתמחות באפייה)

- מיץ מ־½ לימון

לעיטור:

1 כוס סוכר

אופן ההכנה:

מכניסים את מחית התות לקלחת ומחממים על להבה בינונית.

מרמלדת תות מתוצרת בית. צילום: פסקל רובין פרץ
מרמלדת תות מתוצרת בית. צילום: פסקל רובין פרץ | מרמלדת תות מתוצרת בית. צילום: פסקל רובין פרץ

בידיים רטובות מוסיפים את הגלוקוז ומערבבים היטב. מחממים עד ל־100 מעלות, מוסיפים את מיץ הלימון ובוחשים.

כשהמרמלדה מגיעה לדרגת הצמיגות הרצויה לכם, מורידים את העיסה מהאש. דרגה בינונית נעה סביב 104־105 מעלות.

מניחים סוכר בצלחת ומגלגלים עליו את המרמלדות. שומרים במקום יבש, בכלי מרופד בנייר אפייה.

- 150 גרם דבש

- 120 מ"ל מים

- 2 חלבונים

- קורט מלח

- ½ כוס שקדים קלויים

- ½ כוס בוטנים קוליים

- ½ כוס פיסטוקים קלויים

דביק, לעיס וממיס. חלביצה מתוצרת בית. צילום: פסקל רובין פרץ
דביק, לעיס וממיס. חלביצה מתוצרת בית. צילום: פסקל רובין פרץ | דביק, לעיס וממיס. חלביצה מתוצרת בית. צילום: פסקל רובין פרץ

במקביל לחימום התמיסה, מקציפים את החלבונים עם קורט מלח. ברגע שטמפרטורת הסירופ מגיעה ל־135 מעלות, מוסיפים אותו לקצף בזרם דק, בצמוד לדופן קערת ההקצפה. מקציפים תוך הקצפה מהירה וחזקה עד לקבלת קצף יציב, כשהקערה והקצף הופכים חמימים למגע.

מוסיפים את השקדים, הבוטנים והפיסטוקים, מערבבים לקבלת תערובת אחידה ויוצקים על נייר אפייה מרוסס במעט שמן. סוגרים את קצות הנייר ויוצרים גוש אחד שלם. אפשר לרפד תבנית בנייר אפייה משומן ולשטח בו את הנוגט. מצננים קלות וחותכים לריבועים בגודל בינוני.

- 250 גרם סוכר

- ¼ כוס מים

קינוח ויטראז', קרמל של שקדים. צילום: פסקל רובין פרץ
קינוח ויטראז', קרמל של שקדים. צילום: פסקל רובין פרץ | קינוח ויטראז', קרמל של שקדים. צילום: פסקל רובין פרץ

בקלחת בינונית מניחים את הסוכר ואת המים וממיסים על להבה בינונית עד לקבלת קרמל בגוון ענברי. מוסיפים את השקדים (או את תערובת השקדים והבוטנים) ומערבבים בכף עץ.

משטחים על משטח סיליקון או על נייר אפייה משומן קלות. מצננים עד שהקרמל מתקשה. שוברים לחתיכות בגדלים שונים.

- ½ כוס מים

- 80 גרם סירופ תירס

- צבעי מאכל לפי בחירתכם: אדום, ירוק, צהוב

- קערה מלאה במים עם קוביות קרח

- שבלונות סיליקון בצורות שונות (ניתן לקנות בכל החנויות המתמחות במוצרי אפייה)

- מקלות לסוכריות (ניתן לקנות בכל החנויות המתמחות במוצרי אפייה)

שמים בקערה את הסוכר עם המים וסירופ התירס. ממיסים ומבשלים על להבה בינונית. בוחשים ומודדים את החום. כאשר הטמפרטורה מגיעה ל־150 מעלות מורדים מהלהבה, ומניחים את הסיר בתוך הקערה עם המים על מנת לעצור את חימום הקרמל.

מחלקים את הקרמל הבהיר לשלוש קערות בינוניות. מוסיפים 2־1 טיפות של צבע מאכל לכל קערה, בהתאם לגוון הרצוי, ומערבבים לקבלת מרקם אחיד וחלק.

מרססים קלות בשמן את תבניות הסיליקון ויוצקים לתוכן את הקרמל. מצמידים לתוכן את המקלות ומצננים היטב. מחלצים את הסוכריות ושומרים בכלי מתאים.

- ⅔ כוס (120 מ"ל) מיץ תפוזים טרי

- ½ כוס (100 מ"ל) שמן קנולה

- ½ כוס (100 גרם) סוכר

- 3־2 טיפות תמצית וניל משובחת

- כ־2 כוסות (450 גרם) קמח מנופה

- ½1 שקיות (15 גרם) אבקת אפייה

- שמן לטיגון

לסירופ:

- ½1 כוסות סוכר

- 1 כוס מים

- מיץ מלימון 1 או תפוז

- 2־1 טיפות מי זהר (מי פריחת הדרים)

לעיטור:

- פתיתי קוקוס, פיסטוקים גרוסים, מזרה סוכריות צבעוניות

אפשר להגיש את הכעכים ללא תוספת וניתן לגלגל אותם בפתיתי קוקוס, בפיסטוקים גרוסים ואפילו בסוכריות צבעוניות.

תגיות:
טוניסיה
/
ממתקים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף