שמים קצוץ: ארבעה סלטים מפתיעים שיכולים להפוך בקלות לארוחה משביעה

בין אם אתם מחפשים ארוחת ערב קלילה, מנה דיאטטית או סתם תוספת למנה העיקרית. עם קטניות ודגנים, הסלט יכול להפוך לדבר המושלם לסגור את הפינה

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא
סלט בורגול ירוק
סלט בורגול ירוק | צילום: פסקל פרץ רובין

סלט, או שאוהבים להכין אותו או שאוהבים שאחרים מכינים אותו עבורנו. אומנם סלט הוא לא מאכל מסובך או מורכב, שלהכנתו נדרשת מיומנות מיוחדת, ובכל זאת חשוב להבהיר: סלט הוא לא רק ירקות חתוכים בצורה כזו או אחרת בתוספת עשבי תיבול ותבלינים. שהרי כל מי שטעם אפילו את הסלט הפשוט ביותר, זה המורכב משלושה מרכיבים בסיסיים - מלפפון, עגבנייה ובצל - יודע להבדיל בין הסלט הטוב והפריך לזה המימי וחסר הטעם.

אני רואה בסלט שירה בכמה קולות, שאם משלבים נכון בין הכלים לניצוח מדויק, מקבלים הפתעה מעניינת בצלחת. אם משקיעים בחומרי הגלם ובטכניקות ההכנה קצת יותר זמן ומחשבה, הוא יהפוך לארוחה משביעה. ואם תשקיעו בו מחשבה נוספת, תוכלו בקלות לשנע אותו איתכם לעבודה, לטיולים, לים ולבריכה.

אני בעיקר אוהבת לאכול סלט בארוחת ערב קלילה, או אז אני משתמשת בהכנתו גם בדגנים או בקטניות. לשם כך אני מתארגנת מראש. כלומר, דואגת שהדגנים והקטניות יעברו בישול וריכוך ראשוני, ומאחסנת אותם בקופסאות ושומרת במקפיא עד לשימוש.

וכך, ברגע שאני מעוניינת להכין סלט עשיר, הם מיד נשלפים מהמקרר, נערמים בתוך קערה רחבה. אליהם אני מצוותת ירקות שונים, עשבי תיבול, גבינות ולפעמים גם דגים. את כל הטוב הזה מחבק תיבול עדין, שתפקידו בעיקר להקפיץ, לחדד ולהדגיש את הטעמים.

בחרתי להציע לכם השבוע ארבעה סלטים מעניינים ובעיקר טעימים. נתחיל בסלט בורגול ירוק, עשיר בעשבי תיבול, שמתאים גם להגשה בארוחה חגיגית. ניתן לשלב בו גם חופן של תותים, פטלים, גרגירי רימון, פירות מיובשים וכדומה. הסלט השני הוא סלט שעועית בשני צבעים עם צלפים וזיתים, שמהווה תוספת מעניינת שמגיעה אלינו מהמטבח הבלקני. סלט שיכול לפתוח כל ארוחה או להשתלב כמנה עיקרית בארוחת ערב קלילה. הסלט השלישי מורכב מעדשים, ירקות ונתחי טונה, ויכול בקלות להפוך לארוחה שלמה.

אחר ומפתיע אמרתי? קבלו את סלט הכוסמת, הפלפלים והחמוציות. את גרגירי הכוסמת אנו בדרך כלל פוגשים במאכלים כשהם מוסתרים ולא בולטים, כמו למשל במליות, במרקים, בתוספות ועוד. בסלט הזה הכוסמת עולה מדרגה ובשילוב של ירק ופירות מיובשים, הגרגירים צועדים אל קדמת הבמה, והסלט עשיר ומעניין והופך למה שאנו אוהבים לכנות סלט בריאות.

אחרי כל הטוב והעושר הזה, לא יכולתי לסיים את המדור ללא עונג שבת מתוק, שבהתאם לרוח המדור מבוסס על אפרסקים המצויים בשפע בשווקים בימים אלו. מעט סוכר ומיץ תפוזים, ואת כל היתר עושה התנור. יאמי! אני לגמרי מעדיפה את האפרסקים כך: חמימים ועטופים בגלימת טעם עדינה, בניחוח עדין של קינמון או אניס. רוצים יותר? הגישו אותם עם קצפת, יוגורט או כדור גלידה.

3 כפות שמן זית

1 בצל סגול גדול, קצוץ דק

¾ כוס חמוציות

1 כוס בורגול שהושרה במים למשך שעה וסונן

1 פלפל ירוק קצוץ דק (לא חובה)

¾ כוס בצל ירוק קצוץ דק

¾ כוס של אגוזים גרוסים

¼ כוס נענע קצוצה

½ כוס פטרוזיליה קצוצה

¼ כוס בזיליקום קצוץ

¼ כוס כוסברה קצוצה

מלח ופלפל, לפי הטעם

מחממים שמן במחבת רחבה ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לרך ושקוף. מוסיפים את החמוציות ומאדים תוך כדי ערבוב במשך 4–3 דקות.

מוסיפים את הבורגול והפלפל הקצוץ, מערבבים ומטגנים במשך 4–3 דקות נוספות. מסירים מהאש ומעבירים לקערה רחבה.

מוסיפים את הבצל הירוק הקצוץ, אגוזים גרוסים, עשבי תיבול, מלח ופלפל, ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.

אפשר להגיש את הסלט כמנה ראשונה בתחילת הארוחה או כמנה עיקרית בארוחת ערב קלילה.

2 כוסות שעועית אדומה ושעועית לבנה, שהושרו במים יום קודם לכן

1 כפית מלח

3 כפות חומץ

1 בצל סגול פרוס דק

1 בצל יבש פרוס דק

2 כפות צלפים

1 כוס זיתים שחורים מגולענים (קלמטה)

½–¾ כוס פטרוזיליה קצוצה

2 כפות שמן זית

מלח ופלפל שחור גרוס

1 קופסת אנשובי מסוננת (לא הכרחי)

3 ביצים קשות חתוכות לרבעים

3 עגבניות חתוכות לרבעים

מסננים את השעועית ומעבירים לסיר. מכסים במים כס"מ מעל לשעועית, מבשלים ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל את השעועית על להבה בינונית כשעה ורבע, עד שהשעועית רכה אך לא רכה מדי (חשוב להקפיד על כך, מאחר שמרקמה השלם של השעועית מקנה לסלט את צורתו הנאה).

מסננים ומעבירים לקערה רחבה. מתבלים במלח וחומץ, מוסיפים את הבצלים, הצלפים, הזיתים והפטרוזיליה, מערבבים ומתבלים במלח ופלפל. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם.

מעבירים לצלחות הגשה אישיות או לצלחת הגשה רחבה וגדולה. מעטרים את הסלט בעגבניות, ביצים ואנשובי ומגישים.

תגיות:
מתכונים
/
סלטים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף