סופר חשוב: המלצות מעשיות לרכישה בטוחה של האוכל שלכם

מהנדסת המזון ליאת הסל מסבירה מה צריך לבדוק כשבאים לקנות מוצרי מזון: שימו לב לחומרי הגלם, לתהליך הייצור, אחסון המזון על המדפים ולא פחות חשוב - איך אתם מכינים אותו בבית

קניות בסופרמרקט
קניות בסופרמרקט | צילום: אינגאימג

המגוון הרחב שמוצע לנו בסופר מקשה לא פעם על הבחירה במוצר זה או אחר. מספר גורמים משפיעים עלינו: הטעם, המחיר, המלצה של חברים, סקרנות בעקבות פרסומת, המותג, וגם הפרופיל התזונתי. בקיץ האחרון נחשפנו לסלמונלה במוצרי מזון, גם של חברות גדולות ומוכרות. הדבר עורר רבים מאיתנו למחשבה על נושא הבטיחות, והוא הצטרף למכלול השיקולים בבחירת מזון.

“ההגדרה הצרה של בטיחות מזון", מסבירה עו"ד ליאת הסל, מהנדסת מזון, “מתייחסת לכל היבט של המזון שיכול לגרום לתחלואה בקרב הצרכנים. ההגדרה הרחבה יותר מסתכלת על בטיחות מוצר באופן כללי ולאו דווקא בהקשר של מזון - כל היבט של המוצר שיכול לגרום לנזק כלשהו לצרכנים".

בטיחות המזון מושפעת בכל שלב: מבחירת חומרי הגלם ותהליך הייצור, דרך אחסון המזון על המדפים, ועד לאופן שבו אנו מכינים אותו בבית.

בתהליך הייצור על היצרן להרחיק ככל האפשר את גורמי הסיכון שהגיעו מחומרי הגלם ולשלוט בכל גורם סיכון אפשרי שעלול להתווסף. לצורך כך מתבצעות מספר פעולות במפעל: ניקוי אפקטיבי של חומרי גלם מלכלוך ומגופים זרים, הקפדה על הטמפרטורה באולמות הייצור למניעת קלקול המוצר, בקרה על הטיפול התרמי, הקפדה על ניקיון פס הייצור והיגיינה של העובדים שבאים במגע עם המזון.

נוסף על כך יש למנוע זיהום צולב של אלרגנים מחומרי גלם אחרים במפעל על ידי הפרדה במחסנים ובקווי הייצור, וגם יש למנוע חדירת מזהמים מבחוץ (ציפורים, חרקים, אבק). על היצרן לציין על גבי האריזה את הוראות השימוש וההכנה: אם המוצר לא מבושל, הוראות החימום חייבות להיות כאלו שהצרכן שימלא אותן יקבל מוצר מבושל לחלוטין, ולא נא.

יש חשיבות להקפדה לא רק על איכות המוצר עצמו אלא גם על האריזה. יש להיזהר מנוכחות של רכיבים רעילים שעלולים להיות באריזות מחומרים שונים כמו PVC או ביספנול. בנוסף, יש לוודא שהאריזה עצמה תתאים לצרכן ולא תסכן אותו, למשל אריזת זכוכית למוצר ילדים. באחריות היצרנים לדאוג להובלה מתאימה, בכלי רכב נקיים ובטמפרטורה הנדרשת.

כיצד נוכל לתרום לבטיחות המזון? ליאת הסל מציידת אותנו בהמלצות מעשיות:

לעתים רשימת האלרגנים ב"עלול להכיל" כוללת ארבעה אלרגנים שונים או יותר. ומה ניתן ללמוד מכך? היעדר זיהום צולב מעיד על יצרן שבוחר את חומרי הגלם שלו בקפידה, ושמייצר בקו שעובר ניקיון יסודי כך שאין זיהום במפעל שלו בעת ייצור המוצר. ההמלצה היא להעדיף מוצרים ויצרנים שרשימת ה"עלול להכיל" שלהם קצרה ככל האפשר.

בשנים האחרונות עולה המודעות לכך שהסיכון לזיהומים מיקרוביאליים בגידולים אורגניים גבוה יותר מבגידולים רגילים, בגלל אופן הדישון. כדי שהדשן האורגני יהיה בטוח, כלומר ללא חיידקים, יש ליישן אותו במשך תקופה ארוכה. דשן שיושן יותר משנה לרוב יהיה בטוח. בחוות שבהן נעשה שימוש בדשן שלא יושן כהלכה, ובמיוחד כאלו שבהן השתמשו בזבל פרות טרי לדישון, קיים חשש לזיהום.

תגיות:
אוכל
/
בריאות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף