רק האמת: מה ההבדל בין תפוח אדום לירוק?

מיתוסים, חלק ראשון: אנחנו מוצפים במידע ובפרשנויות על אוכל בריא, תזונה נכונה ודיאטות שונות במהלך היום, לכן החלטנו להביא לכם לקט מיתוסים ולבדוק את אמיתותם

תפוחי עץ
תפוחי עץ | צילום: Getty images

אנחנו מוצפים במידע, בדעות ובפרשנויות על אוכל בריא, תזונה נכונה, רכיבי מזון מזיקים, דיאטות שונות (ולפעמים גם משונות) ודפוסי אכילה מועילים יותר או פחות. דיאטניות נתקלות בשאלות במהלך יום העבודה, כמו גם בארוחות משפחתיות, בבילויים עם חברים, באסיפת ההורים או במספרה לגבי המלצה זו או אחרת, האם במיתוס עסקינן או באמת צרופה.

בערך "מיתוס" בוויקיפדיה מצוין כי לרוב הוא כולל שלושה מרכיבים: יש בו נימה קדומה המשווה לו הילה וכבוד, הוא שונה מהמציאות שבה אנחנו חיים, ויש בו מסר - גלוי או סמוי - המכוון כיצד לנהוג. כשהתחלנו ללקט את המיתוסים לטובת המאמר הזה, מצאנו רבים מהם, שלא לומר רבים מדי. לכן נביא השבוע חלק מהם ובשבוע הבא נפרסם נוספים.

בספרות המדעית לא קיימת הוכחה לכך שדיאטה ללא גלוטן תורמת לבריאות או נחוצה לירידה במשקל. אבל כמו בכל דיאטה אופנתית, ההגבלות והוויתור על מזונות בעלי תכולה קלורית גבוהה כמו עוגות ועוגיות, בורקס, פיצות, פסטות (ברוטב שמנת) מסייעים לצמצם את סך הקלוריות בתפריט - ובהכרח לירידה במשקל.

מחסור ברכיבים תזונתיים אינו בא לידי ביטוי בתשוקה למזון מסוים אלא בסימפטומים אחרים, כמו למשל עייפות וחולשה במצב של מחסור בברזל.

השורה התחתונה: טעם התפוח וצבעו לא קובעים, הגודל כן.

ההבדל בין שתי הקבוצות נובע מההתפלגות בסוגי חומצות השומן. שומן מן החי מתאפיין באחוז גבוה של חומצות שומן רוויות, ואילו שומן מן הצומח באחוז גבוה של חומצות שומן בלתי רוויות.

הכולסטרול הוא חומר שומני הנחוץ אף הוא לקיום תהליכים בגוף ושייך לקבוצת השמנים. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות סייעו להגיע להבנה כי ההשפעה של צריכת כולסטרול מהמזון פחות משמעותית ממה שמקובל היה לחשוב.

צמצום הצריכה של מזונות המכילים כולסטרול בכמויות גדולות כמו גבינות קשות ועתירות שומן או איברים פנימיים (כבד, לבבות) הוא רעיון מבורך. יחד עם זאת, מזונות מעובדים רבים בלי כולסטרול מכילים שומן רווי, ומיעוטם גם שומן טראנס, הפוגעים בלב ובכלי הדם לא פחות ואולי אף יותר מהכולסטרול, כיוון שהם מצטברים על דופנות העורקים, מצרים אותם וסופו של דבר סותמים אותם. שומנים מזיקים במזונות מעובדים ובמאפים מוכנים כקרקרים, עוגיות, עוגות, המכילים שומן צמחי כמו למשל שמן דקלים, נמצאים בשימוש תעשיית המזון.

השורה התחתונה: הכולסטרול לבדו אינו קובע את טיב השומן במוצר. יש להעדיף מזונות עם שומן המיטיב עם הלב וכלי הדם כמו אגוזים, שקדים, זרעים, טחינה, אבוקדו ושמן זית, ולהמעיט בצריכת מוצרים המכילים שומן רווי כמו גבינות שמנות.

נאוה רוזנפלד ושלומית דיליאון, אבוקדוס - קידום בריאות [email protected]

תגיות:
תזונה
/
עודף משקל
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף