גדלתי במטבח תוניסאי, שבו הלחמנייה המטוגנת - פריקסה - נחשבה למעדן האולטימטיבי. זהו כריך זהוב – שחום, קריספי מבחוץ ורך מבפנים - והוא חובק מלית עשירה בשלל טעמים פיקנטיים־חמצמצים, הנמסים בפה בכל נגיסה והופכים למין מוזיקה, בתזמון מושלם. 
 
נוהגים להכין פריקסה בייחוד כאשר רוצים לפרגן לבני הבית בארוחה לא מחייבת, אך בהחלטת מפנקת. כל מי שגדל בבית תוניסאי והכין אי פעם פריקסה יודע שלא עורכים שינויים במתכון. 
 
ובכל זאת, השבוע החלטתי לחרוג ממנהגי והכנתי את הלחמנייה קצת אחרת. השתמשתי בקמח כוסמין מלא, מה שהפך אותה לשחומה ובעלת מרקם מיוחד ושונה. כמו כן, אף שהשילוב בין האריסה לטונה הוא הכרחי, הפעם התבקשתי על ידי ילדיי לא להוסיף חריף, כלומר לא למרוח אריסה.
 

חשבתי על תחליף ראוי, והחלטתי להשתמש בממרח פסטו עשיר תוצרת בית שעשה את העבודה. אתם, כמובן, יכולים לקנות ממרח מוכן באחת המעדניות.
וכך, אחרי טיגון, מריחה ומילוי בכל טוב הזה, התקבל כריך פריקסה עדין ומצוין, אומנם קצת אחר, אך בהחלט נשען על המקור. 

 
טיפסקל

 
לחוסכים בקלוריות: אפשר לאפות את לחמניות הפריקסה - מניחים אותן בתבנית מרופדת בנייר אפייה ברווחים אחד מהשנייה, ואופים בחום בינוני במשך 20־25 דקות. מקבלים לחמניות אווריריות בגון חום־זהוב. חותכים אותן לאורכן וממלאים לפי ההוראות.
לחמניות פריקסה תוניסאיות

החומרים: (ל־14־16 לחמניות מטוגנות)
3.5 כוסות קמח כוסמין מלא מנופה
2 כפות שמן
2 כפות גדושות שמרים טריים
קורט מלח
½1 כוסות מים פושרים (יכול להיות שיידרשו עוד מים בהתאם לספיגת קמח הכוסמין)
שמן לטיגון
למלית:
2 תפוחי אדמה גדולים מבושלים קלופים וחתוכים לקוביות 
3 ביצים קשות חתוכות לרבעים
2־3 לימונים כבושים חתוכים לרצועות
2 מלפפונים כבושים קצוצים או חתוכים לרצועות
100 גרם זיתים מגולענים וחצויים
1־2 קופסאות טונה בשמן מסוננת ומפוררת
1 צנצנת (200 גרם) ממרח פסטו איכותי 
להגשה: 
פלפלים קטנים חריפים וכבושים
אופן ההכנה: 
1. להכנת הלחמניות: מניחים את הקמח בקערת מערבל. יוצרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה שמן ושמרים. בוזקים מלח. לשים את התערובת בוו לישה ומוסיפים בהדרגה מים, עד לקבלת בצק רך הניתק מדופנות הקערה. מכסים את הבצק במגבת ומשהים שעה במקום חמים להתפחה. 
2. לשים את הבצק בשנית להוצאת אוויר. מחלקים ל־14־16 חתיכות ויוצרים מכל אחת לחמנייה פחוסה. משהים להתפחה כ־30 דקות.
3. מחממים שמן בסיר עמוק. מניחים בשמן את הלחמניות כשצדן התפוח כלפי מטה, מטגנים כשתי דקות, הופכים ומטגנים עד הזהבה. מוציאים לנייר סופג.
4. להכנת המלית: מבשלים את תפוחי האדמה עם הקליפה במים כ־30 דקות, עד לריכוך. מקלפים וחותכים לקוביות.
5. חוצים את הלחמניות המטוגנות ומורחים בממרח הפסטו המוכן. ממלאים במעט ביצים, תפוחי אדמה, מלפפונים, זיתים וטונה לפי הטעם.