"המספרים קטנים, המחקר בעייתי": השתלת לב אישה אצל גבר מועדת לכישלון

פרופ' אבי כספי שוחח עם גבי גזית ברדיו 103FM על המחקר שהדהים גם אותו אך דאג לצנן את ההתלהבות: "בסיס המחקר נכון, אבל הוא לא מחקר נקי. אין מספיק דוגמאות"

לוגו 103fm צילום: באדיבות 103FM
לב, אילוסטרציה
לב, אילוסטרציה | צילום: אינגאימג

"המחקר יפה מאוד אבל בעייתי", טען פרופ' כספי. "מספר המקרים לאורך השנים בארץ הוא לצערנו רק מאתיים ומשהו. במחקר מציינים שאין מספיק דוגמאות מהכיוון ההפוך (השתלות של לב של גבר בגוף של אישה). במחקרים מהעולם על מספרים גדולים, זה לא כך, פחות או יותר. יש הבדל בתוצאות ההשתלות אבל לא סנסציוני. המחקר בעייתי בגלל מיעוט הנשים והגילאים. הם גם מציינים שהאנשים היו יותר חולים. כלומר זה לא מחקר נקי כי המספרים קטנים, אבל הבסיס עצמו נכון".

"הבעיה עם הסטטיסטיקה היא שיש הרבה יותר חולי לב גברים מאשר נשים, הפלטפורמה שלהם שונה, ובגדול יש גם יותר תורמי לב גברים מאשר נשים", ציין פרופ' כספי. "יש לנו היום אמצעים מצוינים להחזיק אנשים בחיים עם לב מלאכותי חיצוני. אלא אם כן האינדיקציה היא שהמושתל תלוי בתרופות ואתה לא יכול לנתק אותו מכלום, שמים לו משאבה פנימית שמופעלת מבחוץ ויש אנשים שחיו עם זה ארבע, חמש ושש שנים".

גזית שאל מתי יוכלו חולי לב להחליף אותו בלב מלאכותי ולהמשיך את חייהם. "בגדול, אנחנו מאוד קרובים כבר", הדגיש כספי, "כרגע הבעיה היא עם בטרייה פנימית. המשאבה עצמה, שנמצאת היום, עובדת כבר שלוש עד שש שנים ומשתכללת. מה נשאר לנו? הבטרייה. הבטרייה היא בעייתית, וקשה להכניס אותה לגוף. צריך פה אספקה אדירה של אנרגיה וזה לא עובד עם בטריות, זה עובד עם טעינות. ניסו פעם אפילו עם אנרגיה סולארית וזה לא מספיק חזק. אני חושב שאנחנו קרובים לפיתרון. טכנית, כרגע קשה למזער".

תגיות:
מחקר רפואי
/
השתלת לב
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף