קטנטנות, מקמח כוסמין או מגבינה: מתכוני סופגניות שישדרגו את החג

חנוכה מורכב מהרבה מאכלים עתירי שמן, אך יש רק מאכל אחד שהפך לסמל האולטימטיבי של החג. קבלו שלושה מתכונים עם המון טעם והנאה

פסקל פרץ-רובין צילום: ללא
סופגניות
סופגניות | צילום: פסקל פרץ-רובין
5
גלריה

אפשר להגישן עם מעט ריבה תוצרת בית ואבקת סוכר, כמו שבחרתי להכין כאן, אבל אתם בהחלט מוזמנים לקשט אותן בשלל ציפויים וקרמים. רק שימו לב: אומנם במקרה כזה אנחנו חוסכים בטיגון, אבל מוסיפים קלוריות שמסתתרות במילויים ובציפויים. אז עשו כמוני וחזרו למקור ולבסיס: זה הכי בטוח מבחינה קלורית.

אם החלטתם להכין את הסופגניות בגודל הרגיל והמוכר, אני ממליצה לכם להכין אותן דווקא עם קמח כוסמין. הסופגנייה מתקבלת במרקם אחר מהמוכר והידוע, ושווה לנסות. ולבסוף, אם אתם ממש עייפים מההתפחה הכרוכה בהכנת בצק השמרים, מהלישה, הרידוד, עיצוב הצורה, ההתפחה החוזרת ואז הטיגון - אני ממליצה לכם לחזור אל סופגניות הגבינה או היוגורט הנוסטלגיות.

הן אינן זקוקות לשמרים ולהתפחה. מספיק להניח את כל החומרים בקערה, לערבב היטב וזהו, הבצק מוכן. לאחר מכן נעזרים בשתי כפות או בכף גלידה, נוטלים מעיסת הבצק ומטילים לשמן החם. מהשילוב של הביצים והגבינה מתקבלות סופגניות קטנות, אווריריות ורכות. בדרך זו נוכל בקלות ובהמון טעם להיפרד מטיגוני חנוכה, עד העונג הבא.

• 25 גרם שמרים (שמרית)

• 25 גרם משפר אפייה

• 3 כפות סוכר

• ½ כפית מלח

• 1 ביצה בגודל M

• 3 כפות חלב

• 3 כפות שמן או 30 גרם חמאה

• 1 כפית ברנדי

• 1 כף קליפת תפוז או לימון מגוררת

• ¾–1 כוס מים בהתאם לספיגת הקמח

• שמן לטיגון

• אבקת סוכר

• ריבה אדומה או ריבה תוצרת בית

• ½ כוס סוכר וקינמון

• 1 כוס סירופ סוכר מוכן מתובל במזהר או מי ורדים

• צלוחיות ובהן ממרחים שונים: שוקולד מריר ושמנת, ממרח שוקולד, ממרח חלב, מרציפן וממרח אגוזים


מניחים את הקמח בקערת מערבל. מוסיפים שמרים, משפר אפייה וסוכר, מערבבים קלות ומוסיפים מלח.

יוצרים גומה במרכז, לתוכה מכניסים את הביצה, החלב, שמן או חמאה, ברנדי וקליפת תפוז או לימון.

מערבלים באטיות ומוסיפים בהדרגה מים. לשים עד קבלת בצק אחיד הניתק מדופנות הקערה. מכסים ומשהים במקום חמים להתפחה כשעה, עד שהבצק יכפיל את נפחו.

נוטלים מעט מהבצק ומעצבים לכדורים בקוטר של 3–2 ס"מ. משהים להתפחה במקום חמים כ–20 דקות, עד שהסופגניות יכפילו את נפחן.

מחממים שמן לטיגון עמוק ומחליקים כמה כדורים לשמן כך שצדם התפוח כלפי מטה. מטגנים אותם משני הצדדים עד להזהבה. מוציאים לנייר סופג.

יש אין ספור מתכונים לסופגניות, אני מזמינה אתכם להכין השנה את הסופגניות שלכם עם קמח כוסמין. תופתעו מהתוצאה: סופגניות אווריריות במרקם רך. הן שומרות על גמישותן גם ביום למוחרת, אף על פי שהוכנו משמרים.


• 1 כוס ועוד 2 כפות בערך (220 מ"ל) מים

• 3 כפות (50 מ"ל) שמן קנולה

• 1 ביצה

• ½ כוס (100 גרם) סוכר

• 1 כף גדושה (25 גרם) שמרים טריים

• 2 כוסות (400 גרם) קמח לבן מנופה

• ½1 כוסות (300 גרם) קמח כוסמין מנופה

• 1 כף קליפת לימון מגוררת

• 1 כפית ברנדי

• 1 כפית גדושה (8 גרם) מלח

• ½ כוס קמח מנופה לעיבוד הבצק

• שמן לטיגון

• ריבה אדומה (או כל סוג שתבחרו)

• 1 כוס אבקת סוכר

מכניסים לקערת המיקסר עם וו לישה את המים, השמן, הביצה, הסוכר, השמרים, הקמחים, קליפת הלימון והברנדי. מערבלים בדרגת ובמהירות אטית במשך 3 דקות. מוסיפים את המלח ומערבלים במהירות בינונית כ–6 דקות.

במהלך הלישה מתקבל בצק גמיש ורך, אך מעט דביק. אם הוא דביק מדי, מוסיפים עוד מעט קמח, כף בכל פעם. אםם הבצק יבש, יש להוסיף מעט מים, כף בכל פעם (שימו לב: חשוב לעבוד עם כפות כדי להגיע למרקם הרך והגמיש של הבצק).

מעבירים את הבצק לקערה משומנת מעט. מכסים את הקערה ומשהים למשך 20 דקות בטמפרטורת החדר.

לשים ומוציאים את האוויר מהבצק. מעבדים את הבצק על משטח עבודה מקומח קלות ולשים אותו היטב. מרדדים את הבצק לעלה בעובי 1 ס"מ. קורצים עיגולים בכוס קטנה, מעצבים לכדורים ומשהים להתפחה במקום חמים כ–20 דקות, עד שהם יכפילו את נפחן.

מחממים שמן לטיגון עמוק ומחליקים כמה כדורים לשמן כשצדם התפוח כלפי מטה (כך יתפחו מיד גם בצד התחתון). מכסים את הסיר ומטגנים כדקה. מסירים את המכסה, מטגנים דקה נוספת והופכים את הסופגניות לקבלת הפס הלבן שסביבן.

מוציאים לנייר סופג, ממלאים בריבה בעזרת מזרק או שקית זילוף ובוזקים מעל אבקת סוכר.

כשלא רוצים להתפיח, לרדד ולעבוד קשה, הפתרון הוא להכין סופגניות גבינה מהירות. המרקם האוורירי של הסופגניות מתקבל מהשימוש בגבינה וביצים, והתפיחה מתאפשרת הודות לשימוש באבקת אפייה.

לקבלת צורה עגולה השתמשתי בכף גלידה המאפשרת שליטה נוחה יותר הן על כמות הבצק והן על הצורה. רצוי למלא את הכף היטב. אם אין לכם כף גלידה, אפשר פשוט ליצור כדורי בצק עגולים בכפות הידיים.


• ½2 כוסות קמח מנופה

• 500 גרם גבינה לבנה 5% שומן

• 4 ביצים

• ⅓ כוס שמן

• 1 כפית אבקת אפייה

• 1 כף קליפת לימון מגוררת

• 1 כף קליפת תפוז מגוררת

• ¼ כפית מלח

• ½ כוס סוכר

• שמן לטיגון עמוק

• אבקת סוכר וריבה אדומה

מניחים בקערה רחבה את הקמח ומוסיפים את שאר החומרים בהדרגה תוך כדי לישה (אפשר להניח הכל במערבל חשמלי). לשים לבצק אחיד.

בכפות הידיים או בעזרת כף גלידה צרים מהבצק כדורים בקוטר 5–4 ס"מ. מקמחים קלות את כדורי הסופגניות.

מחממים את השמן לטיגון עמוק, מטילים לתוכו את כדורי הבצק ומטגנים עד לקבלת גוון חום זהבהב. מוציאים ומניחים על גבי נייר סופג.

ממלאים בריבה ובוזקים אבקת סוכר. אפשר לגלגל את הסופגניות בסוכר או להכין מטבלים וממרחים שונים ולטבול בהן את הסופגניות.


תגיות:
מתכונים
/
סופגניות
/
חנוכה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף