איש האתרוגים: "אני עוסק בזה כל חיי, אני חולם על הפרי בלילה"

עוזי־אלי חזאי הירושלמי הפך את הפרי הצהוב למפעל חייו, רוקח ממנו שלל מוצרים שאותם הוא מוכר בארץ ובחו"ל ובאמצעותם הוא מבטיח לטפל בגמגום, לסייע בפוריות ולהיאבק בקמטים

אילנה שטוטלנד צילום: פרטי
עוזי-אלי חזאי
עוזי-אלי חזאי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
2
גלריה

חזאי, המכונה "איש האתרוגים", נחשב למומחה גדול בתחום, והחנות שלו בשוק מחנה יהודה בירושלים הפכה למפורסמת בכל רחבי הארץ. לפני כשנתיים הוא אף הרחיב את העסק ופתח חנות נוספת בשוק הכרמל בתל אביב. "האתרוג מחיה את נפשי ונותן לי טעם לחיים", הוא אומר. "זה מזין אותי, זה מרפא אותי, זה מרענן אותי".

זה התחיל בילדותו בתימן. "ינקתי מאמא שלי עד גיל 5", הוא מספר. "סבא שלי מצד אמא היה מטפל הוליסטי שעסק בתרופות הרמב"ם. אמא אמרה לו שהילד צריך להיגמל מהנקה ושאלה אותו איך אפשר לגמול אותי. סבא הכין לה משחה שחורה שעשויה מפחם ואלוורה ואמר לה בלילה למרוח אותה על הפטמות. ואז כשקמתי בבוקר לינוק, לא יכולתי, כי זה היה מר ולא נעים. נגמלתי מהנקה, אבל תבשילים לא רציתי לאכול. רציתי רק חלב. הייתה לנו עז בחצר הבית, והתחלתי לחלוב אותה ולשתות. כל הילדות שלי בעצם גדלתי על תוצרת הטבע".

בשנת 1949, בהיותו בן 7, עלה חזאי ארצה עם משפחתו. "המשפחה התמקמה במושב אשתאול", הוא משחזר. "במושב גידלנו צמחי מרפא, אתרוגים, גת ועשבי מרפא. בגיל 8 נוצר הקשר הראשוני שלי עם אתרוגים. השתמשנו בעלים ובפרי של האתרוג כל השנה. את קליפות האתרוגים סחטנו ונעזרנו בהן לבעיות גמגום. מהבשר של האתרוג הכנו משקאות וריבות, ומזרעי האתרוג, עם שמן קוקוס, הכנתי קרמים לקמטים ולהבהרת העור".

במשך שנים רבות מכר חזאי את מוצרי האתרוג השונים בשוקי איכרים ברחבי הארץ ובירידי בריאות בקניונים שונים. "ראיתי את ההתלהבות של הציבור הישראלי, כי האתרוג תורם לפוריות ולתחושת רעננות, מקנה תחושת שובע, מרווה צימאון ואפילו שומר על ריח נעים של הגוף", הוא מתאר. "הכנתי משקה אתרוגים במיוחד לנשים בהריון, ששומר על הרחם ומונע בחילות והקאות. כשאישה שותה משקה אתרוג טהור בהריון, מובטח לה ילד עם ריח נעים בגוף, עם עור חלק ועם שיער מתולתל וזהוב".

"ריח של שיקוי אהבה". מוצרי האתרוגים של חזאי, צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
"ריח של שיקוי אהבה". מוצרי האתרוגים של חזאי, צילום: יונתן זינדל, פלאש 90 | "ריח של שיקוי אהבה". מוצרי האתרוגים של חזאי, צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"יש המון נשים שקנו אצלי משקה אתרוג בהריון, ואחר כך באו אלי והראו לי את הילד שלהן עם תלתלי זהב. אבל תלתלי הזהב לא נשארים לנצח. אחרי שנה הם מחליפים את צבעם. ריח גופו של הילד נשאר נעים עד זקנתו. אפילו לבית השחי, כשהוא מזיע, יש ריח נעים של שיקוי אהבה".

לפני 12 שנים נמאס לחזאי לנדוד עם מרכולתו ברחבי הארץ, והוא החליט לפתוח את החנות "איש האתרוגים", כאמור בשוק מחנה יהודה. "החנות שלי תפסה פופולריות, וכיום הבן שלי, אור, מנהל את החנות בירושלים, ובתי, מעיין, מנהלת את החנות בתל אביב", הוא מספר. "הם בעצם דור רביעי לעסקי האתרוגים. מגיל 6 הם עבדו איתי בבית, למדו את התחום, ולאט־לאט אני מעביר להם את הסודות. כיום אני מחלק את זמני בין שתי החנויות כדי לפגוש את הלקוחות שמגיעים אלי בגלל הידע הרב שיש לי".

האתרוג הוא מין של עץ ירוק עד מסוג פרי הדר. בחנויות של חזאי ניתן למצוא כמה מוצרים ייחודיים שהוא מכין מאתרוגים: משקה אתרוגים טבעי ("טוב לפוריות, רעננות, משביע ומרווה צימאון"); תרסיס אתרוגים ("עשוי מקליפת אתרוג, יעיל לפצעי בגרות, לאקנה, תורם לריח נעים בפה ונגד גמגום של ילדים"); קרם אתרוגים ("עשוי מזרעי אתרוגים ושמן קוקוס, מיועד למניעת קמטים ולטיפוח העור בגיל מבוגר"); סבון אתרוגים ("סבון רחצה לגוף עשוי מתמצית אתרוגים ושמן קוקוס, המיועד ליצירת עור חלק עם ריח נעים"); שמפו אתרוגים ("למניעת קשקשים") וחילבה אתרוגים ("ללא הריח האופייני של החילבה").

"חילבה אתרוגים טובה לתיבול האוכל, והיא גם מונעת בעיות סוכרת", מספר חזאי. "הרבה אנשים נמנעו מהחילבה בגלל הריח שלה, והאתרוגים מנטרלים את הריח. האמריקאים, למשל, קונים אצלי את החילבה הזו ואוכלים אותה עם קוטג'. זה השילוב הכי מוזר שנתקלתי בו. הם מתבלים את הקוטג' ואת כל סוגי הגבינות עם חילבה. הישראלים בני עדות המזרח מוסיפים את החילבה למרק, ואילו האשכנזים לוקחים ישירות לפה, אוכלים את זה כמעדן או כממרח על פרוסת לחם".

בחנויות של חזאי נמכרות גם ריבות העשויות מכל חלקי האתרוג מעורבבים עם סוכר דמררה. "יש נשים שאוכלות את הריבות האלה כסגולה לפוריות או לקראת הלידה. הן חושבות שזה מקל את הלידה", הוא אומר.

"בכל הקשור לריבות, זה עניין של אמונה, אבל שאר הדברים באמת עובדים".

תגיות:
אתרוג
/
עוזי-אלי חזאי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף