אחד השירים האהובים עלי בשפה העברית הוא "תפוחים ותמרים" של רמי קלינשטיין. לכן, לכבוד חג האילנות שיחול מחר בחרתי להציע לכם מתכונים המכילים את אחד משני המרכיבים הללו. כמו שאומר השיר, "קחי לך תפוחים ותמרים, המתיקי את יומך".



בחרתי בשלושה מתכונים שאינם דורשים הכנה מורכבת או מסובכת. לתחושתי, את חומרי הגלם לצורך הכנתם תמצאו במקרר ובמזווה שלכם. נתחיל בעוגות אישיות, קאפקייקס תמרים, פינוק לבני משפחה. אם אין לכם תבניות קאפקייקס בבית או אם אתם ממהרים, עיסת הבצק יכולה בקלות להיכנס לתבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ, או לתבנית כיכר מאורכת.



בעיסת הבצק משלבים תמרים מסוג מג'הול, חתוכים לפיסות קטנות. הם נותנים לעוגה מרקם עשיר, כמו סוכריות טופי, ומעניקים לה את טעמה המעניין. זו עוגה שכולה בריאות: תמרים, קמח מלא, טחינה גולמית, סוכר חום, אגוזי מלך ותבלינים. וגם הטעם נפלא. לקבלת מראה חגיגי ועשיר זלפו מעל הקאפקייקס תלוליות של קצפת, אבל אם אתם מקפידים על הקלוריות, בתום האפייה הסתפקו בבזיקה קלה של אבקת סוכר או ותרו עליה כליל. כך או כך התוצאה היא מעדן תמרים רך, עשיר באגוזים, תבלינים וקציפה מתוקה.



המנה המתוקה השנייה שאמליץ לכם להגיש בחג היא פאי במחבת, מה שמוכר כטארט טאטן. בגרסה הזו עשיתי שימוש בתפוחי עץ, אבל אפשר להכין את הפאי גם מאגסים, ולהעשירו במעט אגוזים או בשבבי שקדים מולבנים.



נסיים בעוגת תפוחים עסיסית. זו עוגה בחושה, נימוחה ורטובה, המקבלת את מרקמה הלח מתפוחי העץ המצויים בתוכה. את העוגה מצפים בסוג של קרמבל, ללא קמח ושומן. במקומם משתמשים בפיסטוקים גרוסים ושלמים, מעורבבים בסוכר חום וקינמון. כל אלו יוצרים בשעת האפייה ציפוי מעניין ושונה לעוגה.

קאפקייקס תמרים


החומרים: (ל־14־16 קאפקייקס, בהתאם לגודל עטרות הנייר)


# 15 תמרים מסוג מג'הול, מגולענים וחתוכים גס


# 50 גרם חמאה או "מחמאה", מרגרינה או שמן


# ½1 כוסות מים חמים


# 1 כוס קמח מנופה


# ½ כוס קמח מלא מנופה


# ½ כפית אבקת אפייה


# 1 כפית סודה לשתייה


# ¼ כפית ציפורן טחון


# ¼ כפית קינמון טחון


# 1–¾ כוס סוכר דמררה או סוכר חום


# 1 כף טחינה גולמית


# 1 כפית תמצית וניל משובחת


# 1 ביצה


# 100 גרם אגוזי מלך קלויים וגרוסים



לעיטור:


# 2 כוסות קצפת מוכנה


# סוכריות, אגוזים קצוצים או אבקת סוכר



אופן ההכנה:


מניחים את התמרים בקערה. מוסיפים את החמאה, יוצקים את המים החמים, מערבבים וממיסים יחד.


מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, הקמח המלא, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, הציפורן והקינמון. מוסיפים לקערה, בהדרגה ותוך כדי בחישה בכף עץ את התמרים על נוזליהם.


מוסיפים את הטחינה הגולמית, תמצית הווניל, הביצה והאגוזים. מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה.


מסדרים את עטרות הקאפקייקס בתבנית תנור. משמנים אותן קלות בתרסיס או מברישים במעט חמאה מומסת. מעבירים את עיסת הבצק לשקית זילוף או משתמשים בשתי כפות. ממלאים את העטרות בבצק עד ל–¾ מגובה עטרות הקאפקייקס.


אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך 20–15 דקות ומצננים.


לפני ההגשה אפשר להסתפק רק בעיטור במעט אבקת סוכר או בקצפת מוכנה.


מעבירים את הקצפת לשקית זילוף בעלת צנתר משונן ומזלפים תלוליות על כל הקאפקייקס. מעטרים באגוזים גרוסים או בעיטורי סוכר.



טיפסקל 
# רוצים לחסוך בקלוריות? השתמשו ב־¾ כוס סוכר, ובמקום קצפת לעיטור בזקו אבקת סוכר. 


# נמנעים מגלוטן? אפשר להחליף את הקמח הרגיל בקמח נטול גלוטן.



טארט טאטן. צילום: פסקל פרץ רובין



טארט טאטן


החומרים: (למחבת בקוטר 28 ס"מ)

לבצק:
# ¼1 כוסות קמח מנופה


# ½ כפית מלח


# ½ כפית סוכר


# 115 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות


# ¼ כוס מי קרח


למלית:


# 6 תפוחי עץ גרני סמית


# ¾ כוס סוכר


# 3 כפות מים קרים


# 60 גרם חמאה חתוכה לקוביות



אופן ההכנה:


מעבדים במעבד מזון בעל להב פלדה את הקמח, המלח והסוכר במשך כמה שניות. מוסיפים את החמאה ומעבדים במשך 10 שניות עד לקבלת תערובת פירורית. מוסיפים בהדרגה את המים ומעבדים במשך כ–30 שניות, רק עד קבלת בצק אחיד (שימו לב: ככל שמעבדים פחות כך יתקבל בצק פריך יותר).


יוצרים מהבצק כדור, משטחים אותו מעט, עוטפים בניילון נצמד ומצננים במקרר למשך שעה לפחות.


הכנת המלית: מקלפים את התפוחים וחותכים אותם לרבעים. שומרים חצי תפוח למרכז הטארט.


שמים במחבת את המים והסוכר ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה. מנמיכים ללהבה בינונית ומבשלים עד שהסוכר משחים. לא מערבבים, רק מטלטלים קלות את המחבת מדי פעם. מסירים מהאש ומערבבים פנימה חמאה.


מניחים את חצי התפוח במרכז המחבת ומסדרים סביבו בחפיפה רבעים, כך שהחלק העגול כלפי מטה. מבשלים כ–20 דקות על אש קטנה, עד שהרוטב מסמיך. מסירים מהאש.


מוציאים את הבצק מהמקרר ומרדדים אותו לעיגול על משטח מקומח, בקוטר מעט גדול יותר מהמחבת. מסדרים את הבצק מעל התפוחים ודוחפים את השוליים פנימה.


מכניסים את המחבת (אפשר לעטוף את הידית בנייר כסף) לתנור שחומם מראש ל–190 מעלות ואופים במשך 20–15 דקות, עד השחמה. מוציאים מהתנור ומניחים על רשת במשך כ–15 דקות.


מצמידים למחבת צלחת הגשה והופכים את הטארט. מגישים מיד.



עוגת תפוחים. צילום: פסקל פרץ רובין



עוגת תפוחים עסיסית


החומרים: (לתבנית בקוטר 26 ס"מ)
# ½2 כוסות תפוחי עץ חמצמצים מסוג גרני סמית, מנוקים מליבות וחתוכים לקוביות


# 100 גרם צימוקים


# ½ כוס יין אדום מתוק


# 2 כפות קוניאק


# 3 ביצים


# 1 כוס סוכר


# 1 כוס שמן


# 2 כוסות קמח מנופה


# 1 שקית אבקת אפייה


# ¾ כוס אגוזי פקאן מסוכרים או אגוזים, קצוצים גס


לעיטור:


# ½ כוס סוכר חום


# ½ כפית קינמון טחון


# ½ כוס פיסטוקים גרוסים



אופן ההכנה:
בקערה רחבה מערבבים את קוביות תפוחי העץ עם הצימוקים, היין והקוניאק. משהים כרבע שעה.


במערבל טורפים את הביצים, הסוכר והשמן לתערובת אוורירית, מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה.


מבליעים את אגוזי הפקאן ואת תערובת התפוחים בעיסת הבצק. מעבירים את עיסת הבצק לתבנית ומשטחים אותה. בוזקים על פני העוגה את הסוכר והקינמון ומפזרים את הפיסטוקים.


אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) במשך כ–40 דקות ומצננים. 



טיפסקל


# ניתן להחליף את תפוחי העץ בפירות או בירקות כגון קישואים, דלעת או גזר.


# אפשר לגוון בתבלינים (קינמון, זנגביל, ציפורן ועוד) וגם בפירות המיובשים. 


# היות שהעוגה לחה ובה פיסות פרי, בימים חמים כדאי לאחסנה במקרר. 


# אפשר לעבד את הבצק בידיים: מפוררים את החמאה לתוך הקמח, לקבלת פירורים גסים, ומוסיפים בהדרגה מים תוך כדי לישה.



כללים לרכישת פירות מיובשים ולאחסנתם


כשאתם רוכשים פירות מיובשים, העדיפו את האורגניים. רוב הפירות המיובשים עוברים תהליכי שימור על ידי עישון באמצעות גופרית, המגינה על הפירות מפני קלקול ומדגישה את צבעם הטבעי. לכן חשוב מאוד לשטוף את הפירות ולנגבם היטב קודם לאכילה. ישנם בתי טבע שהפירות המיובשים הנמכרים בהם אינם מכילים גופרית, כדאי לברר זאת קודם לקנייה.



אין לאחסן את הפירות במקום לח, היות שהם מעלים עובש במהירות. ניתן לשמור אותם בצנצנת זכוכית במקרר. באופן זה ניתן לאחסן אותם במשך זמן רב.


אם בכל זאת בחרתם לשמור אותם מחוץ למקרר, כדאי שתצטיידו בכילה קטנה המיועדת לשימוש מעל למגש הפירות המיובשים. היא תגן עליהם מפני יתושים ומעופפים אחרים שנוטים להתיישב עליהם כשהם נותרים חשופים על השולחן. את הכילה ניתן למצוא בחנויות לכלי בית ולאביזרי מטבח.