ודעת ארגון הבריאות העולמי, לפיה בשר מעובד עלול לסרטן, לא הייתה ממש מפתיעה עבור מי שבקי ומכיר את המחקרים בתחום. ובכל זאת, היא עוררה סערה לא קטנה.
בעקבות הודעת ארגון הבריאות העולמי, אתמול כבר פרסם משרד הבריאות בישראל המלצה לציבור, שלפיה ממליצים להגביל את כמות הבשר המעובד הנצרכת על ידי האוכלוסייה, ובעיקר בקרב ילדים, לפעם בחודש.
"צריך לזכור שחיות המשק של היום שונות מאלו שחיו בעבר", אומרת אופיר. "זו הפכה להיות תעשייה יעילה, והיעילות הזאת והרצון לגרוף רווחים באו על חשבון האיכות. כך למשל איכות החיים, תנאי הגידול של חיות המשק, התרופות שמשתמשים בהן וגם התזונה שלהן, שבאה לידי ביטוי באיכות הבשר".
"ההמלצה שלנו היא לאכול עד פעם בשבוע בשר אדום, ובוודאי לא מעובד. ההנחיה להוציא את הבשר המעובד מחיינו היא לא משהו חדש, חומרת האזהרה היא הבשורה החדשה. ועדיין צריך לקחת את הדברים בפרופורציה: גם לחם הוא מעובד, וגם עליו נעשות כתבות. לפי הכללים הללו את אמורה ללכת לשדה, לקצור חיטה, לקלף קצת את הקליפה, לטחון את הגרגירים ולאפות לחם. אבל בעולם המודרני זה מוגזם. לכן נלך לסופר ונקנה את מזוננו, אבל נבחר את הבשר הרזה הטרי ונאכל אותו עד פעם בשבוע".
"לצריכת מזון יש הרבה היבטים, וזה מצריך שקלול של כולם", אומר ד"ר אלי שטרן, מומחה להערכת סיכונים, יו"ר הוועדה הבין־משרדית הישראלית לחומרים מסרטנים ויועץ לאגודה למלחמה בסרטן. "אם ישנו למשל כימיקל מסוים שנהוג היה לשים אותו במוצרי קוסמטיקה ומתברר שהוא מסרטן, אין בעיה לאסור על הכנסתו לקוסמטיקה. במזון, לעומת זאת, המהלכים הם שונים, ובהחלט יש עניין של גופים אינטרסנטיים, ועלולים להיווצר לחצים מסוג כזה או אחר".
"אני לא חושב כך. ארגון הבריאות העולמי לא נתן המלצות ספציפיות והשאיר לרשויות סטטוטוריות בכל מדינה לנסח המלצות רלוונטיות לאותה מדינה. זה לא נושא פשוט, כי בבשר, ובעיקר בבשר אדום, יש תועלות בריאותיות שצריכות להישקל נגד הסיכונים. באופן כללי, ארגון הבריאות העולמי וגם רשויות סטטוטוריות לא נוטים לאסור באופן מוחלט חומרים או קבוצות חומרים שמצויים בדרגה אחת. כך, למשל, שום משרד בריאות לא אוסר עישון או שתיית אלכוהול, שנמצאים ברשימת הגורמים הידועים בוודאות כמסרטנים. רק מה? מוציאים אזהרות בהתאם, והציבור אמור לקחת לתשומת לבו את ההמלצות ואת המינונים שנחשבים לפחות מסוכנים".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "ועדת המסרטנים של ארגון הבריאות העולמי אשררה השבוע את המלצת המומחים בדבר סיווג בשר מעובד כמסרטן ודאי. המלצה זו מבוססת על מחקרים רבים אשר פורסמו בעבר. יודגש כי הסיווג בקבוצה 1 אינו מעיד על עוצמת הקשר, כך שלא ניתן להשוות את רמת הסיכון לזו של סיגריות או אסבסט. מידע זה מתאים להמלצות משרד הבריאות, אשר ממליץ להעדיף מוצרי בשר שאינם מעובדים, מההיבט התזונתי".