במסגרת העתירה שהגיש היום (שני) ארגון יש דין, המייצג את ראש הכפר סילוואד ובעלי החלקות עליהן אמורים להיות מפונים תושבי המאחז הלא חוקי עמונה לבג"ץ נגד מתווה פינוי המאחז, בית המשפט הוציא צו ארעי האוסר על המדינה להוציא לפועל את פירוק השיתוף בחלקות, לרבות מימוש מלא או חלקי של ההודעה על נטילת חזקה בחלקות, וכן להימנע מבנייה בחלקות העותרים, לרבות בניית תשתיות, הכשרות שטח וכן כל פעולה אשר משנה את מצב השטח הקיים, עד למתן החלטה אחרת. 



לפני הדיון הסבירה שרת המשפטים איילת שקד (הבית היהודי) כי אם בג"ץ יפסול את פירוק החלקות, זה ייצור בעיה לרשויות.  "אם ייפסל המתווה נהיה בבעיה ונצטרך לעבור לתוכנית החלופית והיא להקים יישוב חדש".כמו כן, שקד הסבירה כי לדעתה "היה צריך לעשות של פירוק-שיתוף, יש הליך של השגות. מדינת ישראל מנסה להיות הכי בסדר ודקדקנית על מנת שבג"ץ לא יפסול את המתווה. אנחנו על הדד ליין, אני מקווה שלא יהיה פינוי אלים. לא מאמינה שיהיה שם נשק חם, אבל צריך לשאול את המפכ"ל".



מנכלית יש דין, עו"ד נטע פטריק הגיבה לצו ההקפאה והסבירה כי "בעלי האדמות הפלסטינים עתרו לבג"ץ כדי למנוע השתלטות בלתי חוקית על אדמותיהם ולמנוע את העסקה המושחתת בין המדינה לאנשי עמונה. אנו מברכים על הצו שניתן הערב ומאמינים שבית המשפט לא ייתן יד לפתרון עוול אחד באמצעות עוול שני".



עמונה. צילום: הדס פרוש, פלאש 90
עמונה. צילום: הדס פרוש, פלאש 90



"דורשים את חקיקת חוק ההסדרה כולל סעיף עמונה"



אמש הודיעו תושבי המאחז כי בשל הסבירות לפסילת המתווה בבג"ץ, ומכיוון שהממשלה לא החלה בעבודות בחלקות, הם רואים עצמם כפטורים מהסיכומים אליהם הגיעו עם הממשלה ודורשים לבטל את פינויו והחלת חוק ההסרה עליו. "ביום 17 בדצמבר נחתם בין תושבי עמונה לדרג המדיני של מדינת ישראל הסכם ליישום מתווה אשר גובש על ידכם בלשכת ראש הממשלה במשך שעות ארוכות", נכתב במכתב ששלחו תושבי היישוב לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החינוך נפתלי בנט, "בהסכם הוחלט להקים 42 בתים ועוד עשרה מבני ציבור על חלקות 38, 54, 28, 29, 30 בגוש 21 בהר עמונה. 'העבודות יחלו לאלתר', נאמר בהסכם".



"בינתיים, עברו 34 ימים מאז נחתם ההסכם, נותרו כשבועיים למימוש פסק הדין לפינוי ומחיקת הישוב עמונה ודבר פשוט כלום לא קרה - אין טרקטור אחד שעלה על הקרקע להכשיר את השטח כפי שהוצע על ידכם וסוכם בינינו". עוד כתבו תושבי עמונה: "אנחנו, יחד עם ציבור שלם, חשים היום שאתם אישית הולכתם אותנו ואת הציבור כולו שולל, בדגש על ציבור מצביעי הימין והמחנה הלאומי. כיצד זה ייתכן שיותר מחודש אחרי שהתחייבתם שהעבודות יחלו לאלתר דבר לא קרה?! כיצד זה ייתכן ששבועיים לפני מחיקת ישוב ביהודה ושומרון ומבחינתכם, 'אחריכם המבול' ועולם כמנהגו נוהג".



"במצב דברים זה לא נותר לנו אלא לחדש את המאבק הציבורי במלוא עוצמתו ולקרוא לאלפי תומכנו להגיע בהקדם לעמונה, לעמוד לצידנו ולעשות הכול כדי למנוע את הפינוי הצפוי. כל התחייבות אחרת שנתנה על ידנו, ניתנה במצב שלא העלינו על דעתנו שלא תעמדו במחויבותכם לקיום ההסכם, לא נסכים לשום מתווה נוסף", הוסיפו התושבים. "לא נלך שבי אחר שום הצעה או רעיון. רק דבר אחד ימנע בעת הזו את תוצאותיו של העימות שאתם בלבד והדרג המדיני אחראים לו - חקיקת חוק ההסדרה כולל סעיף עמונה".