שלוש שנים לאחר תום תקופת כהונתו הסוערת כמבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס הוא בעיקר אזרח מודאג. השופט בדימוס מוטרד משלל בעיותיה וצרותיה של המדינה, למשל, העימות סביב מתווה הגז.
"אני רואה בחומרה תופעות של אי יישום מסקנות המבקר כמו בדוגמה שנתת", אומר לינדנשטראוס, "למרות שיש המצדדים בהגשת דוחות המבקר לאחר מעשה ומתוך פרספקטיבה, פעלתי בהיותי המבקר להגשת דוחות בזמן אמת, מה שמאפשר לתקן ליקויים בזמן, לפני שדברים נשכחים ונגרם נזק".
מיכה גדל כבן יחיד. כשהיה כבן שנה, הובהל אביו עם ראשי יהודי גרמניה ל"ארמון רוטשילד" בווינה, להתייצב בפני אייכמן, כדי לדון על הגירת יהודים לארץ ישראל. הצורר איים על חיי לינדנשטראוס האב והחל להתעלל בו ובחבריו למשלחת. בדרכם חזרה לברלין, ניסו קלגסי הגסטפו להשליך אותו החוצה דרך חלון הקרון ברכבת. עיתונאית אמריקאית, שהייתה עדה לתקרית ואיימה לפרסם אותה בעיתונה, הצילה את חייו. כעבור שנים העיד על כך במשפט אייכמן.
"לא הייתי משתמש במילה 'טעינו', אלא הייתי אומר שהיה עלינו לעשות יותר למען השלום והדברים לא נעשו בצורה מספקת. אני מקווה שיוסקו המסקנות המתבקשות מתוך הכרה בכך שיש פה מיעוט ערבי גדול. צריך למצוא את הדרך איך לחיות יחד עם המיעוט הזה. רק כך אפשר להתקדם קדימה.
״אכן, חשתי פגוע, כשבני משפחתי היו שותפים לי בתחושה זו. ולמה לומר את הדברים? - אדם מחולל מהפכה במסגרת תפקידו, שבו הוא משקיע את כל זמנו ומרצו, תוך כדי העדפתו על פני הצעות מפתות לעבור לפוליטיקה. אז הושמעו התבטאויות חמורות שיצרו אווירה קשה סביב המבקר והיו אף איומים טלפוניים מתובלים בדברי נאצה״.
״ללא ספק דוח אסון השריפה בכרמל. לא להאמין מה שהלך שם. התגלה שיכלו לצמצם את ממדי האסון אם היו משתמשים באבקה מסוימת, שאותה מייבאים מחו״ל. כששאלנו היכן הייתה בעת הצורך, נענינו שהיא אזלה. אז מדוע לא קנו אבקה חדשה? - הוספנו ושאלנו. כי המחיר לא נראה לנו, נענינו. כך הם שיחקו בחיי אדם! ושני השרים שנמצאו אשמים, שר הפנים אלי ישי ושר האוצר יובל שטייניץ, המשיכו למלא את תפקידם בגיבוי ראש הממשלה, בנימין נתניהו״.
״כאן הייתה לא רק פגיעה באינטרס הציבורי, אלא שעל ראש הממשלה ועל בכירים אחרים לשמש דוגמה לכל הציבור״.
״לרגע לא התנגדנו, אני ואנשי, ל׳כיפת ברזל׳, אבל דרשנו שהנושאים שבהם עוסקת ה׳כיפה׳ והכספים המוזרמים להם יידונו בצורה מקובלת, כמקובל במוסדות ממשלתיים אחרים. זאת, בפרט שכאן היה מדובר במיליונים רבים״.
״עוד בשנות ה-60, כשהייתי פעיל בהתאחדות הסטודנטים. היו לי הזדמנויות. לקראת הבחירות הקודמות הציעה לי ציפי לבני את המקום השני ברשימת התנועה״.
״כשהיה עלי לתת לה תשובה, כינסתי את משפחתי כדי לקבל החלטה. פה אחד הם החליטו נגד כניסתי לפוליטיקה ואני קיבלתי את דין התנועה״.
לינדנשטראוס נשוי לסימה, אב לשלוש בנות וסב ל־11 נכדים. ״ממש נבחרת כדורגל״, מתפעל שוער העבר. בתו הבכורה, דליה, היא עובדת בכירה בטכניון. האמצעית, אילונה, ממשיכה את המסורת המשפחתית ומשמשת כשופטת שלום בטבריה. והצעירה, שרון, היא חוזרת בתשובה, המתגוררת במירון.
״לא היה לי קל לקבל את התהליך שהיא עברה״, הוא מספר, ״ידעתי שזה יחייב אותי לשנות את אורחות חיי ולו במידת מה. אני חסיד הדמוקרטיה הישראלית ולא של ׳עשה לך רב׳. לבסוף, קיבלתי את התהליך בלי שום ויכוח. כשהנכדים במירון שואלים מדוע סבא בלי כיפה, אני יודע מה לענות להם...״. ♦