תגלית ארכיאולוגית מתחת לבית פרטי בכפר עילבון בגליל התחתון הפכה לזירת שוד עתיקות: מערכת מערות מהתקופה הרומית לפני כ-2000 שנה, שככל הנראה שימשה כמחסן וכאורווה לאורך מאות שנים, נחשפה בסתר מתחת לביתם של תושבים בכפר. לפי רשות העתיקות, הגילוי נוצל לחיפוש הרסני אחר עתיקות תוך ניפוץ אבני המערה הקדומות וניסיון בזיזת הממצאים העתיקים.



לפי המקורות ההיסטוריים והממצא הארכיאולוגי, היה הכפר עילבון יישוב יהודי בתקופת הרומית, לפני כ-2000 שנה, כאשר התיישבה בכפר משמרת הכהונה ממשפחת הקוץ. בעבר זוהו בו פריטים אדריכליים המעידים על קיום בית כנסת באתר. במבצע משותף של מפקחי רשות העתיקות, שוטרי משטרת טבריה ומשמר הגבול נתפסו שני תושבי הכפר בחשד שביצעו חפירות לא חוקיות במערכת המערות העתיקה.



מערכת המערות החצובה בכפר עילבון. צילום: רשות העתיקות



ברשות העתיקות אמרו כי החפירות זוהו לפני מספר ימים על ידי מפקחיה במהלך פיקוח שגרתי בכפר. המפקחים פנו לבעל הבית על מנת לבחון את שנעשה, אבל כניסתם למקום נמנעה על ידי התושבים.



הארכיאולוגים מרשות העתיקות גילו בור קדום מרשים, בעומק של כשלושה מטרים וברוחב של כארבעה מטרים ובקצהו פתח המוליך לחלל תת-קרקעי מסועף. הארכיאולוגים מעריכים, כי החל מהתקופה הרומית החלל שימש כמחסן תת-קרקעי, ולאורך השנים נוצל גם כאורווה. במקום התגלו שקתות לבהמות ושברי אגני מים, סירי בישול וכלי אגירה ואחסון. למרבה הצער, החפירה ההרסנית במערה היתה רחבת היקף.



שברי חרסים בתוך מערכת המערות החצובה בכפר עילבון. צילום: רשות העתיקות



החשודים עוכבו לחקירה בתחנת משטרת טבריה, הודו במיוחס להם ושוחררו בערבות. התיק יועבר בימים הקרובים ליועץ המשפטי של רשות העתיקות לצורך הגשת כתב אישום. ניר דיסטלפלד, מפקח היחידה למניעת שוד עתיקות, אמר בעקבות המקרה: "עצוב שבשם בצע כסף שאנשים לוקחים את החוק בידיים, הורסים ופוגעים בעתיקות ומונעים מכלל הציבור במדינת ישראל ליהנות מהמורשת הלאומית ששייכת לכולנו. חשוב שהציבור ידע כי כל גילוי של עתיקות, גם אם מדובר בשטח פרטי, מחייב דיווח מיידי לרשות העתיקות".