מסע בעולם הקולינריה הישראלית לאורך 70 שנות מדינה

מהרפרפת ורסק הדגים, דרך בתי הקפה המיתולוגיים שמשכו את הברנז'ה וספרי הבישול ששבו את לב הציבור, ועד לעידן הבישול המולקולרי

טליה לוין צילום: ג'רמי לדנר
תקופת הצנע
תקופת הצנע | צילום: פריץ כהן, לע"מ
14
גלריה

"עדיין אין דבר כזה אוכל ישראלי", אומר איש הקולינריה גיל חובב, מחבר ומו"ל של ספרי בישול. "אולי בשנת ה־700 נוכל להגדיר סוף־סוף מהו אוכל ישראלי, אבל אין זה אומר שלא עברנו כברת דרך ארוכה ואין לנו במה להתגאות. יש בהחלט". עולם הקולינריה הישראלי ידע תהפוכות רבות במהלך 70 השנים שחלפו מאז קום המדינה. מאז מתכוני הרפרפת במים של שנות הצנע, מסעדות הפועלים, מסעדות השק"ם, ממרח האנשובי של "גלר", "לוף" ומאכלי הרחוב המוכרים - הפכה מדינת ישראל למעצמה קולינרית, כזו שאנשים מגיעים אליה, בין היתר, בגלל האוכל הטוב. אז איך הכל התחיל, וכיצד הגענו עד הלום?

קפה כסית. צילום: שמואל רחמני
קפה כסית. צילום: שמואל רחמני | קפה כסית. צילום: שמואל רחמני
קפה קליפורניה 1964. צילום: וילם ון דה פול
קפה קליפורניה 1964. צילום: וילם ון דה פול | קפה קליפורניה 1964. צילום: וילם ון דה פול


תל אביב הפכה למרכז ברנז'אי וקולינרי.
תל אביב הפכה למרכז ברנז'אי וקולינרי. | תל אביב הפכה למרכז ברנז'אי וקולינרי.

"עיצוב הספר 'מהמטבח באהבה' השפיע על כל ספרי הבישול שיצאו אחריו", אומרת סירקיס. "הצלחת הספרים 'מהמטבח באהבה' ו'ילדים מבשלים' עודדה מו"לים להוציא ספרי בישול והעידה על העניין הרב בתחום, שהתפשט גם אל העיתונות הכתובה ואל הטלוויזיה".


המדינה הקטנה הפכה למיני איטליה בשנות ה-80. פיצה רימיני. צילום פרטי
המדינה הקטנה הפכה למיני איטליה בשנות ה-80. פיצה רימיני. צילום פרטי | המדינה הקטנה הפכה למיני איטליה בשנות ה-80. פיצה רימיני. צילום פרטי

"אל גאוצ'ו", המסעדה הארגנטינאית הראשונה בישראל, נפתחה ב־1982 והפכה את המדינה הקטנה למעצמת פסטה ולמיני־איטליה. במקביל, אנשים החלו להכין בבית "פיצה מקפיצה" בטוסטר ולחפש סניף של "פיצה רימיני". השווארמה והמעורב הירושלמי הפכו ללוהטים בגזרת מאכלי הרחוב והחלו להאפיל על הפלאפל.

התרווד הוורוד בשנות ה-80. צילום: אבי גנור
התרווד הוורוד בשנות ה-80. צילום: אבי גנור | התרווד הוורוד בשנות ה-80. צילום: אבי גנור
הצלחת הספרים עודדה הוצאת עוד ספרי בישול.
הצלחת הספרים עודדה הוצאת עוד ספרי בישול. | הצלחת הספרים עודדה הוצאת עוד ספרי בישול.

אחד מספרי המופת של התקופה.
אחד מספרי המופת של התקופה. | אחד מספרי המופת של התקופה.

בשנות האלפיים התפתח תחום הטייק־אוויי, שעד אז נסוב בעיקר סביב פיצה וג'אנק פוד, למחוזות אחרים, ואלה החלו מתורגמים ליותר ויותר ספרים על מסעות קולינריים בעולם. "אני בן 60, והדור שלנו היה דור השפע הראשון", מסביר גולדשמידט, "משמע הדור שבו האוכל הפך להיות זול וזמין, והחלק שלו במשכורת הלך וירד. אז נולדו כל המסעדות של המזון המהיר, שאפשרו לסתום את החור של הרעב בשנות ה־90. בכל פינת רחוב בחו"ל צץ סניף של מקדונלד'ס או פיצה האט. בארץ זה חדר בהדרגה, אבל השתלט. נוצר מצב של אוכל זמין וזול, והתוצאה הייתה השמנה. נוצר דור שמנשנש, לא מבשל כמעט בכלל, לא אוכל ארוחות מסודרות. זה דור שהפסיק לאכול בשביל לחיות וחי בשביל לאכול. נולדה תפיסה אחרת של הקולינריה בחיים שלנו. אם פעם הקולינריה הייתה נכס שהיה שייך לאצולה בלבד, היום הנהנתנות הזאת קיימת בכל מקום".

מקדונלד'ס בישראל. צילום: רענן כהן
מקדונלד'ס בישראל. צילום: רענן כהן | מקדונלד'ס בישראל. צילום: רענן כהן
לוף. צילום: במחנה
לוף. צילום: במחנה | לוף. צילום: במחנה

ועוד נקודה חשובה לציון: בניגוד לפעם, בשנים האחרונות רואים עוד ועוד גברים בקולינריה הישראלית, שחובשים את כובע השף, עומדים במטבח ומכינים סירים על סירים. ועל זה נאמר: מהפך!

ריאליטי הבישול כבר את הפריים טיים. צילום: ינאי יחיאל
ריאליטי הבישול כבר את הפריים טיים. צילום: ינאי יחיאל | ריאליטי הבישול כבר את הפריים טיים. צילום: ינאי יחיאל
תגיות:
ישראל
/
אוכל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף