התקופה הזו בשנה של תחילת שנת הלימודים אהובה עלי במיוחד. זה הזמן של החזרה הברוכה לשגרה, זמן של התחלות חדשות לילדינו בכל סוגי המסגרות שאליהן הם נכנסים או חוזרים. ואנו, הבוגרים, חוזרים לקצב הרגיל של חיינו ומתמסרים באהבה למוזיקה של שגרת החיים, העוטפת הכל במעין חמימות מרגיעה.



אבל כשהצצתי ביומן, ראיתי שהשגרה שעליה אני מדברת אינה נשארת לזמן רב. כבר ממש מעבר לפינה מבצבצים להם החגים, כאילו אומרים: רגע, חברים, לא להתרווח, לא לקחת אוויר יותר מדי, כי אנו ממש כאן. יצאנו לדרך.



בשווקים ובמרכולים מתחילים לשמוע את הרחשים והצלילים של עוד מעט כבר חג. איתם יגיעו כל סוגי המטלות, הקניות, ההתארגנויות ובחירת המנות לחג. לכן חשבתי שזה יהיה אך נכון שהשבוע אבחר מספר מנות מהירות וקלות להכנה, כאלו שאינן דורשות התעסקות ומורכבות יתר, כי ממש בקרוב יהיה לנו מזה בשפע. בעצם עומד לפנינו כמעט חודש שלם של מתכונים מיוחדים ומעניינים.



בחרתי מנות עיקריות שונות העושות שימוש בבשר, בדגים ובעוף. תמצאו כאן תבשיל בשר ותפוחי אדמה בניחוח כמון; תבשיל כבדי עוף ותפוחי אדמה; פילה לוקוס על מצע ירקות; וקציצות בשר ברוטב עגבניות, שילדים אוהבים במיוחד. ובאמת שלא יכולתי לוותר על המנה האחרונה. זו נבחרה ברוח הנושא. כלומר, קלילה, מהירת הכנה ומפתיעה בטעמה העדין.



חיתוכיות משמש, קוקוס ושקדים

החומרים (ל־50־40 יחידות):


• 1 חבילה (400 גרם) בצק עלים קנוי


• 1 צנצנת ריבת משמש


• 1 כוס פתיתי קוקוס קלויים


• 1 כוס אגוזי מלך קצוצים


• ½ כוס שקדים קלויים וקצוצים


• 1 כפית קינמון


• ½ כוס אבקת סוכר



חיתוכיות משמש קוקוס ושקדים. צילום: דור כץ
חיתוכיות משמש קוקוס ושקדים. צילום: דור כץ



אופן ההכנה:


מחלקים את הבצק לארבעה חלקים ומרדדים כל חלק על משטח עבודה מקומח לעלה דק.


מורחים על העלים ריבת משמש בנדיבות.


מערבבים את הקוקוס, האגוזים, השקדים והקינמון ומפזרים על הריבה. מגלגלים לגלילה מהצד הקרוב אל המרוחק.


מניחים את הגלילות ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, כך שצד הסגירה כלפי מטה. אופים 20–15 דקות בתנור שחומם מראש ל–200 מעלות, עד השחמה נאה.


כשהגלילות עדיין חמות, בוזקים עליהן אבקת סוכר. מצננים קלות וחותכים פרוסות בעובי 1–½2 ס"מ. מצננים ושומרים בכלי סגור הרמטית.



פילה לוקוס על מצע ירקות



אני מודעת לחשיבות הדגים בתפריט, ולכן מנסה לגוון את המנות כדי לחבב אותם על בני הבית, ובעיקר על הילדים סרבני הדגים. לפעמים אני מסתירה אותם ברוטב אדמדם (המזכיר מעט קטשופ) ולפעמים מוסיפה ירקות אהובים, כמו במנה הזו. העיקר שיאכלו.




פילה לוקוס על מצע ירקות. צילום: דרור כץ
פילה לוקוס על מצע ירקות. צילום: דרור כץ



החומרים (ל־6־4 מנות):


• 800–500 גרם פילה לוקוס/פרידה/פלמידה לבנה/ נסיכת הנילוס


• 1 בצל גדול, פרוס


• 2 גזרים גדולים, פרוסים


• 1 פלפל ירוק פרוס


• 1 גמבה פרוסה


• 2 עגבניות גדולות, פרוסות


• 2 תפוחי אדמה גדולים, פרוסים


• 5 שיני שום קצוצות


• ¼ כוס שמן זית


• 2 כפות רסק עגבניות


• 1–½1 כוסות מים


• ¼ כפית סוכר


• ½ כפית פפריקה מתוקה


• מלח ופלפל, לפי הטעם


• ½ כפית כמון


• 3 גבעולי כוסברה קצוצים


• 3 גבעולי פטרוזיליה קצוצים



אופן ההכנה:


שוטפים את הדג וחותכים אותו לארבעה עד שישה נתחים.


מחממים שמן בסיר רחב ושטוח ומטגנים את השום 2–1 דקות. מוסיפים בצל, גזר, פלפלים ועגבניות, מערבבים ומאדים 3–2 דקות.


מוסיפים תפוחי אדמה, רסק עגבניות ומים ומערבבים. מוסיפים תבלינים, מערבבים, מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ–10 דקות.


מוסיפים את הדג ומנענעים קלות את הסיר, כך שהרוטב יצפה את הנתחים. מוסיפים עשבי תיבול ומערבבים בעדינות. מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה כ–20 דקות, ומדי פעם מנענעים את הסיר לפיזור הרוטב.



תבשיל כבדי עוף ותפוחי אדמה


תבשיל עשיר שכדאי להגיש עם אורז לבן ופרוסות לחם, להספיג בהם את הרוטב הסמיך.


החומרים (ל־5־4 מנות):


• ⅓ כוס שמן


• 1 בצל גדול, פרוס דק


• 500 גרם כבדי עוף, נקיים ומוכשרים (צולים אותם על להבה גלויה וממליחים)


• 4 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות


• מלח ופלפל, לפי הטעם


• ¾–½ כפית כורכום


• ¼ כפית קינמון (או 1 מקל קינמון)


• ½ כוס מים



אופן ההכנה:


מחממים שמן בסיר רחב ושטוח ומטגנים את הבצל עד שקיפות. מוסיפים את הכבדים ומטגנים 6–5 דקות תוך ערבוב קל. מוסיפים את תפוחי האדמה ומטגנים כ–5 דקות עד השחמה קלה.


מוסיפים תבלינים ומערבבים בעדינות. יוצקים מים מעל, מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה נמוכה כ–45 דקות. מגישים על מצע של גרגרי אורז לבן או פתיתים.



תבשיל בשר ותפוחי אדמה בניחוח כמון


מנה המורכבת מחומרים פשוטים ובסיסיים המצויים בכל מטבח. אני נוהגת להכינה בתדירות גבוהה ולהגישה לצד אורז לבן.



החומרים (ל־8־6 מנות):


• 4 כפות שמן קנולה


• 2 בצלים גדולים, קצוצים דק


• שיניים מ–1 ראש שום, כתושות


• ½1 כוסות קוביות עגבניות מרוסקות


• 1 ק"ג בשר כתף לצלי, חתוך לקוביות בינוניות


• 1 קופסה קטנה (100 גרם) של רסק עגבניות


• 1–½ כפית פפריקה חריפה או הריסה


• 1 כפית פפריקה מתוקה


• 2 כפיות מיץ לימון


• 1 כף כמון


• 3–½3 כוסות מים


• ½ כפית מלח


• 4 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לרבעים



אופן ההכנה:


מחממים שמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל והשום עד שקיפות. מוסיפים את העגבניות, מערבבים ומאדים 4–3 דקות.


מוסיפים את הבשר, רסק העגבניות, הפפריקה החריפה והמתוקה ומיץ הלימון. מערבבים ומאדים כ–10 דקות.


מוסיפים את הכמון, מחצית מכמות המים והמלח. מערבבים ומבשלים כ–30 דקות על להבה נמוכה–בינונית.


מוסיפים את שארית המים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את תפוחי האדמה, מערבבים ומוודאים שהמים עולים על התכולה ב–1 ס"מ לפחות (אם צריך אפשר להוסיף מים). מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כשעה־שעה וחצי, עד שהבשר רך.



קציצות בשר ברוטב עגבניות


מתכון קל ופשוט למנה האהובה על גדולים וקטנים כאחד. ללא רוטב אפשר להשתמש בקציצות אף בהכנת כריכים, או למלא בעיסה ירקות שונים.



החומרים (ל־40־35 קציצות):


• 1 ק"ג בשר בקר טחון


• 3 תפוחי אדמה גדולים, מגוררים גס


• 3 בצלים בינוניים, מגוררים גס


• 20 גבעולי פטרוזיליה קצוצים


• 10 גבעולי כוסברה


• 3 שיני שום כתושות


• 3 ביצים בגודל L


• 1 כף אבקת מרק עוף


• ½ כפית פלפל שחור גרוס


• ½ כפית תערובת בהרט


• ½ כפית מלח


• ½ כפית אבקת סודה לשתייה


• ¾–½ כוס קמח מצה (או ½1 פרוסות לחם, שרויות במים וסחוטות היטב)


שמן לטיגון




קציצות בשר ברוטב עגבניות. צילום: דרור כץ
קציצות בשר ברוטב עגבניות. צילום: דרור כץ



לרוטב העגבניות:


• 3 כפות שמן זית


• 1 בצל גדול, קצוץ דק


• 6 שיני שום כתושות


• 1 עגבנייה קצוצה דק


• 3 כפות רסק עגבניות


• ½ כפית מלח


• ¼ כפית פפריקה חריפה


• 1 כפית פפריקה מתוקה


• ½ כפית סוכר


• ¼ כפית קינמון


• 2–½3 כוסות מים



אופן ההכנה:


להכנת הקציצות: מערבבים בקערה את הבשר, תפוחי האדמה, הבצל, הפטרוזיליה, הכוסברה והשום. מוסיפים את הביצים, אבקת המרק, פלפל, בהרט, מלח, הסודה לשתייה וקמח המצה, ומערבבים היטב. אם העיסה נוזלית מדי, מוסיפים מעט קמח. משהים במקרר חצי שעה.



מחממים שמן במחבת גדולה. יוצרים מהתערובת קציצות בקוטר 5 ס"מ ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת גוון חום זהבהב.


להכנת הרוטב: מחממים שמן בסיר ומטגנים בצל ושום 2–1 דקות, עד שקיפות. מוסיפים עגבנייה, רסק עגבניות ותבלינים ומערבבים.


מוסיפים מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הקציצות, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה 15–20 דקות. מגישים על מצע של גרגרי אורז לבן מוכן. 



טיפסקל
+ פטנט להתחמקות משמן: חממו את הסיר שבו אתם מתכוונים לבשל את הקציצות (ללא כף שמן אחת אפילו). כשהתחתית לוהטת, הניחו את הקציצות בסיר בחפיפה, סגרו ואדו 3–2 דקות. פתחו את הסיר, הפכו את הקציצות ואדו 3–2 דקות בצד השני. הוסיפו את חומרי הרוטב, הביאו לרתיחה ובשלו 30–25 דקות על להבה בינונית עד הסמכה.



+ התאימו את עיסת הקציצות לטעמכם: הפחיתו או החליפו תבלין שאינכם אוהבים. שלבו מבחר עשבי תיבול כמו כוסברה, בזיליקום, בצל ירוק ונענע, וגוונו בין סוגי בשר שונים או שלבו ביניהם (עוף, פרגיות, הודו וכדומה).



+הנה מנה נהדרת לילדים: הכינו מעיסת הקציצות כדורי בשר בקוטר 2 ס"מ. הכינו רוטב עגבניות מועשר באורגנו או בבזיליקום טרי, הוסיפו את כדורי הבשר ובשלו כ–30 דקות. במקביל הכינו ספגטי לפי הוראות היצרן, והגישו גרסה קלילה לספגטי בולונז.