חודש אוגוסט חלף עבר לו, והנה אנחנו בפתחם של חגי תשרי, שמביאים איתם תחושה של התחדשות, בטבע ובחיים האישיים, וגם הקלה במזג האוויר. באופן רשמי, אנחנו כבר קרובים אל הסתיו.

תשרי הוא החודש שבו אנחנו נהנים מעמל הדבורים וצורכים כמויות גדולות של דבש, שכמובן אי אפשר בלעדיו בראש השנה. בימים אלה נפתח פסטיבל הדבש ברחבי הארץ, פרי יוזמה של מועצת הדבש, שיימשך עד 23 בחודש. במהלך החגיגות יתקיימו במרכזי המבקרים במכוורות פעילויות להכרת עולמה של הדבורה וכן הסברים על רדיית הדבש: מדוע הוא בריא לנו? מהם הסוגים השונים? ולמה אוכלוסיית הדבורים בעולם נמצאת בנסיגה דרמטית? תוך כדי הלמידה יתקיימו מפגשים עם דבוראים, סדנאות יצירה, צפייה בדבורים בפעולה, טעימת דבש ואפילו אפייה של עוגות דבש.



במקביל לפעילויות במרכזי המבקרים יושק בגלריית האומנות "פחות מאלף" בתל אביב ספר הילדים "הי, מה קורה שם למעלה?" מאת אפרים סידון. הספר, שאויר על ידי איתמר טל, מספר על דבוריק מהכוורת של דבשית המלכה. במהלך ההשקה (29־14 בספטמבר) תוצג בגלריה גם תערוכה של יצירות העוסקות בעולם הדבורים. את הספר תוכלו למצוא גם במרכזי המבקרים במכוורות השונות. קבלו כמה המלצות לאטרקציות השונות במהלך הפסטיבל.

מבחן אומץ

במרכז המבקרים של "יערת הדבש" באלוני אבא אשר בעמק יזרעאל יתקיימו במהלך ימי הפסטיבל סיורים מודרכים במכוורת. תוכלו לצפות בסרט על חיי הדבורה, למדוד חליפת דבוראי ולהכיר את הדבורים דרך כוורת זכוכית. האמיצים יוכלו אפילו, שימו לב, ללטף דבורים. בסיום הסיור יוצעו טעימות מסוגי הדבש השונים.

האמיצים יוכלו ללטף דבורים

מחיר סיור: 25 שקל. סיור וסדנת רדייה: 35 שקל. בתיאום בטל': 054-4437402, 0523576500

גם במכוורת "אופיר" באלון הגליל, אזור הגליל התחתון, מזמינים משפחות עם ילדים להכיר את עולם הדבורים. אפשר יהיה לצפות בהן דרך כוורת זכוכית, ללבוש חליפת דבוראי וכמובן להשתתף בחוויית הרדייה. יתקיימו גם סדנאות יצירה שונות, כמו יצירת נרות מדונג והכנת פיתות בטאבון, שאותן תוכלו לטבול בדבש. בסיום הפעילות אפשר יהיה לקנח בביקור ב"יקב יפתחאל" הסמוך ולטעום יין מקומי.

מתי: 6 ו־19 בספטמבר בין 10:00 ל־14:00. מחיר: 30 שקל. בתיאום בטל': 052-4641850, 0522824644

חוויה רב־חושית

במכוורת "דבורת התבור" שבמושב שדמות דבורה, לא הרחק מכפר תבור, יקיימו פעילות מיוחדת המונגשת לבעלי צרכים מיוחדים. מרכז המבקרים חוגג 25 שנה להקמתו בסיור המשלב חוויה רב־חושית: יש אפשרות לשמוע ולהרגיש את הדבורים, לטעום ולהריח את הדבש.

נוסף לכך, ב־22 בספטמבר וב־8 באוקטובר אפשר יהיה ליהנות מהפנינג שיכלול ביקור מודרך במכון רדיית הדבש, ביקור עם דבוראי במצפה דבורים וסיור באולם שמגדלים בו אלפי פקעות משי. עוד על הפרק: הכנת שוקולד דבש, נרות מדונג, קישוט מגבס ושלט לדלת הכניסה לחדר.

מחיר סיור: 39 שקל למבוגר, 49 שקל לילד. הכניסה ללא תשלום לנכים. לבני משפחתם תינתן הנחה של 50%. הסיורים המונגשים יתקיימו עד 15 באוקטובר. טל' לתיאום: 04-6769598, 050-5637645

אם אתם מגיעים לפקיעין שבגליל העליון תוכלו לעצור לביקור ב"כוורת הבוסתן" של ג'מאל חיר. ג'מאל מזמין את הציבור למשק שלו במהלך פסטיבל הדבש. תוכלו ליהנות מאירוח דרוזי בטבע, שמשלב פעילויות חינוכיות להכרת הדבורה ועולם החי בכלל. משפחות עם ילדים מוזמנות להשתתף בסדנה העוסקות בדבורים.

טעימות דבש

הסיור נערך בחינם. מחיר סדנה: 30־15 שקל. טל' לתיאום: 052-2477897

"הכוורת", מכוורת הדבורים של שי ספקטור בכפר רות, ליד מודיעין, נוסדה בשנת 1979 ונחשבת כיום לאחת הגדולות בארץ. במהלך תקופת הפסטיבל אפשר יהיה להגיע למקום לטעימות של סוגים שונים של דבש, שאותם תנסו לזהות. למשל: פרחי אקליפטוס, אשל, תלתן, זעתר, דרדרי הגולן, מרווה וקורנית, הדרים, עץ השיזף ואבוקדו.

מתי: 20־10 בספטמבר בין 10:00 ל־19:00. בימי שישי וערבי חג בין 8:00 ל־14:00. טל' לתיאום: 08-9762082, 0523211360

הפתעה לסיום

עמרי רוזנר מ"הכוורת" ביישוב בית חורון מזמין את המטיילים בחבל בנימין לביקור בממלכת הדבורים שלו. אצלו אפשר יהיה ללמוד על חשיבות הדבורים בעולם המודרני, תוך שילוב סיפורים קצרים על עולמן המרתק. תזכו להסברים על גידול דבורים ועל מבנה הכוורת, ותכירו את ציוד הדבוראי, חדר הרדייה ותהליך הפקת הדבש. בסיום יתקיימו סדנאות ויצירות, אפשר יהיה לאפות פיתות וגם ליהנות מהצגה. יוצאים משם כמובן עם שי קטן ומתוק.

מחיר: 30 שקל.

במכוורת "פורת" במושב עין יהב בערבה יתקיים ב־14 בספטמבר (19:00) הפנינג בנושא הדבש והדבורה. הוא יכלול הרצאות מרתקות, דוכן טעימות של סוגים שונים של דבש ומופע מחווה לשיריו של אריק איינשטיין.

להכיר את ציוד הדבוראי

מחיר: 50 שקל. טל': 058-5666032

בבית הדבש והדבורה בקיבוץ יד מרדכי תוכלו לצפות בשגרת עבודתם של הדבוראים. במקום ישנה כוורת פעילה שאפשר לצפות במתרחש בה דרך קיר זכוכית.

במהלך ימי הפסטיבל יוקרן סרט על ייצור הדבש. המבקרים מוזמנים להשתתף גם בסדנת אפייה של עוגות דבש, לטעום זנים שונים של דבש וכמובן לצאת למסע חלוצי ברחבי הקיבוץ.

מתי: 9, 16 ו־23־21 בספטמבר. טל': 08-6726559, 052-3923104
 
צילומים: דבורת התבור, מכוורת יערות הדבש אלוני אבא, מיטל שרעבי, יח"צ