בשיא הטבעיות: כך תעברו לטבעונות ותיהנו מהיתרונות הבריאותיים

מספר הישראלים המאמצים את הטבעונות צמח לממדים המבטלים כל תמיהה על חריגה מנורמות האכילה. ולמי שעדיין מודאג מהתפריט, בעיקר הורים: למדו את סודות המטבח הזה

ירקות טריים
ירקות טריים | צילום: חגית גורן

קרה לכם שנגסתם בשניצל או בסטייק עסיסי בחברת טבעוני וחשתם לא כל כך בנוח, גם אם הוא לא אמר דבר ולא הציץ בצלחת שלכם? אם התשובה חיובית, סביר להניח כי מדובר באירוע מהעבר הקרוב. עד לפני כעשור יוחסה טבעונות לאנשים שההרגלים שלהם, הופעתם וטעמם חורגים מהנורמה, לא בהכרח במובן השלילי. בשנים האחרונות מספר הישראלים במאמצים תפריט טבעוני נמצא במגמת עלייה, ובמקביל חל שינוי משמעותי בהתייחסות של הקרניבורים אליהם ואל התופעה.

טבעונים, בדומה לצמחונים, נמנעים מצריכה של מזונות מהחי (בשר בקר, עוף, הודו, כבש, דגים, פירות ים). להבדיל מצמחונים, הם נמנעים גם ממוצרים שמקורם בעולם החי: חלב ומוצריו, ביצים ודבש.

לא פעם אנחנו מקבלות פניות מהורים המוטרדים מכך שהבן או הבת פצחו בדיאטה טבעונית. הם מוטרדים מתזונת הילד ומההשפעה על בריאותו, אך לא פחות הם נרתעים מהאתגר הקולינרי שדיאטה זו מציבה בפניהם, ולעתים דורשת לשנות מסורת והרגלים של שנים במטבח.

ואכן, במעגל המשפחה או בקרב החברים נמצא לפחות אחת או אחד שהכריזו לאחרונה על בחירה בתפריט טבעוני.

איש באמונתו יחיה, עד שזה מגיע לחלק הקולינרי. מה נכין לבן המתבגר שקבע כי מסיבות מוסריות אינו מוכן לאכול מוצרי חלב, בשר וביצים? מה נגיש לחברה טבעונית כשנזמין אותה עם משפחתה לארוחת "על האש" בגינה?

חשוב לזכור שעבור רבים מהטבעונים ההימנעות ממוצרים מן החי אינה עניין שאפשר להתפשר עליו – אם הסיבה היא מוסרית אידיאולוגית, קשורה באיכות הסביבה, בריאותית או אופנתית. מבחינתם היא דומה להפרדה בין בשר לחלב עבור שומרי כשרות, או הימנעות מגלוטן אצל חולי צליאק. אכילת מוצרים מן החי אינה אופציה. היא מחייבת היערכות, תכנון מראש ואף רגישות של סביבה.

טבעונים מיומנים ומנוסים למדו את רזי הבישול של המטבח הטבעוני. לרוב הם יודעים להכין ארוחות טעימות, מגוונות ומשביעות – להשרות נכון ולעתים אף להנביט קטניות, לשלב סוגי דגנים שונים, למצוא תחליפים ראויים לחלבון וללהטט מטופו מאכלים בתיבולים שונים.

לבני המשפחה ולחברים הסובבים את הטבעונים כדאי להביט על חצי הכוס המלאה. ארוחות טבעוניות הן הזדמנות להעשיר את התפריט בקטניות, בדגנים מלאים העשירים ברכיבי תזונה חשובים, בירקות ובפירות.

גם בתחום המסעדנות ושירותי ההסעדה היחס אל הטבעונים השתנה באופן משמעותי – ולחיוב. אחת המסעדות הטבעוניות הראשונות בישראל היא "טעם החיים", ששירתה את קהילת העבריים בדימונה – קהילה שמקיימת אורח חיים טבעוני מסיבות דתיות.

מאז ועד היום התרבות הקולינרית בכלל והטבעונית בפרט עברו כברת דרך. קיימות רשתות מזון רבות המציעות מנות טבעוניות מזינות וטעימות. מנות אלו לעתים מסומנות לנוחות הסועדים. בחדרי האוכל במקומות עבודה מציעים מבחר גדול יותר של מנות טבעוניות בארוחת הצהריים. לאחרונה התבשרנו כי גם בצבא יגישו מנות המתאימות לחיילים טבעונים. אלה לא יצטרכו לדאוג יותר לתפריט שלהם, אף שקיבלו תקציב מיוחד לרכישת מזון.

ישראל נחשבת אחת המדינות המובילות בקולינריה טבעונית. ולכל המודאגים מהתפריט, במיוחד הורים לילדים, חשוב ללמוד את עמדת האקדמיה לתזונה ולדיאטה בארצות הברית, שהתפרסמה בפרואר השנה. אומנם בדיאטות צמחוניות (כולל טבעוניות) יש סכנה של מחסור תזונתי בהשוואה לדיאטה שאינה צמחונית, אך הוא אינו מהווה מקור לתחלואה או לתמותה בדיאטה המערבית.

למעשה, דיאטות צמחוניות ודיאטות דלות שומן בשילוב אורח חיים בריא מקושרות לסיכון נמוך יותר למחלות לב כליליות, יתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2, השמנה וסוגים מסוימים של סרטן. אנשים הבוחרים בדיאטות כאלו נוטים להיות בעלי רמות LDL ("הכולסטרול הרע") נמוכות יותר ובעלי רמות מאוזנות יותר של סוכר. הם גם נחשפים פחות לעקה חמצונית (פגיעה בתאי הגוף הגורמת להאצת הזדקנותם).

כדי להפיק את המרב מדיאטה טבעונית, ליהנות מיתרונותיה ולצמצם את חסרונותיה – הנה כמה עקרונות שיש להקפיד עליהם.

קבלת מידע והחלפת דעות בפלטפורמות השונות של הרשתות החברתיות טובות לעדכונים על מוצרים חדשים, מתכונים ותמיכה, אל היזהרו מלהתייחס למידע כזה כאל אמין ומקצועי (גם אם לעתים הוא נכון).

בתפריט אפשר לכלול גם דגנים. בעבר היה מומלץ לשלב באותה ארוחה קטניות ודגנים כדוגמת גרגירי חומוס וקוסקוס. היום הדגש הוא על חשיבות השילוב בתפריט של קטניות ודגנים.

יש להקפיד על שילוב ירקות ופירות עשירים בוויטמין C כמו פלפל, עגבניות, לימון ופירות הדר כדי לשפר את ספיגת הברזל שמקורו מהצומח באותה ארוחה טבעונית. תרומה נוספת של ברזל מגיעה ממקור אולי פחות צפוי: בישול בסירים מברזל יצוק מעשיר את המזונות המבושלים בברזל. בעבר היה מקובלת יותר לבשל בסירים אלה.

השורה התחתונה מתבקשת מאליה: כאשר מקפידים על תפריט נכון אפשר בהחלט לקיים אורח חיים טבעוני ואף ליהנות מהיתרונות התזונתיים והבריאותיים שהוא מעניק.

חשוב לזכור כי המוטו של תזונה נכונה הוא גיוון. ככל שהתפריט מגוון יותר גדל הסיכוי לספק לגוף את כל רכיבי המזון. צמצום המבחר, מכל סיבה שהיא, דורש אחריות ותשומת לב רבה יותר לתפריט.

תגיות:
דיאטה
/
טבעונות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף