עשב שוטה: האם כדאי לשתות עשב חיטה?

האם עשב חיטה הוא מזון־על או רק גימיק, מדוע כדאי לאכול ארוחת בוקר לפני אימון, ומה יותר משכר – שמפניה או יין?

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
עשב חיטה
עשב חיטה | צילום: אינג אימג'

"אכן, יש בכך מן הגימיק. כיום יש נטייה לכנות כל מיני מוצרים שבהם נמצאו נוגדי חמצון בכמות גדולה כמזון־על, אבל לדעתי צריך לקחת זאת בעירבון מוגבל. אני, למשל, מצאתי שבחסה יש הרבה יותר נוגדי חמצון בהשוואה לכרוב קייל, שנחשב בשנה שעברה למזון־על. גם בטחינה יש הרבה יותר ויטמינים ומינרלים מאשר במאכלים אחרים, ולכן בעיני היא נחשבת למזון־על. יש עוד מיני מזונות שנחשבים כמזון־על, אבל אני לא ממש אוהבת את ההגדרה הזו, כי לדעתי זו יותר הגדרה שיווקית שנועדה למכור כמות רבה של המוצרים הללו. אין ספק שבעשב חיטה יש כמות מאוד גדולה של נוגדי חמצון, אבל את יכולה לקבל את אותה הכמות של נוגדי חמצון גם ממזונות אחרים על ידי בניית תפריט מגוון של תזונה בריאה ונכונה. את יכולה לשלב בתזונה שלך פירות וירקות טריים, פחמימות טובות ושומנים טובים ולוותר על כל המאכלים שמזיקים לבריאות כמו סוכר לבן, מאכלים מתועשים וכל מיני בצקים ומטוגנים. לכן אם לא בא לך לשתות את עשב החיטה, את ממש לא מוכרחה, כי אפשר להשיג את נוגדי החמצון מהמון מזונות אחרים שהם בריאים לא פחות".

"אין ספק שארוחת הבוקר היא הארוחה הכי חשובה ביום לאחר צום הלילה. ארוחת הבוקר חשובה בעיקר לילדים, כי היא משפרת את החשיבה, מפחיתה הפרעות קשב וריכוז וגורמת לשיפור של ההישגים בלימודים, על ידי כך שהיא מעניקה את הסוכרים הנדרשים לפעילות של המוח בתחילת היום. ארוחת הבוקר חשובה גם לספורטאים, כי היא מונעת מהשרירים לפרק את עצמם. במהלך עבודתי פגשתי הרבה אנשים שלא רעבים בבוקר, וכמוך הם מעבירים את כל הבוקר עם קפה עד הצהריים, והכל בסדר אצלם. בנוסף, כאשר הם מנסים לאכול בבוקר, זה דווקא פותח להם את התיאבון לכל היום, ויש כאלה שזה גם גורם להם לכאבי בטן מטורפים במשך כל היום. לכן אכילה בבוקר היא דבר תלוי שמשתנה אצל כל אחד ואחד. העובדה שאת לא אוכלת ארוחת בוקר לאו דווקא פוגעת בבריאות שלך, כי  לא מזמן נתקלתי במחקר שבו השוו את בדיקות הדם של אנשים שאף פעם לא אוכלים בבוקר לעומת אנשים שתמיד אוכלים בבוקר, והתוצאות הראו שלא היה כל הבדל ביניהם, לא ברמת הכולסטרול ולא ברמת הלקטוז. לכן את לא חייבת לאכול בבוקר. מאידך, בבקרים שבהם את עושה פעילות ספורטיבית כדאי מאוד לאכול משהו לפני וגם לאחר הפעילות, אפילו רק בננה או חטיף, כי את צריכה לספק סוכרים לשרירים. ואגב, אם תאכלי משהו לפני הכושר, תשרפי גם יותר קלוריות, כי כאשר עובדים על ריק, שורפים פחות קלוריות".

"במקרה הזה אין לנו הוכחות חד־משמעיות. במחקר שעשו לאחרונה גילו שקצב ההשתכרות היה מהיר יותר ב־30% לאחר שתיית יין לבן מבעבע, כלומר יין מוגז, בהשוואה לשתיית יין לבן רגיל. ייתכן שהסיבה לכך נובעת מהגזים שעולים למעלה ומשחררים את האלכוהול, כך שהוא נספג דרך הריאות ומערכת הנשימה, וייתכן שמדובר בסיבות אחרות. עדיין אין לכך תשובה ברורה, אבל זה אומר שיש סיכוי שמי ששותה שמפניה - ישתכר מהר יותר. אגב, מתברר שגם משתיית משקאות חמים עם אלכוהול משתכרים מהר יותר, למשל  יין אדום חם, פונץ', סיידר אלכוהולי מוגז, אייריש קופי או שוקו חם עם וויסקי ועוד".

תגיות:
עשב חיטה
/
מזון על
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף