לא פעם מגיעים אלי הסברים מעמיקים ותוצאות של מחקרים מלומדים ומנומקים לגבי נושאים שונים בתחום התזונה. אני נשאבת בסקרנות לתוך המאמרים שעוסקים במזונות מיוחדים ובצורות אכילה, וכל אחד מהם מציין בהרחבה שאם נאכל מזון זה או אחר בריאותנו תהיה איתנה. מי שמכיר אותי יודע היטב שאינני חסידת טרנדים בכל תחום, לא כל שכן במזון. וכמי שלמדה דבר אחד או שניים בנושא תזונה וגוף האדם, אני דוגלת בשמירה על איזונים בכל תחום בחיים, ובוודאי גם באוכל שאנו צורכים. לכן איני ממליצה להימנע מצריכת מאכל זה או אחר או להעדיף מצרך כלשהו רק עקב קריאת מחקר חדש בנושא, אלא אם זה מטעמי בריאות. 
 
בתפיסת עולמי לא תמצאו הכללות. אני משתדלת לצרוך הכל מהכל, תוך הקפדה על מינון שפוי ללא הגזמות משום סוג. ואם מקפידים על כלל ברזל זה ושומרים על האיזון, הכל מסתדר מעצמו, גם המשקל. אחד הדברים שיש להקפיד עליהם כאשר רוצים לשמור על תזונה נכונה למשפחה הוא התאמת המטבח לעונות השנה. ואם להיות מדויקים יותר, מדובר בהתאמת התפריט למזג האוויר. כך למשל בימים החמים שהגיעו אלינו לאחרונה, קצת קשה לאכול כל דבר. לכן עלינו לבחור מנות קלילות ורעננות, וחשוב שהן לא ידרשו מאיתנו התעסקות ממושכת בהכנתן. 
 
אני ממליצה להכין את המזווה שלכם לפי עונות השנה. מצרכים כמו קטניות אינם מתאימים לימים חמים. אפילו סוגי התבלינים ודרך התיבול של המזון משתנים בהתאם לעונות השנה. תבלינים חמים מפנים מקום לטובת הרעננות והקלילות בשימוש בשמן זית, לימון, מלח ופלפל. בעונה זו אנחנו משלבים הרבה יותר ירקות בארוחה. ומה עם הבשרים? בדרך כלל בתקופה זו עולים על שולחננו יותר דגים ומוצרי חלב.
 

אם אתם מעוניינים לאכול בשר, העדיפו להכין מאכלים מהחלקים העדינים של העוף, למשל חזה עוף או פרגיות (ירך מפורק) ומהודו. אני חייבת להודות שאינני מרבה להשתמש בבשר הודו. לפעמים אני משלבת אותו בגריל ובעיקר משתמשת בחלקים שלו שמתאימים להכנת מרקים וקדירות. אבל זהו בשר שמתאים בהחלט לעונת הקיץ. שיעור השומן בו הוא 3%־5% בממוצע, תלוי בנתח. ההודו מכיל חלבון איכותי, כלומר את כל חומצות האמינו שאנחנו זקוקים להן, והוא עשיר בוויטמינים, ברזל, מינרלים וסלניום.
 
לקראת הימים החמים שעומדים ללוות אותנו בחודשים הקרובים, בחרתי ארבעה מתכונים חביבים שעושים שימוש בבשר עוף והודו. השתמשתי באותם חלקים בצורות הכנה שונות. תמצאו כאן שני מתכונים מבשר חזה ושני מתכונים מפרגיות. ארבעתם מצוינים, טעימים ומעניינים, וחלקם נותנים מענה גם לילדים. אתם מוזמנים להכינם ולשלבם ברפרטואר המתכונים הקיציים שלכם. 
חזה הודו מתובל על מצע רצועות מנגולד ודלעת 
החומרים (ל־6־8 מנות): 
להשריה:
• ½ חזה הודו (בערך 1 ק"ג), שטוף ומיובש
• 4 כוסות מים
• 1 כוס מיץ תפוזים או סיידר תפוחים 
• 1 כוס יין אדום יבש
• ½ כוס סוכר חום או גולדן או 2 כפות סילאן 
• 4 פרוסות ג'ינג'ר (זנגביל) טרי, מגורר
• ½ כפית פלפל שחור
• 3 ענפי רוזמרין
• 3 עלי דפנה
• 2 פלפלי צ'ילי חריפים
לתערובת התבלינים:
• ½1 כפיות מלח
• 3 שיני שום כתושות
• ½ כף אורגנו
• ½ כף פפריקה
• פלפל שחור גרוס, לפי הטעם
• 2 כפות רוזמרין קצוץ דק 
• 3 כפות שמן זית
לרוטב:
• 1 כוס נוזלי השריית נתח החזה 
• 2 גזרים חתוכים לפרוסות 
• 4 כפות מיץ תפוזים 
• 1 כף ג'ינג'ר מגורר
• 2 כפות דבש או סילאן 
• ½ כוס חמוציות מיובשות ללא סוכר או שזיפים, מגולענים 
למצע הירקות: 
• 3 כפות שמן זית 
• 1 בצל חתוך לרצועות
• 3 שיני שום שלמות 
• 5 עלי מנגולד חתוכים לרצועות 
• 1 קולרבי חתוך לרצועות או לפלחים
• 150 גרם דלעת חתוכה לקוביות 
• 2 פלפלי צ'ילי/שאטה 
• מלח ופלפל, לפי הטעם 
• ½ כפית כמון 

 
אופן ההכנה:
השריית חזה ההודו: מניחים בקערה גדולה את כל החומרים. מערבבים ומכניסים את חזה ההודו (על הנוזלים לכסות את נתח הבשר). מכסים ומניחים במקרר למשך הלילה או עד 24 שעות.
בקערית נפרדת מערבבים את כל חומרי תערובת התבלינים. מוציאים את חזה ההודו מהמשרה ומורחים אותו היטב בתערובת מכל צדדיו. מניחים את הנתח על רשת הנתונה בתוך תבנית תנור וצולים אותו בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות במשך כ־20 דקות. מנמיכים את החום ל־150 מעלות. מכסים את הנתח וממשיכים לאפות עוד כ־35 דקות. מדי פעם מברישים במעט שמן זית.
מבשלים בסיר קטן את כל חומרי הרוטב במשך כ־15 דקות ומעבירים לבלנדר. טוחנים היטב. מברישים את נתח החזה בממרח מכל צדדיו. מכסים ואופים עוד 10 דקות. מוציאים ומצננים קלות. 
להכנת הירקות: מחממים שמן בסיר רחב ומטגנים את רצועות הבצל, שיני השום, עלי המנגולד והקולרבי. מאדים כחמש דקות. מוסיפים את הדלעת והתבלינים וממשיכים לבחוש ולאדות עד לריכוך. מניחים את הנתח במרכז הסיר, מצפים אותו ברוטב שנותר ומכסים. מגישים חם ופורסים טרם ההגשה. 





נתחי חזה עוף צלויים בפפריקה וטימין. צלם: פסקל פרץ-רובין
נתחי חזה עוף צלויים בפפריקה וטימין. צלם: פסקל פרץ-רובין


 

נתחי חזה עוף צלויים בפפריקה ותימין

כשרציתי לגוון את נתחי השניצל שהגשתי לילדי, בחרתי במנה הקלילה הזו, שהיא גם מצוינת לשומרים על הגזרה. 
החומרים (ל־4 מנות):
• 500 גרם חזה עוף מחולק ל־4 נתחים  

• ¼ כוס שמן זית

• 1 כפית שום כתוש
• ¼ כפית פפריקה חריפה (לא הכרחי)
• ½ כפית תימין קצוץ
• מלח ופלפל, לפי הטעם
אופן ההכנה: 
שוטפים ומנגבים היטב את העוף.
מערבבים בקערה את כל החומרים. מכניסים את חזה העוף לבלילה ומשהים במשרה במשך 5־10 דקות. מחממים מחבת פסים וצולים את הנתחים במשך 4־3 דקות מכל צד. מגישים בתוספת ירקות ואורז. 

פרגיות ברוטב צ'ילי מתוק
מתכון פשוט, מהיר הכנה ואהוב על ילדים ומבוגרים. אין כמו נתחי פרגיות (ירכי עוף, למעשה) בעסיסיות וברכות. המתכון הזה משלב רוטב צ'ילי מתוק, דבש ורימונים. 
החומרים (ל־6 מנות):
• 12־10 נתחי פרגיות (ירכי עוף ללא עצם)
• ¼ כוס שמן זית
• 1 כוס רוטב צ'ילי מתוק
• 1 כף סילאן
• 1 כף דבש
• 1 כף מיץ רימונים
אופן ההכנה: 
בקערה רחבה מערבבים את כל החומרים מלבד הפרגיות ומשהים במקרר כשעתיים. אם אתם ממהרים, אפשר להכין את המרינדה יום קודם ולשמור במקרר. 
מסדרים את הפרגיות בתבנית (משאירים כמה כפות מהמרינדה בצד) ואופים כ־40 דקות בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות. מדי פעם יוצקים 3־2 כפות מרוטב ההשריה על הפרגיות. אופים עד לשיזוף אחיד של נתחי הפרגיות. 

רצועות פרגית הודו וירקות מוקפצים
החומרים (ל־6 מנות):
• 500 גרם פרגית הודו חתוכה לרצועות בעובי 1־½ ס"מ
• 2 שיני שום כתושות
• 7 כפות רוטב סויה
• 1 כף רוטב צ'ילי מתוק
• 1 כפית תערובת לשווארמה (לא הכרחי)
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• שמן זית לטיגון
• 1 פלפל ירוק חתוך לרצועות דקיקות
• 1 פלפל אדום חתוך לרצועות דקות
• 2 גזרים חתוכים לרצועות דקות
• 1 בצל סגול חתוך לרצועות דקות
• 3 בצלים ירוקים חתוכים לקטעים
• 1 קישוא גדול, חתוך לרצועות דקיקות
• 2 פרוסות דקות של ג'ינג'ר טרי, חתוכות לרצועות
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• 300 גרם אטריות נודלס מבושלות לפי הוראות היצרן

אופן ההכנה: 
מחממים שמן זית בווק או במחבת רחבה. מטגנים את רצועות הפרגית במשך כמה דקות, עד שהרצועות מחליפות גוון. מוסיפים את השום, 2 כפות רוטב סויה ורוטב צ'ילי ומערבבים. מתבלים במלח ובפלפל ומטגנים עוד כמה דקות. מעבירים לקערה.
מחממים עוד שמן בווק ומטגנים את הירקות (בכל פעם מוסיפים עוד ירק). מטגנים במשך זמן קצר כדי לשמור על פריכותם. מוסיפים ג'ינג'ר, מלח, פלפל ו־5 כפות רוטב סויה. מערבבים היטב. מוסיפים את רצועות ההודו ושוב מערבבים. מגישים חם על מצע של אטריות נודלס מבושלות. 
טיפסקל 
• את נתחי החזה והפרגית אפשר לבשל בישול מהיר ולשלבם עם ירקות ופסטה. 
• יש להקפיד לבשל את הנתחים זמן קצר כדי לא לייבש אותם יתר על המידה. כדאי לצפות אותם במעטה דק של רוטב, שישמור על עסיסיותם. 
• חזה העוף נפלא לטיגון, צלייה, הקפצה ואידוי מהיר.
טיפסקל 
כל תערובת תבלינים יכולה להחליף את המצוין במתכון: צ'ילי, עשבי תיבול וממרחים שונים 

טיפסקל לארוחה שלמה
הכינו מצע פרוסות תפוחי אדמה, בצל ובטטה, בזקו מעל מלח, פלפל ושמן זית ואפו במשך 30 דקות ב־180 מעלות. הניחו מעל את הפרגיות המושרות והמשיכו לאפות יחד.