• איכות - שינה לא רצופה, גם אם לא תמיד מורגשת, בגלל הפסקות נשימה או גורמים חיצוניים (תינוק שמת-עורר מספר פעמים במהלך הלילה).
• מחזור שינה לא סדיר - תוצאה של פעילות השעון הפנימי. יכול להיווצר בגלל עבודה במשמרות או מעבר משעון של מדינה אחת לאחרת (ג׳ט לג).
אם מעת לעת יש תקופות שבהן אנחנו ישנים פחות בגלל רצף אירועים, זה לא נורא. הבעיה מתחילה כאשר מחסור בשעות שינה הוא חלק מהשגרה. כשאנחנו עייפים, פעילות המוח אינה במיטבה, אין לנו הבהירות המנטלית, ואנחנו מקבלים החלטות פחות טובות ופחות שולטים בדחפים. מאידך, עלייה קיצונית במשקל אף היא פוגעת באיכות השינה כיוון שהסיכוי להפסקות נשימה בשינה גדול יותר.
• ירקות ופירות המכילים נוגדי חמצון (ויטמין C, ויטמין E), שתורמים להפיכת חומצת האמינו טרי-פטופן לסרוטונין.
• יש חשיבות גם לגודל המנות. בסמוך לשינה מומלץ לאכול ארוחה קטנה - כריך עם ירק או דייסה משיבולת שועל. קל ופשוט להכין, ולא מכביד על מערכת העיכול.
• תה קמומיל או מליסה עשויים לסייע לתחושת רוגע.
• משקאות ומזונות המכילים קפאין - קפה, תה, קולה, קקאו ושוקולד. הקפאין גורם להפרשת אדרנלין, שמעורר וממריץ. פרט לכך פוגע הקפאין בספיגה של מגנזיום ומינרלים אחרים.
• מזונות עשירים במגנזיום ובאבץ אומנם מהווים מקור לחומצות שומן חיוניות, אשר תורמות ליצירת סרוטונין, אבל לרוב מדובר בקטניות (חומוס, עדשים, שעועית ועוד), ואלו פחות מומלצות סמוך לשינה בגלל הסיכוי לתופעות נלוות לא רצויות כמו גזים ונפיחות.
• ארוחה עתירה בחלבונים - גבינות, ביצים, דג או בשר (עוף, הודו, בקר). הבשר מקשה במיוחד על מערכת העיכול ולא מומלץ סמוך לשינה.
• מאכלים מתובלים, חריפים ומטוגנים עלולים להגביר מתח וליצור אי נוחות במערכת העיכול.
• צריכת אלכוהול בכמויות גדולות, או צריכה קבועה שלו, מגבירה גם היא הפרשת אדרנלין.
• שתייה מרובה תגרום להתעוררות מהשינה, עקב הצורך לרוץ לשירותים.