יחד עם זאת, יותר ממחצית מהמקרים של עודף משקל ויותר משליש מהאנשים ה"שמנים" הם בריאים לחלוטין. כלומר, אין אצלם רמות גבוהות של כולסטרול או סוכר בדם, יתר לחץ דם ושאר הנורות האדומות שאנו מייחסים לעודף משקל. זאת ועוד, אותם סימני אזהרה נמצאים כמעט ב־25% מהאנשים במשקל גוף תקין.
צריך לזכור כי המשקל אינו חזות הכל. יש מכלול של גורמים המשפיעים על בריאותנו. המרכזיים שבהם: איכות התזונה (מה אוכלים ולא רק כמה אוכלים) והכושר הגופני. מחקרים הראו כי שמירה על תזונה ים תיכונית, כזו המורכבת מדגנים מלאים, קטניות, שמן זית וגבינות רזות, הפחיתה את הסיכון למחלות לב, ללא קשר למספר הקילוגרמים שהופחתו. במקום לעודד - שלא לומר לכפות - ירידה במשקל תוך התמקדות במספרים על המשקל באמבטיה, כדאי להתרכז באיכות התזונה ובשיפור הכושר הגופני.
מרגע הקטיף של הירקות ועד שהם מגיעים לצלחת בבית הם עוברים, לעתים, מסע (הובלה ואחסון) שנמשך ימים ואף שבועות, ולא תמיד בתנאים האידאליים. מצב זה פוגע בתכולת הוויטמינים ונוגדי החמצון, שהולכת ופוחתת באיכותה ובכמותה. בירקות מוקפאים שעברו חליטה מהירה והקפאה סמוך לזמן הקטיף נשמרות תכונות הירק הטרי כפי שהיו בעת הקטיף.
למרות זאת, אנו ממליצות על צריכת ירקות מכל הסוגים. טריים, משומרים ומוקפאים. שלמים, חתוכים וגם מבושלים. ייתכן כי האיכות התזונתית יורדת, אך עדיין נקבל מגוון של רכיבים תזונתיים כמו מינרלים וסיבים הנשמרים היטב גם בתנאי חום ובישול.
ההבדל בין סוכר לבן לסוכר חום זניח ומסתכם בעיקר בצבע ובמחיר. כפית של כל אחד מהם מכילה כ-20 קלוריות, ובדומה לסוכר הלבן, גם לחום אין תרומה תזונתית או יתרון בריאותי אחר. דבש וסילאן, אגב, אינם טובים משמעותית יותר מסוכר. מחקרים אפידמיולוגיים מציגים קשר ישיר בין צריכת סוכר גבוהה, בעיקר בשתיית משקאות ממותקים, לבין עלייה בסיכון להשמנה, לסוכרת מסוג 2 ולמחלות לב.
מחקרים לא מעטים נעשו בתחום, ואין מסקנה חותכת. חלקם תומכים ביבול האורגני כבריא יותר ואחרים ספקניים. עובדה שלגביה אין מחלוקת היא כי כמות חומרי ההדברה ביבול האורגני קטנה משמעותית מהיבול המקביל שאינו אורגני. אך האם הפחתה משמעותית זו אכן חשובה לגוף? הרי גם היבול שאינו אורגני עומד בתקנים לגבי כמות חומרי ההדברה המותרים. בקהילה המקצועית יש החוששים מהפחתה של חומרי ההדברה, שמא התוצרת תכיל יותר חיידקים ומזיקים אחרים.
כאשר מדובר בתוצרת אורגנית מן השדה, אכן קיימת התלבטות אם לצרוך מזון אורגני (הדבר משמעותי פחות במזון אורגני מעובד כמו קרקרים, טחינה ועוגיות). אנו ממליצות לא להתלהב מהתו "אורגני" אלא לבחון את הרכיבים היטב ולהשוות אותם באופן ביקורתי לאלה שבמוצרים שאינם אורגניים. במוצרים אורגניים רבים ניתן לראות ערכים גבוהים של שומן רווי, של נתרן ובכלל מוצרים שהקשר בינם לבין בריאות רחוק.